Dingen die je in Extremadura kunt doen om de populaire cultuur te ontdekken


Er staan ​​data op de kalender die het ideale moment markeren om de legendes die de dorpen en steden in hun geheugen bewaren, en die hun geschiedenis herdenken, nieuw leven in te blazen. En eerlijk gezegd: wat is een betere manier om de folklore van Extremadura te ontdekken dan deel te nemen aan de traditionele volksfeesten. Velen zijn ook uitgeroepen tot festivals van toeristisch belang in Extremadura! Wil je er een paar ontdekken?

Uitzicht op de bloeiende kersenbomen in de Jerte-vallei in Cáceres, Extremadura

Uitzicht op de bloeiende kersenbomen in de Jerte-vallei in Cáceres, Extremadura

Fiesta del Cerezo en Flor (kersenbloesemfestival), Valle del Jerte, (Cáceres)

De regio Valle del Jerte bestaat uit 11 dorpen, waar het traditie is om het Kersenbloesemfestival te vieren met de komst van de lente in de vallei. Een gebied dat bekend staat om zijn lokale kers en dat in deze periode hulde brengt aan de gebruiken van de regio, waar de meer dan een miljoen bloeiende kersenbomen zo’n toeristische trekpleister worden dat het werd uitgeroepen tot Festival van Nationaal Belang voor Toerisme. De fase die aan het festival voorafgaat, staat bekend als het ontwaken van de vallei, terwijl de laatste fase de regen van bloemblaadjes is. Bijna een hele maand lang vinden er activiteiten plaats die sterk verbonden zijn met de gastronomie en de populaire cultuur van de Valle del Jerte, zoals kunst- en ambachtsmarkten, en routes en bezoeken aan traditionele boerderijen, die getuigen van de geschiedenis van deze dorpen.

Detail van de Corpus Christi-processie van San Vicente de Alcántara in Badajoz, Extremadura

Detail van de Corpus Christi-processie van San Vicente de Alcántara in Badajoz, Extremadura © Ayuntamiento de San Vicente de Alcántara

Corpus Christi, San Vicente de Alcántara (Badajoz)

Tijdens de tweede of derde zondag van juni zijn de straten van deze stad versierd met kleurrijke tapijten, waar de Corpus Christi-processie doorheen gaat en ze onderweg ongedaan maakt. De tapijten zijn gemaakt van geverfd kurkzaagsel, aangezien San Vicente de Alcántara een belangrijke producent van dit materiaal is. Als je een paar uur voor de processie arriveert, kun je zien hoe de dorpsbewoners de laatste hand leggen aan de tapijten , waarmee deze mooie creatieve traditie met bloemmotieven en tekeningen met gekleurd zaagsel wordt voortgezet. Het is de moeite waard om vroeg op te staan ​​om ze te zien voordat ze verdwijnen!

Detail van de infanterie en ruiters van La Encamisá de Navalvillar de Pela in Badajoz, Extremadura

Detail van de infanterie en ruiters van La Encamisá de Navalvillar de Pela in Badajoz, Extremadura © Elizabeth Rodríguez

De Encamisá of carrera van San Antón (San Antón-run), Navalvillar de Pela (Badajoz)

De volksherinnering vertelt dat tijdens de opmars van het Arabische leger over het schiereiland in de Middeleeuwen zijn soldaten probeerden de Extremadura-stad Navalvillar de Pela te veroveren. De lokale bevolking, die zich bewust was van hun inferieure aantallen, bedacht een strategie om de aanvallers te intimideren: ze staken vreugdevuren aan, renden met hoge snelheid door de straten met hun paarden en waren gekleed in puntige hoeden, terwijl trommels en oorlogskreten klonken. ging verder. Dit had tot gevolg dat het Arabische leger zich terugtrok, in de overtuiging dat er niets gedaan kon worden als het tegenover de felle lokale bevolking stond. De stad droeg de overwinning op aan haar patroonheilige San Antón. Vanaf dat moment, in de nacht van 16 januari, wordt de San Antón-loop door de straten van de stad georganiseerd, met kostuums die lijken op die gedragen door de lokale bevolking in de Middeleeuwen; met het slaan van de trommels en vreugdevuren als perfecte achtergrond. Daarnaast zijn er tijdens de viering kraampjes met buñuelos (gefrituurde deegbeignets) en de lokale pitarrawijn.

Detail van de herdenking van de reis van keizer Karel V in Jarandilla de la Vera in Cáceres, Extremadura

Detail van de herdenking van de reis van keizer Karel V in Jarandilla de la Vera in Cáceres, Extremadura © Julián Rojas

Route van keizer Karel V, La Vera (Cáceres)

Hoewel je de Route van Keizer Karel V op elk moment van het jaar kunt doen, wordt deze in het eerste weekend van februari bijzonder belangrijk. Op die data herdenken wandelaars de reis die keizer Karel V in 1557 ondernam, van het Castillo de los Condes de Oropesa (Kasteel van de Graven van Oropesa) in Jarandilla de la Vera tot zijn aankomst in het klooster van Yuste in Cuacos de Yuste. , waar hij besloot tot zijn dood te blijven. De route is 10 kilometer lang, waarlangs de deelnemers typische gerechten uit de streek aangeboden krijgen zoals migas extremeñas, La Vera pimentón, chorizo, Extremaduran huesillos (traditioneel dessert uit Extremadura)… Daarnaast is er in de steden de route loopt er doorheen, ambachtsmarkten, theatervoorstellingen uit de middeleeuwen en populaire dansen staan ​​op het programma. Een route vol natuur, geschiedenis en folklore!