Duiken in Spanje

Duikers verkennen onderwaterwereld in oceaan


WAAROM SPANJE

Spanje, gelegen in Zuid-Europa, is bijna volledig omringd door water: de kusten worden omgeven door de Middellandse Zee (met warmer water), de Cantabrische Zee en de Atlantische Oceaan (kouder) – en ze zijn allemaal heel helder. Het aangename klimaat laat je het hele jaar door zwemmen en duiken. Bovendien heeft het meer dan tien zeereservaten. Er zijn veel duikcentra die duikcursussen organiseren voor verschillende niveaus en specialiteiten, en ook zorgen voor het verkrijgen van vergunningen en boottransfers naar de kust. En duikclubs organiseren activiteiten zoals seminars over onderwaterarcheologie en onderwaterfotografie. U kunt ook andere watersporten beoefenen of een excursie maken om walvisachtigen te zien.

Duikers

Duikers

WAT JE NODIG HEBT VOOR RECREATIEDUIKEN IN SPANJE

Als u tijdens uw reis naar Spanje wilt beginnen met duiken, zijn er enkele details die u moet weten: U moet naar behoren gecertificeerd zijn voor veilig duiken. In Spanje zijn er veel bedrijven, maar ook officiële federaties, die deze certificaten uitgeven, zoals ACUC, CMAS, IAC, IDA, IDEA, PADI, SSI, enz., en zij kunnen u ook helpen bij het plannen van uw duikvakantie. Je hoeft geen lid te zijn van een federatie om recreatief te duiken, maar je moet wel verzekerd zijn. Meestal kun je een verzekering afsluiten via duikcentra en opleidingsorganisaties. Met andere woorden, het moet worden opgenomen in de cursus die u volgt. U moet een beëdigde verklaring overleggen waarin staat dat u in goede gezondheid verkeert, via een vragenlijst die is verstrekt door het centrum dat de activiteit organiseert. In ieder geval zijn de duikcentra aan de Spaanse kust geeft u de informatie die u nodig heeft, regelt het papierwerk en leent u apparatuur. Je bent in handen van gekwalificeerde instructeurs.

ALS U AL EEN DUIKCERTIFICERING HEBT

Als je al een internationaal erkende kwalificatie hebt, kun je deze gebruiken om te gaan duiken in Spanje. Wij raden u aan uw kwalificatie, duiklogboek, medische verklaring en duikverzekering mee te nemen. Houd altijd rekening met de Spaanse duikregelgeving, waarin bijvoorbeeld het volgende is vastgelegd: De minimumleeftijd om in Spanje te duiken verschilt per regio. Op landelijk niveau bedraagt ​​de limiet echter 8 jaar. De maximale wettelijke diepte voor duiken in Spanje voor minderjarigen onder de 18 jaar varieert van 6 tot 40 meter, afhankelijk van hun leeftijd.

BESTE TIJDEN VAN HET JAAR

Hoewel het mogelijk is om het hele jaar door te gaan duiken, vinden de meeste cursussen plaats van maart tot november.

Duiken bij de Medes-eilanden, Girona (Catalonië)

Duiken bij de Medes-eilanden, Girona (Catalonië)

GEBIEDEN

Alle gebieden van Spanje zijn om de een of andere reden aantrekkelijk om te duiken (zicht op het water, aangename temperaturen, enz.). Om u te helpen kiezen, beschrijven we de 11 staatszeereservaten, perfect om te duiken: Cabo de Gata-Níjar. In Almeria (Andalusië). Het is de thuisbasis van de meest zuidelijke Posidonia Oceanica-weiden, koraalvormen en kleurrijke vissen. Er zijn bootroutes die u naar baaien als Cala Chica of San Pedro en Isla de Alborán brengen. Ook in Almeria. Wist je dat de naam vermoedelijk afkomstig is van Al-Borani, een piraat uit Almeria? Volgens de legende zocht hij zijn toevlucht op het eiland en verborg daar zijn schatten.

