Enkele merkwaardige feiten over de Spaanse keuken


Hoe komen traditionele Spaanse tapas aan hun naam? Heb je je ooit afgevraagd waar het vandaan komt? Het is tijd om een ​​reeks merkwaardige feiten over de Spaanse keuken te ontdekken die misschien wel de honger van mensen met een honger naar kennis kunnen stillen. En dat is geen wonder, want de Spaanse keuken verrast elke dag weer.

Toeristen in het restaurant Sobrino de Botín in Madrid, regio Madrid

Toeristen in het restaurant Sobrino de Botín in Madrid, regio Madrid

Het oudste restaurant ter wereld vind je in Spanje

Met bijna driehonderd jaar geschiedenis achter de rug, is restaurant Sobrino de Botín nog steeds sterk in Calle Cuchilleros, Madrid. Het werd in 1725 geopend door een Franse kok, Jean Botín, en zijn Asturische vrouw. Aanvankelijk was het een kleine taverne genaamd de Hostería Botín die de gasten ook accommodatie voor de nacht bood. Tegenwoordig is de antieke oven nog steeds in gebruik en bovendien verzekert de assistent-manager van het restaurant ons dat deze in 297 jaar nog niet één keer is uitgevallen. Dit is een restaurant waar recepten van generatie op generatie worden doorgegeven, zodat het nooit een van zijn grootste trekpleisters verliest: de liefde voor traditie.

Detail van een tapa van ham met olijfolie en een glas rode wijn

Detail van een tapa van ham met olijfolie en een glas rode wijn

De oorsprong van het woord ’tapa’

Tapas zijn een teken van de Spaanse identiteit en het woord drukt een van de traditionele manieren van eten van het land uit. Het zijn kleine hapjes die als een soort aperitief bij de borrel worden geserveerd. In Spanje heeft de handeling om met vrienden naar een bar te gaan om van een paar tapas te genieten zelfs een eigen naam: “tapeo”. Maar waar komt de naam vandaan? Er zijn veel verhalen over de oorsprong van het woord, maar een van de bekendste suggereert dat het voortkomt uit de gewoonte om drankjes te serveren met een soort deksel (of ’tapa’), bijvoorbeeld een plakje ham of kaas, zodat om te voorkomen dat insecten of stof in het glas terechtkomen. Vanaf dat moment evolueerde de gewoonte tot het werd wat het nu is: een diepgewortelde praktijk in de culinaire cultuur van het land die nu elke derde donderdag van juni wordt gevierd: Wereld Tapasdag.

Groep vrienden die zich vermaken in een bar

Groep vrienden die zich vermaken in een bar

Spanje staat bijna bovenaan de lijst van landen met de meeste bars ter wereld

Spanje is een van de landen met de meeste bars per persoon ter wereld. In 2020 gaven cijfers van het Nationaal Instituut voor de Statistiek (INE) aan dat er op elke 175 inwoners een restaurant was. En dat komt omdat een bar een ontmoetingsplaats is voor vrijetijdsbesteding en een onderdeel van de Spaanse cultuur. Iets dat zo nauw verbonden is met de geschiedenis en folklore van het land dat het platform Together for Hospitality in hetzelfde jaar een initiatief lanceerde met het verzoek om Spaanse bars te erkennen als werelderfgoedlocaties.

Olijfolie en olijven

Olijfolie en olijven

Spanje is ’s werelds grootste producent van olijfolie

Olijfolie van eerste persing is een van de fundamentele ingrediënten in het mediterrane dieet. Dat komt omdat de voedingswaarde het tot een essentieel onderdeel van veel van zijn gerechten heeft gemaakt. De grootste olijfolieproducenten zijn te vinden in het Middellandse Zeegebied: Spanje komt op de eerste plaats, gevolgd door Italië en Griekenland. Tegenwoordig is Spanje het land met de meeste olijfgaarden ter wereld, waarvan de meeste geconcentreerd zijn in het zuiden: in Andalusië. Kun jij raden welke Andalusische provincie het grootste aantal olijfbomen heeft? Het is Jaén! Het eindeloze landschap van olijfgaarden staat bekend als de “Olijfzee”. In feite wil de Raad voor Historisch Erfgoed (CPH) dat deze “Olijfzee” wordt voorgesteld als kandidaat voor de status van UNESCO Werelderfgoed. Bovendien is Spanje ook een van de landen met de meest uitgestrekte druiventeeltgebieden ter wereld. En bovendien vindt bijna de gehele saffraanproductie ter wereld plaats in Spanje. En een goede paella is niet hetzelfde zonder saffraan!