De Spaanse kliffen: unieke, schitterende uitzichten aan je voeten

Geërodeerde rotsformaties aan kustlijn bij zonsondergang.


Stel je voor dat je bij zonsondergang vanaf de rand van een imposante klif naar de horizon kijkt. Dit gevoel van vrijheid en verbinding met de natuur in Spanje wacht op je bovenop een van de beroemdste kliffen van het land. Hier een paar van de meest spectaculaire en mooie voorbeelden. Geniet van het gevoel plaatsen te bezoeken die onbereikbaar lijken.

Vuurtoren van Kaap Ortegal, A Coruña, Galicië

Vuurtoren van Kaap Ortegal, A Coruña, Galicië

Vixía de Herbeira

Wist je dat enkele van de hoogste kliffen van Europa in Spanje liggen? Om er een glimp van op te vangen, moet je naar de provincie A Coruña, in Galicië, gaan. Concreet bevinden ze zich in het Capelada-gebergte, tussen Cariño en Cedeira en op slechts een steenworp afstand van Kaap Ortegal. Met een hoogte van 620 meter en een helling van meer dan 80% richting zee, zouden dit de hoogste kliffen van continentaal Europa zijn. En hier is een interessant feit: hun naam komt van het stenen wachthuis (vixía) dat tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven en dat eeuwen geleden werd gebruikt om piratenschepen te spotten die op weg waren naar de kust. Wanneer u daar aankomt, bevindt u zich op de ontmoetingsplaats van de Atlantische Oceaan en de Cantabrische Zee. De kracht van de golven die tegen de smaragdgroene kust botsen zal je betoveren. Zorg ervoor dat u de kans niet mist om de vuurtoren van Kaap Ortegal of de kerk van Santo André de Teixido te bezoeken. Dit heiligdom, een van de meest gerespecteerde in Galicië, ligt op weg naar de Sierra da Capelada.

Cabo Peñas, Asturië

Cabo Peñas, Asturië

Cabo Peñas

Ook aan de Cantabrische kust, in het noordelijkste puntje van Asturië, ligt Cabo Peñas, tussen Gijón en Avilés. De steile kliffen klimmen 100 meter de lucht in en de vuurtoren uit 1852 is werkelijk droomachtig. Hier voelt u een volledige verbinding met de natuur. Een houten loopbrug leidt u naar een ruimte met interpretatiepanelen die u meer informatie geven over deze beschermde natuurgebieden. Bovendien kunt u een bezoek brengen aan het interpretatiecentrum voor het mariene milieu dat dicht bij de vuurtoren ligt. Zorg ervoor dat u de kans niet mist om vissersdorpjes te ontdekken, waaronder Candás en Luanco, waar ook het Maritiem Museum van Asturië is gevestigd.

Flysch-kliffen.  Itzurunstrand, Zumaia, Vizcaya, Baskenland

Flysch-kliffen. Itzurunstrand, Zumaia, Vizcaya, Baskenland

Flysch-kliffen

Als u uw reis door Noord-Spanje voortzet, komt u bij Euskadi, en in het bijzonder bij de kuststrook tussen Deba en Zumaia, waar een indrukwekkend geologisch fenomeen te vinden is. Flysch-kliffen: acht kilometer waarover de bergen abrupt naar de zee afdalen en waar, als gevolg van de impact van erosie die duizenden jaren door de golven is gegenereerd, een deel van de geologische geschiedenis van de regio is blootgelegd in de vorm van een aantal interessante “plooien” in de rots. Het materiaal dat in deze kliffen is opgesloten, verbergt een schat aan informatie, bijvoorbeeld over het uitsterven van de dinosauriërs. Een bezoek aan de Hermitage van San Telmo wordt ten zeerste aanbevolen: vanaf hier krijgt u het beste panoramische uitzicht op de kliffen en over het prachtige strand van Itzurun. Bovendien kunt u zich aanmelden voor begeleide geologische rondleidingen en boottochten maken om dit fenomeen van dichtbij te bekijken. Wist je dat? Deze landschappen verschenen in Game of Thrones?