Cabo de Palos – Eilanden Hormigas. We zijn nog steeds in de Middellandse Zee, maar nu in Murcia. Naast de Posidonia Oceanica-weiden en onderwaterbergen kun je enorme tandbaarzen en barracuda’s vinden, en af ​​en toe maanvissen en adelaarsroggen. En als je echt avontuurlijk bent, zijn er gezonken schepen zoals de SS Sirio, de beroemde transatlantische stoomboot. Cabo Tiñoso. Nog steeds in Murcia heeft deze kaap indrukwekkende, bijna verticale wanden die tot wel 70 meter onder het oppervlak afdalen en het leefgebied vormen van een grote verscheidenheid aan inheemse flora en fauna van de Middellandse Zee, waaronder zeegrasweiden. Dit zeelandschap valt ook op door zijn onderwatergrotten en kunstmatige riffen. Levante de Mallorca – Cala Ratjada. De oostkust van het eiland Mallorca biedt onderwatergrotten en Posidonia oceanica-weiden. En je kunt tandbaars en rode kreeft zien. Interessante plekken om te gaan duiken zijn onder meer de gebieden die bekend staan ​​als “Queso”, La Catedral en La Mula, om er maar een paar te noemen.

Zeebedding

Zeebedding

Islas Columbretes. In Castellón, aan de Middellandse Zee, liggen vier groepen vulkanische eilandjes. Ze zijn omgeven door steile ondergedompelde wanden en gastheersoorten zoals rood koraal. Ze zijn per boot verbonden vanuit de havens van Castellón en Valencia. Eenmaal daar organiseren sommige bedrijven duikactiviteiten en bieden ze u de mogelijkheid om te dineren op een boot onder de sterrenhemel. Isla de Tabarca. Het ligt in de provincie Alicante. De zeebodem herbergt ook Posidonia oceanica-weiden. Het is per boot te bereiken vanuit Alicante, Santa Pola of Benidorm. Je kunt riffen zien met grote tandbaarzen, scholen barracuda’s en zelfs scheepswrakken.

Isla de Tabarca, Alicante (regio Valencia)

Isla de Tabarca, Alicante (regio Valencia) © Patronato Municipal de Turismo de Alicante

Masía Blanca. Het ligt ongeveer 50 kilometer ten noorden van de stad Tarragona. De Posidonia oceanica-weiden vormen een labyrint rijk aan soorten: octopus, inktvis, tandbaars, zeebrasem, zeebaars…Isla Graciosa. Het noorden van het Canarische eiland Lanzarote, La Graciosa en eilandjes van de Chinijo-archipel vormen dit zeereservaat. De zeebodem heeft spectaculaire kleuren dankzij de sponzen en de rode en gele gorgonen. Je kunt kogelvis, trompetvis of trekkervis vinden. Het water daalt in de winter nooit onder de 18ºC. La Palma. Nog een eiland op de Canarische Eilanden met een diepte tot 1.000 meter. Onderaan vind je tropische anemonen. En let op de tuimelaar en de onechte karetschildpad. Kun je je voorstellen dat je een grot kunt betreden en de diepte ervan kunt doorzoeken door de lavastromen te volgen? Dit komt omdat de Canarische Eilanden van vulkanische oorsprong zijn.

La Restinga – Mar de las Calmas. Op El Hierro, een van de Canarische Eilanden. De wateren zijn een stopplaats voor soorten uit de volle zee, zoals de walvishaai en de duivelsmanta. En je kunt zeeschildpadden en dolfijnen zien. De watertemperatuur varieert tussen de 18 en 25 graden. Fans van fotografie zullen genieten van de jaarlijkse Open Fotosub Isla de El Hierro.Meer gebieden. Naast de staatszeereservaten zijn er in Spanje nog andere reservaten en gebieden die beroemd zijn om het duiken. In Catalonië heb je Los Ullastres, de Islas Formigues, Cap de Creus, Ses Negres en vooral de Medes-eilanden, die eeuwenlang een toevluchtsoord voor piraten waren. Daar kun je zwemmen naast scholen tandbaarzen of door de gang die bekend staat als “Túnel de la Vaca”. In Galicië kun je duiken in het Islas Atlánticas Nationaal Park, waar de beroemde Cíes-eilanden liggen. Wil je grote octopus en tarbot zien?

Duiken

Duiken

Alle Canarische Eilanden en de Balearen zijn perfect om te duiken. Heb je bijvoorbeeld gehoord van zeeschildpadden die naar Formentera komen en honderdduizenden kilometers afleggen vanuit de Golf van Mexico? De lijst strekt zich uit tot vrijwel de hele kust van Spanje: waarom probeer je niet eens te duiken in de wateren van de Baskische kust? Land, in Asturië, Cantabrië of in de rest van Andalusië?

Zeebodem voor La Palma, Canarische Eilanden

Zeebodem bij La Palma, Canarische Eilanden © Tauchpartner