Enkele van de meest spectaculaire kerststallen in Spanje

Gedetailleerd historisch diorama met poppen in traditionele kleding.


Een van de meest verwachte kerstevenementen zijn zonder twijfel de prachtige kerststallen die in veel steden in Spanje bezocht kunnen worden. Van degenen die figuren van grote historische en artistieke waarde tentoonstellen tot die van monumentale afmetingen, of de meest creatieve, gebouwd met materialen die zo ondenkbaar zijn als zand of… chocolade! Een andere optie is het bijwonen van een van de populaire live kerststallen die in deze periode gepland staan. Hieronder zetten we enkele van de meest spectaculaire kerststallen samen, al heb je meerdere opties om deze zeer Spaanse kersttraditie bijna overal in het land te zien.

Kerststal in het Koninklijk Paleis in Madrid

Kerststal in het Koninklijk Paleis in Madrid © Joe Logan / Shutterstock.com

Napolitaanse kerststallen (Madrid, Murcia en Valladolid)

Spanje heeft echte pareltjes die behoren tot de stijl van de Napolitaanse kerststallen, omlijst met barokkunst. Het Koninklijk Paleis in Madrid toont bijna 200 Napolitaanse, Genuese en Spaanse figuren (uit de 18e tot de 21e eeuw) waaraan jaarlijks nieuwe elementen en decors worden toegevoegd die elk bezoek anders maken. In het Salzillo Museum in Murcia kun je een van de belangrijkste Napolitaanse kerststallen ter wereld zien, met ingewikkeld gebeeldhouwde stukken terracotta, geschilderd hout en klei. Het is ook een aanrader om de kerststal van Salzillo in Spaanse stijl te bezoeken, die deel uitmaakt van de permanente collectie. Hoewel Kerstmis het hele jaar door te zien is, is Kerstmis een heel bijzondere tijd om naar het Nationaal Beeldhouwmuseum in Valladolid te gaan en deze fantastische weergave van de 18e-eeuwse Napolitaanse samenleving te bewonderen aan de hand van meer dan 600 gedetailleerde figuren die samen een van de belangrijkste kerststallen vormen. in Europa.

Zandkerststal op Gran Canaria

Zandkerststal op Gran Canaria

Zandkerststal (Gran Canaria)

Sinds 2006 gaat een groep van acht vooraanstaande internationale zandbeeldhouwers ieder jaar aan de slag om deze indrukwekkende kerststal op het Las Canteras-strand in Las Palmas de Gran Canaria (Canarische Eilanden) vorm te geven. Een authentieke openluchtshow die naast een religieus en artistiek motief ook een charitatief doel heeft, aangezien alle donaties naar sociale projecten gaan.

Gigantische kerststal in Alicante

Gigantische kerststal in Alicante

Monumentale kerststallen (Zaragoza, Valencia en Alicante)

De monumentale kerststal in Zaragoza, met ongeveer 1.500 vierkante meter oppervlakte op het drukke Plaza del Pilar-plein, heeft honderd levensgrote figuren en spectaculaire nachtverlichting van de basiliek op de achtergrond. Andere grote kerststallen zijn geïnspireerd op de Valenciaanse Fallero-stijl. De gigantische kerststal in Alicante, die 17 meter hoog is, werd in 2019 opgenomen in het Guinness Book of Records. Het bestaat uit de figuren van het kindje Jezus, Maria en Jozef en de drie wijzen. Een ander mooi voorbeeld is de monumentale kerststal van Xátiva, in Valencia, met levensgrote figuren, levende dieren, verse groenten en kleine vijvers. en putten om het realisme van de nagebouwde scènes te vergroten.

Chocolade kerststal in Rute (Córdoba)

Zo’n 1.600 kilo chocolade en zo’n zes maanden werk resulteren in een kerststal die jaarlijks steeds meer bezoekers trekt. Al bijna een eeuw lang heeft een familiebedrijf uit een klein stadje in het natuurreservaat Sierras Subbéticas, in Córdoba, het idee om de chocolade kerststal te maken die nu de grootste ter wereld is. Je kunt hem bekijken tussen 9 oktober 2023 en 5 januari 2024.

Levende kerststal in La Garrotxa, Girona

Levende kerststal in La Garrotxa, Girona © Xavi Lapuente / Shutterstock.com

Levende kerststallen in landelijke omgevingen (Catalonië)

Sommige steden zijn een onverslaanbare omgeving om te genieten van de theatraliteit van een levende kerststal. Vaak maken de eigen bewoners deel uit van de cast van acteurs en actrices. Enkele van de voorstellen in een van de regio’s met de meeste traditie, Catalonië, zijn Cobrera de Llobregat -van 2 december tot 13 januari-, met een route van 700 meter geleid door een verhaal tussen bossen en rivieren; die van Santa Pau, een middeleeuws stadje met geplaveide straatjes in het hart van het vulkanische natuurreservaat Garrotxa en Castell d Aro, naast de toeristische gemeente Platja d Aro, aan de Costa Brava, die sinds 1959 bestaat.

Bethlehem-kermis in Sevilla

Bethlehem-beurs in Sevilla © joserpizarro / shutterstock.com

Bethlehem Fair (Sevilla)

Tenslotte is de Kerstmarkt naast de kathedraal en het Archief van Indië in Sevilla een plek van inspiratie en shoppen voor wie volgende kerst zijn eigen kerststal durft te ontwerpen. Het is een echte nationale referentie voor handelaars en ambachtslieden die gespecialiseerd zijn in de creatie van allerlei soorten figuren, voorwerpen en populaire accessoires voor deze kerstrecreaties. Een twintigtal kraampjes waar je tussen 28 oktober en 23 december 2023 kleine stukjes vakmanschap kunt kopen om je meest persoonlijke kerststal samen te stellen of een bijzonder cadeau te doen.