Natuurreservaat Cap de Creus

Natuurreservaat Cap de Creus

Kap de Creus

Volgende stop op onze reis: Catalonië. Meer specifiek het verrassende landschap van natuurreservaat Cap de Creus. Dit kustgebied herbergt indrukwekkende kliffen omgeven door de wind en de zoute lucht. De iconische vuurtoren is zeker een bezoek waard. Deze dient als uitkijkpunt en is het perfecte startpunt voor verschillende routes. Als het mooi weer is en je zin hebt om een ​​duik te nemen, ga dan naar de stranden van Playera en Fredosa, die beide dicht bij de vuurtoren liggen en over ongelooflijk kristalhelder water beschikken. Als u een duikliefhebber bent, is dit gebied de perfecte plek voor u. Haal het meeste uit uw bezoek om een ​​van de belangrijkste monumenten van Cap de Creus te zien: het klooster van Sant Pere de Rodes, waar u informatie vindt over routes en activiteiten door het natuurgebied. Op slechts anderhalf uur rijden, in het binnenland van Girona, liggen de beroemde basaltkliffen van Castellfollit de la Roca.

Cabo de San Antonio, Alicante, regio Valencia

Cabo de San Antonio, Alicante, regio Valencia

Cabo de San Antonio

Onze volgende suggestie brengt ons naar Cabo de San Antonio, gelegen tussen de steden Dénia en Xàbia (Alicante). Maak je klaar om duizelig te worden, want deze kliffen zijn 160 meter hoog. De beloning is echter zeker de moeite waard: een prachtig uitzicht over de Middellandse Zee en op heldere dagen is het eiland Ibiza zichtbaar aan de horizon. Aan de voet ervan ligt het zeereservaat Cabo de San Antonio, dat van groot belang is voor het milieu vanwege de Posidonia-weiden. Haal het meeste uit uw bezoek aan het gebied en bezoek de 15 uitkijkpunten rond Xàbia die leiden naar de prachtige Granadella-baai of naar bezoek de baai van Moraig en de beroemde Cova dels Arcs: een magische hoek voor het maken van foto’s bij zonsopgang.

Maro-Cerro Gordo-kliffen, Malaga, Andalusië

Maro-Cerro Gordo-kliffen, Malaga, Andalusië

Maro-Cerro Gordo-kliffen

Richt nu uw blik op Andalusië, in het bijzonder het gebied gelegen tussen de prachtige kustplaatsen Almuñécar (Granada) en Nerja (Malaga). Het is de thuisbasis van het natuurreservaat Maro-Cerro Gordo: de thuisbasis van kliffen van 75 meter hoog. Als je op een heel heldere dag vanuit een van de uitkijkpunten naar buiten kijkt, kun je de kust van Afrika onderscheiden. Bovendien wordt dit gebied speciaal aanbevolen voor duikers, omdat de wateren een verscheidenheid aan grotten herbergen, waaronder de grotten van Genoveses of La Cajilla. Een optie die misschien aantrekkelijk is, is een boottocht maken om dichter bij de ontoegankelijke te komen. mooiste plekjes en hopelijk een glimp opvangen van de dolfijnen die de Middellandse Zee oversteken.

Cabo de Formentor, Mallorca

Cabo de Formentor, Mallorca

Cabo de Formentor

Zorg ervoor dat u bij het maken van uw reisplannen het noordelijkste punt van het eiland Mallorca niet over het hoofd ziet. Een smalle, kronkelige weg brengt je naar de magische vuurtoren van Formentor, 200 meter hoog (houd er rekening mee dat deze in de zomer alleen per bus te bereiken is). Vanaf daar zijn de uitzichten over het Tramuntana-gebergte en de Middellandse Zee werkelijk uniek. Onderweg kunt u stoppen bij verschillende uitkijkpunten. Het gebied verbergt nog een ander geheim: het strand van Formentor, met spectaculair kristalhelder water. Als u een tijdstip van de dag kunt kiezen om het gebied te bezoeken, kies dan voor zonsondergang, wanneer de roodachtige kleuren alles omhullen.

Los Gigantes-kliffen, Tenerife, Canarische Eilanden

Los Gigantes-kliffen, Tenerife, Canarische Eilanden

Los Gigantes

Deze kliffen in het westen van Tenerife (Canarische Eilanden) doen hun naam echt eer aan: enorme en spectaculaire verticale muren van wel 600 meter hoog die je naar een andere planeet zullen transporteren. Er is een reden waarom de oude bewoners van het eiland, de Aboriginals van de Guanche, deze kliffen de ‘muren van de hel’ noemden. Maar in plaats van hels te zijn, is deze natuurlijke ruimte eigenlijk een paradijs, de perfecte plek voor een beetje kajakken of duiken. omdat de zeebodem een ​​grote biodiversiteit herbergt. Ook een boottocht maken om deze “reuzen” in al hun grandeur te bewonderen en walvissen en dolfijnen te spotten is een echte aanrader.