Een bezoek aan de huizen van genieën

Gaudí huis achter paarse bloemen, Barcelona.


Gaudí-huismuseum in Barcelona

In 1906, op 54-jarige leeftijd, verhuisde Gaudí met zijn vader en zijn nichtje naar dit huis in het prachtige Park Güell in Barcelona. Hoewel zijn beide familieleden een paar jaar later zouden sterven, bleef Gaudí daar sober wonen, terwijl hij zich concentreerde op de bouw van de Sagrada Familia-basiliek, een essentiële bezienswaardigheid in Barcelona, ​​net als Casa Milà en andere werken. In het Huismuseum kunnen bezoekers meubels en andere voorwerpen die hij ontwierp bekijken.

Het geboorteplaatshuismuseum van Picasso, Malaga

In Malaga, Picasso’s eerste huis, kun je ook het huis bezoeken waar hij geboren werd. Het museum omvat een reconstructie van een 19e-eeuwse salon, familieherinneringen en stukken van de kunstenaar, zoals een map met schetsen voor zijn beroemde schilderij “Les Demoiselles d’Avignon”, en meer dan 50 boeken geïllustreerd door Picasso en andere kunstenaars zoals als Miró, Chagall en Max Ernst.

Gaudí-huismuseum in Barcelona

Gaudí-huismuseum in Barcelona © Andrew Moore

Het huis van Salvador Dalí in Port Lligat

Wat begon als een kleine rij vissershuisjes in Portlligat, werd in de loop van 40 jaar omgevormd tot het enige permanente huis van Salvador Dalí, waar hij woonde tot de dood van zijn vrouw en muze Gala in 1982. Tegenwoordig trekt een bezoek aan dit huis je mee in een labyrint van surrealistische objecten op de drempel tussen waanzin en genialiteit, omgeven door kustlandschappen met het unieke licht dat de kunstenaar inspireerde. Wat de “Dalí-driehoek” wordt genoemd, wordt gecompleteerd door nog twee huizen: het Dalí Theater-Museum in Figueres en het Gala-Dalí-kasteel in Púbol.

José Saramago Huismuseum in Lanzarote

De vulkanische landschappen van Lanzarote op de Canarische Eilanden hebben een geheel eigen magie. En er is nog een extra attractie: de mogelijkheid om het huis te bezoeken waar een Nobelprijswinnende auteur zijn laatste jaren doorbracht. Hij omschreef het als ‘een huis gemaakt van boeken’. Alle klokken in huis staan ​​stil om vier uur ’s middags, het tijdstip waarop hij zijn zielsverwant Pilar del Río voor het eerst ontmoette. Een mooie metafoor voor de literaire romantiek en schoonheid van dit huis, waar we de studeerkamer vinden waar Saramago zijn roman ‘Blindness’ begon, zijn verbazingwekkende bibliotheek en zijn legendarische olijfboom, een symbool van vrede en wijsheid.

Het huis van Salvador Dalí in Port Lligat

Het huis van Salvador Dalí in Port Lligat

Het geboorteplaatshuismuseum van Cervantes in Alcalá de Henares

Alcalá de Henares, op nog geen 40 kilometer van Madrid, herbergt de geboorteplaats van de beroemdste Spaanse schrijver aller tijden: Miguel de Cervantes. De eerste verrassing: een bank waar beelden van zijn onsterfelijke personages Don Quixote en Sancho bezoekers verwelkomen. Binnen waan je je, dankzij de reconstructies van een medicijnwinkel, een kleedkamer en verschillende slaapkamers, gemakkelijk in de 16e en 17e eeuw, met hun gebruiken en dagelijkse routines. Ook zijn er het hele jaar door themarondleidingen en theaterevenementen.

Huerta de San Vicente. Federico García Lorca Huismuseum in Granada.

Grote literaire werken, waaronder Bloedbruiloft en Yerma, zijn gedeeltelijk tot stand gekomen in dit huis, waar de familie García Lorca van 1926 tot 1936 de zomers doorbracht. Een wandeling door de kamers geeft het gevoel dat dit het toevluchtsoord was dat Lorca nodig had voor zijn schrijven . Je kunt de pianokamer en Lorca’s slaapkamer verkennen, de originele meubels en decoratie bekijken en genieten van werken van kunstenaars als Dalí.

Het geboorteplaatshuismuseum van Cervantes in Alcalá de Henares

Het geboorteplaatshuismuseum van Cervantes in Alcalá de Henares © Grupo Ciudades Patrimonio

Sorolla-museum, Madrid

Het ligt misschien in het hart van Madrid, maar als je dit museum binnengaat, laat je het lawaai van de stad achter je en dompel je onder in de stille geluiden van een tuin. Dit is je eerste kennismaking met dit charmante kleine museum, waar Sorolla en zijn gezin vanaf 1911 woonden. Het is een genot om door de kamers te lopen, met het originele meubilair, en iconische werken van de kunstenaar te vinden als de ‘Walk on the Beach’. ”.

Goya-huismuseum in Fuendetodos

“In dit eenvoudige huis werd geboren ter ere van zijn land en de verbazing van de kunst, de beroemde schilder Francisco de Goya Lucientes”, staat op de inscriptie op de voorkant van dit huis. De grote schilder werd hier in 1746 geboren, iets meer dan 40 kilometer van de stad Zaragoza. Het is gemakkelijk om je hier door de tijd te voelen reizen, en je de jongen voor te stellen die een genie zou worden, levend met de meubels uit die tijd, of spelend op de hooizolder. In de buurt is ook het Etsmuseum een ​​echte aanrader, waar u de beroemde prentenreeksen kunt zien: Caprichos, Desastres, Tauromaquia en Disparates.

Kamer in het Sorolla Museum, Madrid

Kamer in het Sorolla Museum, Madrid

Er zijn nog veel meer huismusea in Spanje, zoals het huis van Columbus op Gran Canaria, het huis van Lope de Vega in Madrid of het huis van Antonio Machado in Segovia, om er maar een paar te noemen.