Gastronomiestops op de Sint-Jacobsweg

Chef garneert visgerecht met verse kruiden.


Lekker eten: nog een reden om de Way te doen

De Jacobsweg is een van de oudste en beroemdste pelgrimstochten ter wereld. Het is een ervaring van persoonlijke groei die je helpt jezelf en andere pelgrims te leren kennen. De Camino is ook een gastronomische reis, waarbij je door dorpen komt die beroemd zijn om hun keuken en in alle rust typische gerechten probeert die de moeite waard zijn om te proberen, terwijl je je laat meevoeren door de smaken. Het is een gegeven dat je deze zin meer dan eens zult horen als je langs deze route reist: Het eten in het noorden is geweldig! Om u te helpen beslissen welk gerecht u op elke plaats moet kiezen, vindt u hier de ‘gastronomiestops’ en hun ‘stergerechten’. In dit deel zullen we het vooral hebben over de regio’s die de Franse Weg vormen, die 700 kilometer landinwaarts door Spanje loopt en de meest traditionele weg is. In elk gebied kun je weer op krachten komen in restaurants die menu’s voor pelgrims aanbieden, luxe restaurants, enz. Ze bieden allemaal heerlijke gerechten.

Keuken van Navarra: asperges, piquillo-paprika's en artisjokken

Keuken van Navarra: asperges, piquillo-paprika’s en artisjokken

Navarra

Een van de varianten van de French Way begint in Roncesvalles. Als u Navarra passeert, bevindt u zich in de “wereldhoofdstad van de groenten”. Deze zin komt niet van ons, maar van de beroemde chef-kok Ferrán Adriá. Deze regio heeft producten als artisjokken uit Tudela, piquillo-paprika’s en asperges uit Navarra waar iedereen trek in krijgt. Om nog maar te zwijgen van de kazen zoals Idiazabal en Roncal. Na het eten is het traditioneel om een ​​aromatische likeur te bestellen, genaamd pacharán.

Teruel-ham

Teruelham © Archivo Paradores de Turismo

Aragon

De andere variant van de Franse manier begint in Somport. Ternasco en ham uit Teruel zijn enkele van de meest bekende producten in Aragón en u zult zonder problemen een restaurant vinden dat ze serveert. Een optie voor het dessert is de beroemde Calanda-perzik.

Gastronomie in La Rioja: Kabeljauw a la riojana, rode wijn, aardappelen a la riojana

Gastronomie in La Rioja: Kabeljauw a la riojana, rode wijn, aardappelen a la riojana © La Rioja Turismo

La Rioja

Enkele van de vlaggenschipgerechten zijn kabeljauw a la riojana, aardappelen a la riojana en gegrilde lamskoteletjes op een bedje van wijnscheuten. Maar wat dit gebied echt beroemd maakt, zijn de internationaal bekende wijnen. Een bezoek aan een bodega die een degustatiemenu aanbiedt, of je inschrijven voor een proeverijcursus als je meer tijd hebt, zijn allebei geweldige ervaringen.

Gebraden speenvarken in Segovia

Gebraden speenvarken in Segovia © Archivo de paradores de turismo

Castilië en León

De French Way loopt door drie regio’s in Castilië en León, perfecte plekken voor vleesliefhebbers. Ten eerste raden we in Burgos aan om het geroosterde speenlamsvlees of de bloedworst met heerlijke wijn uit Ribera del Duero te bestellen. Ten tweede kun je in Palencia naast het speenlamsvlees ook de krabstoofpot of de gevulde kwartel bestellen. Ten slotte zullen reizigers verliefd worden op de botillo, cecina en de cocido maragato in Leon.

Galicische keuken: Octopus, Santiago-cake, koningsschelpen

Galicische keuken: Octopus, Santiago-cake, koningsschelpen

Galicië

Einde van de weg! En een gastronomie vol verleidingen: octopus “á feira”, varkensschouder met rapen, empanadas, Galicische stoofpot, Padrón-pepers, Santiago-cake en verse zeevruchten zoals Sint-Jakobsschelpen, Krabben en Sint-Jakobsschelpen (heb je gemerkt dat de koningsschelp het symbool van de pelgrim naar Sint-Jacobsroute?). Het proberen van het typische drankje genaamd queimada is een interessante ervaring. Het bereiden van de drank vereist een ritueel waarbij een spreuk wordt uitgesproken om alle boze geesten te verwijderen. Goed eten in Santiago is bijna net zo belangrijk als een bezoek aan de kathedraal.