Essentiële Badajoz

Oude vesting op heuvel met beneden rivier en stad.


Een land van kastelen, historische stadjes en kunst en architectuur. Geweldige theaterklassiekers die elke zomer weer tot leven komen onder het licht van de maan. Gastronomische lekkernijen met een geheel eigen oorsprongsbenaming. En landschappen die een aantal verrassingen in petto hebben. Kom en bezoek de provincie Badajoz en ontdek het zelf.

Mérida, zoals het was in de tijd van het Romeinse Rijk

Dit staat op de Werelderfgoedlijst en zal zeker indruk maken. Breng gewoon een bezoek aan het Romeinse theater, het amfitheater of de tempel van Diana om de sensatie te ervaren. Het is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in Spanje en komt in juli en augustus weer tot leven tijdens het Internationale Klassieke Theaterfestival.

10Badajoz, een fort gewijd aan kunst

Het Arabische Alcazaba, of fort, beheert het oude verdedigingssysteem van bastions en stadsmuren. Veel van deze versterkte ruimtes zijn gerestaureerd en zijn nu plaatsen gewijd aan cultuur. Het MEIAC, het Archeologisch Museum en het Carnavalsmuseum zijn enkele voorbeelden.

10Zafra: ook bekend als “Sevilla la chica” of “Klein Sevilla”

De rijkdom aan monumenten die in Zafra te vinden zijn, is de reden dat het in de volksmond bekend staat als “Klein Sevilla”. Het is een verplichte stopplaats op de Zilverroute en biedt de mogelijkheid om te overnachten in het Alcázar-fort, een 15e-eeuws paleis dat tegenwoordig is omgebouwd tot een Parador-hotel.

10Olivenza, een architecturale mix

Wist je dat Olivenza in de 13e eeuw werd gesticht door de Tempeliers? En dat het gedurende vele jaren van zijn geschiedenis deel uitmaakte van Portugal? Het is precies die mix van Castiliaanse en Portugese tradities die je terugziet in de architectuur en het monumentale erfgoed.

10Jerez de los Caballeros, geboorteplaats van Núñez de Balboa

Dit is de geboorteplaats van Vasco Núñez de Balboa, de eerste Europeaan die de Stille Oceaan zag. Naast deze claim op roem is Jerez de los Caballeros ook een prachtige historische stad. Hoogtepunten van de vele paleizen, herenhuizen en kerken zijn met name de barokke kerken van San Bartolomé en La Encarnación.

10Medellín, kastelen en conquistadores

Dit is de geboorteplaats van een andere historische figuur: Hernán Cortés. Dit onderscheid wordt herdacht door het standbeeld op het gelijknamige plein. Maar het meest opvallende kenmerk van Medellín is toch wel het 15e-eeuwse kasteel en vlak ernaast het oude Romeinse theater.

10La Serena, een “binnenzee”

In de regio La Serena heeft u de mogelijkheid om te zwemmen op het enige zoetwaterstrand met een blauwe vlag waar dan ook in Spanje: het Orellana-stuwmeer. En mis een bezoek aan Castuera niet, en – als u een enthousiaste lezer bent – ​​aan Zalamea de la Serena, het decor voor het toneelstuk “De burgemeester van Zalamea” van Calderón de la Barca.

10La Siberië, activiteiten midden in de natuur

Het kasteel van Puebla de Alcocer biedt een panoramisch uitzicht op de vlakte van La Siberië. In deze regio vind je het regionale reservaat El Cíjara, een gebied met een grote diversiteit aan beschermde soorten. Tot de aangeboden activiteiten behoren onder meer het verzamelen van wilde paddenstoelen, wandelen en jagen.

10Dehesa de Extremadura Iberische hamroute.

Dit is een kans om de 33 gemeenten in het zuiden van de provincie Badajoz te verkennen en alles te leren over de delicatesse die de gerookte ham van Extremadura is – met een eigen oorsprongsbenaming –, inclusief activiteiten zoals bezoeken aan pekelplanten en hamproeverijen. En in september mag u de Cured Ham Day in de stad Monesterio niet missen.

10Ribera del Guadiana-wijnroute

Deze wijntoeristische route loopt langs ongeveer twintig gemeenten in Badajoz. Bezoeken aan wijnhuizen, wijnproeverijen, maaltijden gecombineerd met wijn… Waar heeft u zin ​​in? Rond uw ervaring af met een bezoek aan het Wine Science Museum in Almendralejo.