Enkele ambachtelijke markten en beurzen in Spanje

Vrouw inspecteert handgemaakte kleipot in pottenbakkerij.


Het is het werk van elke ambachtsman die ervoor zorgt dat eeuwenoude tradities van generatie op generatie worden doorgegeven en tot op de dag van vandaag in Spanje blijven voortbestaan. De ambachtelijke producten die u in Spanje kunt kopen, variëren aanzienlijk, afhankelijk van de delen van het land die u bezoekt, omdat ze de cultuur weerspiegelen van de plaats waar ze vandaan komen. Er worden door heel Spanje ambachtelijke markten gehouden, waar ambacht een hoofdrol speelt. Als je het leuk vindt om handgemaakte stukken te verzamelen, wil je deze beurzen misschien aan je agenda toevoegen.

Ambachtelijke keramische kan van Talavera de la Reina gemaakt op de FARCAMA beurs in Talavera de la Reina, Toledo (Castilië-La Mancha)

Ambachtelijke keramische kan van Talavera de la Reina gemaakt op de FARCAMA-beurs in Talavera de la Reina, Toledo (Castilië-La Mancha) © José-María Moreno García

FARCAMA: Ambachtsbeurs van Castilië-La Mancha

FARCAMA is een ambachtsbeurs in Castilië-La Mancha en is een van de bekendste in Spanje. Het wordt elk jaar gehouden in Toledo, midden in de Paseo de la Vega, op slechts een steenworp afstand van de Mudejar-kerk van Santiago del Arrabal. Gedurende de 10 dagen waarop het meestal in oktober wordt gehouden, kun je langs de kraampjes met ambachtslieden dwalen en zelfs ambachtslieden live aan het werk zien. Welk ambachtelijk ambacht je ook zoekt, je zult het waarschijnlijk vinden op FARCAMA, aangezien deze beurs ambachtslieden met verschillende verschillende specialisaties: smeedwerk, glasblazen, aardewerk, textiel, leerbewerking, sieraden, houtbewerking en nog veel meer. Veel van de items die je zult ontdekken zijn typisch voor de regio, zoals keramiek uit Talavera de la Reina of borduurwerk uit Lagartera. Ook de traditionele keuken heeft zijn plaats op deze beurs. Er is meestal een ruimte gewijd aan het proeven van lokale producten, met kraampjes waar u ambachtelijke, handgemaakte marsepein en kaas kunt proeven. De beurs organiseert ook educatieve workshops voor kinderen. Als u met uw kinderen reist, zullen zij zich prima vermaken met knutselen, zoals tegels maken en mudejar-tafels beschilderen. Dit is de beste manier voor de kleintjes om handwerk en populaire tradities te waarderen en tegelijkertijd plezier te hebben. Ze kunnen ook genieten van andere zeer creatieve activiteiten, zoals ballonmodelleren, verhalen vertellen, schminken en nog veel meer.

Regio Madrid Kunst- en Ambachtsbeurs

Deze ambachtelijke beurs wordt al meer dan 30 jaar in Madrid gehouden, waardoor Kerstmis daar nog betoverender is dan normaal. Een groot aantal ambachtslieden vestigden hun stands in de maand december langs de Paseo de Recoletos, een boulevard gelegen tussen iconische locaties als de Cibeles-fontein en Plaza de Colón. En hoewel de meerderheid van deze kunstenaars uit de regio Madrid komt, verwelkomt de beurs ook ambachtslieden uit verschillende andere regio’s in Spanje. Terwijl je langs de stands snuffelt, ontdek je hoe goudsmeden, hoedenmakers, pottenbakkers, speelgoedmakers, graveurs, sieradenmakers en andere ambachtslieden hun hele leven hebben gewerkt. Het is de perfecte plek om een ​​uniek en bijzonder kerstcadeau te vinden, aangezien je dit soort artikelen doorgaans niet in winkelcentra aantreft. En omdat ze handgemaakt zijn, zal het moeilijk zijn om elders iets soortgelijks te vinden.

Uitzicht op de kunst- en ambachtsmarkt en beurs van La Mola in Formentera, Balearen

Uitzicht op de kunst- en ambachtsmarkt en -beurs van La Mola in Formentera, Balearen © Turismo de Baleares

La Mola kunst- en ambachtsmarkt en beurs

Pilar de La Mola, een stadje op het kleine en idyllische eiland Formentera, is het decor voor La Mola Market, een ambachtelijke beurs met een sterke hippiesfeer. De beurs is meerdere dagen per week geopend, tussen de maanden mei en oktober . Het goede weer, de kleurrijke kraampjes van de beurs en de live muziekoptredens zorgen voor een zeer aangename dag voor zowel ambachtslieden als bezoekers, en er zijn ook kraampjes gewijd aan eten, waar u kunt genieten van gerechten die ieders eetlust zullen opwekken na een lange dag winkelen . Als je graag je eigen handgemaakte producten wilt maken, organiseren de ambachtslieden van La Mola meestal workshops waar je kunt leren werken met hout, klei en andere materialen. U kunt dan het beste souvenir van uw reis naar Spanje mee naar huis nemen: een ambachtelijk stuk dat met uw eigen handen is gemaakt.