Enkele van de steden in Andalusië die je niet mag missen


Het zuiden van Spanje is een land van ansichtkaartlandschappen, uitgestrekte natuurgebieden en kleine witgekalkte dorpjes – maar je vindt er ook levendige kosmopolitische steden met duizend interessante bezienswaardigheden om te ontdekken en te verkennen, evenals heerlijke gerechten, in waarbij de beroemde tapas centraal staan. Als je van grote steden houdt, altijd de weg kent en een goede neus hebt voor het ontdekken van ongelooflijke plaatsen, let dan op en bekijk deze geweldige steden.

Uitzicht op de kerk van Santa Cruz in Cadiz vanaf de kust, Andalusië

Uitzicht op de kerk van Santa Cruz in Cadiz vanaf de kust, Andalusië

Cádiz

‘La tacita de plata’ (het zilveren bekertje), ‘het oude Gadir’ of ‘de oudste stad van het Westen’… Deze prachtige stad, gesticht door de Feniciërs in 1100 voor Christus, heeft veel bijnamen. Het is een plek waar je kunt genieten van ongelooflijke zonsondergangen en stranden zoals die van La Caleta, maar ook van een indrukwekkende historische wijk en oude gebouwen zoals het fort Santa Catalina – daterend uit de 16e eeuw en met een prachtig uitzicht op de zee, omlijst door zijn muren. De wijk Pópulo is een ingewikkelde wirwar van smalle straatjes die een flink aantal geheimen verbergt, zoals de kerk van Santa Cruz, de kathedraal van Cádiz en de Romeinse ruïnes.

Uitzicht op de moskee-kathedraal van Córdoba, Andalusië

Uitzicht op de moskee-kathedraal van Córdoba, Andalusië

Córdoba

Bekend om het citrusaroma van de meer dan 90 sinaasappelbomen die de patio van de moskee-kathedraal sieren, biedt Córdoba een historische wijk die verrijkt is door de aanwezigheid van veel verschillende culturen en die in 1994 de status Werelderfgoed kreeg. Dwalend door de oude wijk vind je het Alcázar van de christelijke vorsten, de synagoge en de Romeinse brug. Naast een wandeling door de cultuur van de stad, kun je ook genieten van een paar tapas in de straten versierd met bloemen en op de pleinen van eeuwenoude steen. En als u wilt ontspannen, is een bezoek aan de Arabische baden in de Joodse wijk – ook wel de hamam genoemd – een geweldige ervaring.

Uitzicht op de wijk Albaicín in Granada, Andalusië

Uitzicht op de wijk Albaicín in Granada, Andalusië

Grenada

Dit is weer een van de steden die je gezien moet hebben in Andalusië, en een van de mooiste van heel Spanje, vooral dankzij het beroemdste monument, het magische Alhambra. Dit paleis zal zeker betoveren met elk van zijn secties: het Generalife, het paleis van Carlos V en het Alcazaba. Ga later naar de prachtige Moorse wijk Albaicín en verdwaal in de oude, kronkelende straatjes. Een van de belangrijkste trekpleisters van de stad zijn de markten of zoco’s waar allerlei interessante artikelen worden verkocht. Als de zon ondergaat, is het tijd om van kunst in de puurste vorm te genieten en de spanning van een flamencoshow op te snuiven. Hier in Granada vind je het echte werk – vooral in de wijk Sacromonte met zijn beroemde grotten.

Nachtelijk uitzicht op de kathedraal, het stadhuis en het Alcazaba in Malaga, Andalusië

Nachtelijk uitzicht op de kathedraal, het stadhuis en het Alcazaba in Malaga, Andalusië

Malaga

De hoofdstad van de Costa del Sol heeft veel meer te bieden dan alleen stranden. In Malaga vind je een kosmopolitische stad waar veel te zien en te doen is. Allereerst kunt u belangrijke monumenten bezoeken, zoals het Alcazaba, het paleisachtige Moorse fort dat de belangrijkste toeristische attractie van Malaga vertegenwoordigt. Deze site dateert uit de 11e eeuw en is vandaag de dag nog steeds perfect bewaard gebleven. We raden ook aan om het Gibralfaro-kasteel te bezoeken, een constructie die tot doel had het Alcazaba zelf te verdedigen en dat een geweldige plek biedt om van een prachtige zonsondergang te genieten. Bovendien moet u ruimte maken voor enkele van de vele musea van de stad die op uw route staan: zoals het Picasso Museum of Carmen Thyssen bijvoorbeeld. Zonder twijfel moet u gewoon een wandeling maken langs de beroemde Calle Larios en een paar heerlijke tapas proeven – u kunt onmogelijk weggaan zonder de typische espetos de sardinas (sardinespiesjes) aan zee te proberen.

Uitzicht op de kerk van La Anunciación en de kathedraal van Sevilla, Andalusië

Uitzicht op de kerk van La Anunciación en de kathedraal van Sevilla, Andalusië

Sevilla

Een stad met een geheel eigen kleur, de hoofdstad van Andalusië mag u niet missen als u de cultuur en ziel van de regio echt wilt begrijpen. Sevilla presenteert een indrukwekkend architectonisch erfgoed in een mix van stijlen – Moors, Mudejar, Gotisch en Barok – allemaal bewijs van de lange geschiedenis van de stad en de diversiteit aan culturen die er doorheen zijn gegaan. Een bezoek aan het Koninklijk Alcázar van Sevilla is een must; Als je er toch bent, stop dan zeker ook bij de tuinen. Een andere van de beroemdste bezienswaardigheden van de stad is het monumentale Plaza de España, waar je bankjes vindt die geïnspireerd zijn op 48 Spaanse provincies. Het meest tijdloze symbool van Sevilla is echter zonder twijfel la Giralda, een oude Moorse minaret van waaruit je de stad vanaf de hoogten kunt ontdekken. Maar als u de cultuur van Andalusië en Sevilla echt volledig wilt ervaren, moet u een bezoek brengen tijdens de vieringen van de Goede Week of de aprilbeurs, wanneer de stad zijn meest magische en authentieke kant onthult. Zoals u kunt zien, herbergt Andalusië een groot aantal steden die fantastische culturele activiteiten bieden, geweldige plekken om te wandelen en monumenten met hun eigen lange geschiedenis. Je zult ze niet willen missen.