Fuerteventura voorbij het strand en de zee


Excursie naar Isla de Lobos

Een boottocht van 20 minuten brengt u van Fuerteventura naar Lobos. Dit kleine eiland is vrijwel ongerept, zonder verharde wegen. U kunt hier een rustige ochtend doorbrengen, omringd door een prachtig natuurlandschap. Naast zwemmen in het kristalheldere water kunt u ook een bezoek brengen aan de kleine haven van Lobos en zijn vissershuisjes. Je kunt zelfs met een aantal van hen gaan vissen, of de vangst van de dag proeven. De vuurtoren van Lobos, het strand La Concha en het pad naar de vulkanische caldera van La Montaña ronden de excursie af.

Lobos-eiland, Fuerteventura

Lobos-eiland, Fuerteventura © Tamara Kulikova

Bezoek ambachtelijke kaasmakers

Majorero-kaas is een van de sterproducten van Fuerteventura. Het wordt met de hand gemaakt en heeft vaak prijzen gewonnen bij de World Cheese Awards. De kenmerkende smaak is scherp en zoet tegelijk, en je vindt hem in verse, halfgezouten en gezouten varianten (de gezouten kaas is intenser van smaak en kan zelfs pittig zijn). Er zijn verschillende kaasmakers op het eiland, met rondleidingen en eigen winkels zoals in Betancuria (ten noorden van het eiland).

Kazen van de Canarische Eilanden

Kazen van de Canarische Eilanden © Turismo de Canarias

Geniet van de lokale keuken

De lokale keuken is nog een reden om te ontspannen en te genieten op Fuerteventura. In het traditionele Canarische restaurant kunt u de beroemde Majorero-kazen proeven, de populaire “papas arrugás” (rimpelige aardappelen) met mojo (een 100% Canarische saus in groene versie, voornamelijk geserveerd bij vis, en rood, vooral voor vlees) en typische Fuerteventura-gerechten zoals geroosterd geitje en sancocho (een visstoofpot bereid met aardappel, zoete aardappel, mojosaus en gofio).

Leer meer over het eiland en zijn traditionele ambachten

Fuerteventura heeft een museum over het plattelandsleven. Dit is het Eco-museum van La Alcogida, waar je zeven traditionele huizen in verschillende bouwstijlen kunt zien. Het is ook een etnografisch museum over de Majorera-cultuur (dit is de naam die wordt toegepast op alles wat met Fuerteventura te maken heeft). Het eiland biedt ook de mogelijkheid om enkele traditionele ambachten te leren kennen die nog steeds bestaan. Bijvoorbeeld het oogsten van zeezout en het malen van granen. Las Salinas del Carmen herbergt het Zoutmuseum, waar je kunt zien hoe de zoutvlakten nog steeds worden gebruikt. Het bezoekerscentrum van de korenmolen in Tuineje laat zien hoe graan werd gemalen, met name gofio (een geroosterd meel dat traditioneel op de Canarische Eilanden voorkomt en in veel lokale gerechten wordt aangetroffen). Ook de vuurtoren van Tostón, in El Cotillo, is een museum voor traditionele visserij.

Tiscamanita-korenmolen in Tuineje, Fuerteventura

Korenmolen Tiscamanita in Tuineje, Fuerteventura © Balou

Ontdek onechte karetschildpadden

Fuerteventura is de thuisbasis van het Morro Jable Turtle Recovery and Conservation Centre, dat onechte karetschildpadden kweekt om te helpen bij het herbevolken van de zee rond de Canarische Eilanden. Je kunt de kwekerij bezoeken en met een beetje geluk kun je af en toe een vrijlating van schildpadden zien op het strand van Cofete. Als ze volwassen zijn, keren de schildpadden terug naar de plek waar ze zijn uitgekomen om hun eieren te leggen, en dit helpt om hun populatie op de eilanden te vergroten. Andere bezoeken om het zeeleven van Fuerteventura te zien zijn onder meer tochten in een subcat (zoals een catamaran aan de oppervlakte, maar deze kan duiken zoals een onderzeeër) of naar zee varen om walvissen en dolfijnen te spotten. Er zijn bijvoorbeeld frequente reizen vanuit Morro Jable en Caleta de Fuste.

Onechte karetschildpad in Puerto del Morro, Fuerteventura

Onechte karetschildpad in Puerto del Morro, Fuerteventura © Donkey Shot

Sterrenkijken

Terwijl u op Fuerteventura bent, kunt u een ongewone avond doorbrengen terwijl u naar de lucht kijkt. De meest populaire plek om dit te doen is het uitkijkpunt bij Morro Velosa, vrij van lichtvervuiling en met een spectaculair uitzicht op de oostelijke hemel boven de Canarische Eilanden. Vergeet niet om warme kleding te dragen en uw verrekijker mee te nemen, zodat u vanaf hier sterrenbeelden kunt zien die gemakkelijker te zien zijn, zoals Cassiopeia.

Sterrenhemel boven Molino del Roque, Fuerteventura

Sterrenhemel boven Molino del Roque, Fuerteventura © Tamara K.

Ambachtelijke markten

Ambachtelijke goederen behoren tot de onderscheidende kenmerken van Fuerteventura. Een goede plek om ze te vinden is de traditionele markt in La Oliva, die elke ochtend geopend is van dinsdag tot en met vrijdag. Hier vind je lokale producten zoals de typische calados majoreros (getrokken draadwerk), olieverfschilderijen en levensmiddelen zoals mojo-sauzen en jam. Ondertussen kunt u in Betancuria Casa Santa María bezoeken, een traditioneel landhuis uit de 17e eeuw. Hier kun je zien hoeveel verschillende ambachtelijke producten er worden gemaakt, van keramiek tot handgedrukte ansichtkaarten. Ten slotte is er in La Lajita elke zondag een ambachts- en boerenmarkt die lokale ambachtslieden en boeren aantrekt.

Markt

Markt