Een reis naar Valencia: de architectonische kunst die je gezien moet hebben

Vrouw kijkt naar historisch gebouw bij zonsondergang.


Eerste stop: De Stad van Kunsten en Wetenschappen, een stad in een stad

De Stad van Kunsten en Wetenschappen, ingehuldigd in 1998, is ruim 300.000 vierkante meter groot en is een authentiek architectonisch, cultureel en amusementscomplex gelegen aan het laatste stuk van de rivier de Turia. Nog een must voor liefhebbers van architectuur en wetenschap. Zodra je daar aankomt, betreed je het bekende Hemisfèric en zijn adembenemende planetarium, ga je verder naar het Wetenschapsmuseum en zijn tientallen interactieve wetenschappelijke tentoonstellingen, dompel je jezelf onder in in het Oceanogràfic met zijn fascinerende oceaanhabitats wandel je door de Umbracle met zijn meer dan 17.500 meter aan tuinen, vijvers en vegetatie die typisch is voor de Middellandse Zee; je zult genieten van de beste opera’s en toneelvoorstellingen in de auditoria van het Palacio de las Artes Reina Sofía; en ten slotte loop je door het Ágora-gebouw en word je verrast door de gebeurtenissen die plaatsvinden tussen spectaculaire metalen structuren en glanzend glas.

Uitzicht op de Hemisfèric in de Stad van Kunsten en Wetenschappen van Valencia

Uitzicht op de Hemisfèric in de Stad van Kunsten en Wetenschappen van Valencia © STORM INSIDE PHOTOGRAPHY

Tweede stop: de haven en Veles e Vents, om verder te varen door Valencia.

In 2005 en 2006 besloten David Chipperfield en Fermín Vázquez om een ​​waar lust voor het oog te bouwen: het iconische Veles e Vents-gebouw. Wit gelakt staal, kostbare houtsoorten uit Brazilië en sterke glasbekledingen. Moderniteit op zijn puurst. Als je door de haven van Valencia loopt, zie je het binnen enkele seconden indrukwekkend opstijgen en meer dan 120.000 vierkante meter beslaan. Vier platforms op verschillende hoogtes die in de lucht lijken te zweven en die voor u het perfecte uitzichtpunt zullen worden.

Uitzicht vanaf het Veles e Vents-gebouw in de haven van Valencia

Uitzicht vanaf het Veles e Vents-gebouw in de haven van Valencia © Mikel Dabbah

Derde stop: het stadscentrum, essentie van het modernisme

Het centrum van Valencia is een van die historische centra waar modern en oud samenkomen. Een zeer stedelijke stijl die niet onopgemerkt blijft door iedereen die het bezoekt. Zeker voor iemand zoals jij. Via straten en steegjes ontdek je iconische gebouwen zoals het Post- en Telegraafgebouw; je reist terug in de tijd bij het station Valencia Noord, dat in 1983 werd uitgeroepen tot eigendom van cultureel belang; je zult verliefd worden op de aroma’s van de Centrale Markt van de stad Valencia, een spectaculaire bazaar met glazen koepels en dikke zuilen in modernistische stijl; je maakt kennis met de Zijdebeurs, een meesterwerk dat in 1996 tot UNESCO-werelderfgoed werd verklaard, van grote architecturale waarde en een uitzonderlijk voorbeeld van laatgotische stijl en van de rijkdom van mediterrane handelssteden; en ten slotte verdwaal je tussen de historische façades zoals de Santa Catalina-kerk, het Marqués de Dos Aguas-paleis, de San Juan del Hospital-kerk, de Santa María Metropolitan Basilica en de Nuestra Señora de los Desamparados-basiliek.

De handelshal van de zijdebeurs van Valencia

De handelshal van de zijdebeurs van Valencia © Vlad G