Drie dingen die je moet weten als je uit eten gaat in Spanje


1. Zeg nooit nee tegen “ir a tomar el vermú”

“Tomar el vermú” (letterlijk: “vermout drinken”) betekent quality time doorbrengen met familie en vrienden en genieten van lekkere tapas en een drankje voor de lunch. Tapas zijn kleine porties voedsel die bij de drank worden geserveerd. Neem plaats op een caféterras in de zon en bereid je voor op de tortilla de patatas (Spaanse aardappelomelet), jamón ibérico (Iberische ham), croquetas caseras (zelfgemaakte kroketten) en pescaíto frito (kleine, gefrituurde vis). Bepaal waar je mee begint en probeer alles. Uit eten gaan? Waarom ga je niet uit eten voor tapas?

Typische vermout met een tapa van kroketten

Typische vermout met een tapa van kroketten © Nacho Carretero Molero

2. Brood is alles wat je nodig hebt…

Je leert brood gebruiken als mes, vork, lepel of zelfs als bord. Probeer migas, een heerlijk gerecht gemaakt met droog brood, longaniza, spek, ui, knoflook, zoete paprika en zout. Of het nu gaat om stokbrood, borona (maïsbrood), payés (krokant boerenbrood), zoet of hartig, vergeet nooit het brood.

Boterham en bord met olie

Boterham en bord met olie

3. Als je op zoek bent naar iets verfrissends, wat dacht je dan van een gazpacho?

Koel af met dit heerlijke Spaanse gerecht. Het is een koude soep. Een klassiek gerecht dat je niet mag missen, gemaakt met verse, natuurlijke ingrediënten: tomaat, komkommer, ui, olijfolie, knoflook en een beetje brood. Heb je honger?

Verfrissende kom gazpacho andaluz

Verfrissende kom gazpacho andaluz