Heb jij een van de meest indrukwekkende kastelen van Spanje bezocht?


Heb je er ooit van gedroomd een Tempelier te zijn? Van triomfantelijk een kasteel binnen marcheren? Of het verkennen van doorgangen vol geschiedenis? Spanje is de perfecte plek om deze dromen waar te maken, omdat het vol staat met kastelen die in uitstekende staat bewaard zijn gebleven, waaronder het kasteel waar Charlton Heston het personage van de Castiliaanse ridder El Cid Campeador speelde. Deze kastelen zijn te bezoeken en sommige organiseren zelfs gedramatiseerde bezoeken. Hier geven we je enkele voorbeelden van kastelen die zo uit een roman lijken te komen. Maar onthoud: Spanje heeft nog veel meer!

Algemeen beeld van het Alcázar van Segovia

Algemeen beeld van het Alcázar van Segovia

Alcázar van Segovia

Gelegen in het hoge deel van de stad, zijn de muren bevoorrechte getuigen van de geschiedenis van Spanje. In feite kwam Isabella de Katholieke hier vandaan om gekroond te worden in de kerk van San Miguel, en Filips II en Anna van Oostenrijk trouwden in de kapel. Sommige mensen zeggen zelfs dat het Alcázar de inspiratie was voor Disney’s Castle. Wij raden u aan een audiogids in uw eigen taal te nemen. Ook het beroemde Coca Castle vindt u vlakbij.

Kasteel Bellver, Palma de Mallorca.

Kasteel Bellver, Palma de Mallorca.

Kasteel Bellver

Het ligt op het eiland Mallorca, midden in de Middellandse Zee. Dit alleen al maakt het een bezoek waard. Waarom niet een rondleiding in het Engels of Spaans maken door dit gebouw dat uitkijkt over de baai? Doe alsof u een voorname bezoeker bent, net als vele anderen vóór u: Charles I; Prins Eugene van Savoye; Jan van Oostenrijk; de hertog van Montpensier en koningin Elizabeth II; Alfonso XII; Alfonso XIII, om er maar een paar te noemen.

Kasteel Loarre, Huesca

Kasteel van Loarre, Huesca © Turismo de Aragón

Kasteel van Loarre

Vervolgens reizen we naar Huesca, specifiek naar een van de best bewaarde romaanse forten van Europa. Dit kasteel, ruim 1.000 meter boven de zeespiegel, werd gebruikt als decor voor de film Kingdom of Heaven van Ridley Scott. De rondleidingen in dit kasteel kunnen aangevuld worden met culturele routes in de omgeving en natuurlijke routes in de Pre-Pyreneeën.

Het kasteel van Manzanares el Real, Madrid

Het kasteel van Manzanares el Real, Madrid

Manzanares el Real-kasteel

Het is waarschijnlijk het meest emblematische en best bewaarde kasteel in Madrid, en het bestaat dankzij Juan Guas, de architect van de katholieke vorsten. Het is een waar genoegen om naar het bezoekerscentrum en de paleisachtige kamers te gaan. Als je besluit te komen, kijk dan wat er te doen is, want er worden in de zomer ook tentoonstellingen, concerten, lichtshows en een middeleeuwse markt gehouden.

Olitekasteel, Navarra

Olitekasteel, Navarra

Kasteel-paleis van Olite

Het was een van de meest luxueuze kastelen van Europa, er werden vroeger steekspelen gehouden en het had zelfs een eigen dierentuin. Mis de gotische ramen, de renaissancevoordeur en de uitkijktoren niet. En als u terug in de tijd wilt reizen naar de Middeleeuwen, kom dan in augustus naar deze stad in Navarra tijdens het Middeleeuws Festival, of plan uw bezoek tijdens het Olite Klassiek Theaterfestival. In de buurt vindt u ook het Javier-kasteel.

Peñafiel-kasteel, Valladolid

Kasteel Peñafiel, Valladolid © Benjamín Nuñez González

Het Peñafiel-kasteel

De bouwwerkzaamheden aan het kasteel in deze stad in Valladolid begonnen in de 10e eeuw en herbergen momenteel een wijnmuseum. U kunt zelfs een proeflokaal bezoeken en genieten van een begeleide proeverij van de heerlijke wijnen met oorsprongsbenaming Ribera del Duero. Vanaf het kasteel kunt u ook genieten van het uitzicht op de riviervalleien Duero, Duratón en Arroyo Botijas. Het indrukwekkende kasteel La Mota bevindt zich ook vlakbij.

Kasteel Santa Catalina, Jaén

Kasteel Santa Catalina, Jaén

Kasteel Santa Catalina

Weet jij wat het leukste is aan dit kasteel in Jaén? Je kunt hier overnachten, want het is een Parador hotel! Het is een opwindende ervaring om in een geweldige middeleeuwse kamer te slapen. En het uitkijkpunt La Cruz is een van de beste plekken om Jaén te bekijken. En hier is een interessant feit: Jaén en Granada zijn de regio’s met het grootste aantal kastelen in Europa. Niet ver weg, in Cordoba, vindt u ook het prachtige kasteel van Almodóvar del Río. Er zijn ook andere beroemde kastelen die zijn omgebouwd tot Parador-hotels, zoals die van Sigüenza (Castilla – La Mancha).

Peralada-kasteel, Girona

Peralada-kasteel, Girona

Peralada-kasteel

In het museum in dit kasteel in Catalonië bevindt zich een bibliotheek die u kunt bezoeken (deze bevat bijna 100.000 boeken), evenals belangrijke collecties glas en aardewerk, een gotische kerk en een wijnmuseum. Bovendien vindt er elke zomer een festival plaats in de kasteeltuinen: het Castell de Peralada International Music Festival. Veel wereldberoemde muzikanten hebben hier opgetreden, zoals Alfredo Kraus, Rudolf Nureyev en Mstislav Rostropovich.

Belmonte-kasteel, Cuenca

Belmonte-kasteel, Cuenca

Kasteel Belmonte

Hoewel het een renaissancekasteel is, gaf Eugénie de Montijo, keizerin van Frankrijk en vrouw van Napoleon III, in de 19e eeuw opdracht voor een groot deel van de renovatiewerkzaamheden. In dit kasteel in Cuenca vindt in mei een historische heropvoering plaats en hier zijn scènes voor El Cid met Charlton Heston en Sophia Loren opgenomen, maar ook voor andere films zoals Flesh+Blood en Mad Love. En in augustus kun je zelfs ’s nachts genieten van gedramatiseerde bezoeken!

Atalaya-kasteel, Villena (Alicante).

Atalaya-kasteel, Villena (Alicante).

Atalaya-kasteel

Het verhaal gaat dat de beroemde schrijver Don Juan Manuel veel tijd doorbracht met schrijven en vissen in dit kasteel in Villena (Alicante). Hij versterkte ook de verdediging van het kasteel, zodat zijn toekomstige bruid, de dochter van Jacobus II van Aragon, daar een aantal jaren kon blijven totdat ze meerderjarig was en met Don Juan Manuel kon trouwen. Het is zonder twijfel het beroemdste monument in Villena en is het bewijs van de vermenging van Moorse en christelijke culturen.