De keuken van Spanje

Gegrilde groenten op houten ondergrond.


Wat zijn de meest geliefde voedingsproducten van Spanje?

Er is een enorme variëteit. Enkele van de bekendste zijn olijfolie en Ibericoham. Olijfolie is het vloeibare goud dat een subtiele of sterke smaak toevoegt aan veel Spaanse recepten. En omdat het rijk is aan oliezuur, is het ook gezond en helpt het het cholesterolgehalte in evenwicht te brengen. Ibericoham wordt alleen in Spanje geproduceerd, van varkens die vrij rondlopen in een unieke omgeving en een volledig natuurlijk dieet bieden, voornamelijk gebaseerd op eikels.

Iberische gerookte ham

Iberische gerookte ham

De Spaanse keuken is bijzonder gezond dankzij het gebruik van verse ingrediënten. Het produceert uitstekende groenten en fruit: bananen, citrusvruchten, aardbeien, druiven, appels, peren, tomaten, uien, knoflook, enzovoort. Zeevruchten en vooral schaaldieren, vlees, een breed scala aan kazen, smaakvolle kruiden zoals paprika en Saffraan en zorgvuldig geselecteerde wijnen ronden de lijst met ingrediënten af ​​die de essentie vormen van de Spaanse keuken. Op deze website kunt u nog veel meer te weten komen over gastronomische producten.

Spaanse keuken

Spaanse keuken

Wat zijn de meest traditionele lokale specialiteiten in Spanje?

Elke plaats waar je komt, heeft zijn eigen lokale gerechten. De meest bekende is waarschijnlijk paella (oorspronkelijk uit de regio Valencia), en de meest populaire tapa van het land zou tortilla de patatas kunnen zijn – aardappelomelet. De bekendste gerechten van het ovenschoteltype zijn cocido en fabada. Mals gebraden vlees is populair, zoals cochinillo (speenvarken) en lamsvlees, in Aragon bekend als ternasco en elders cordero. Enkele van de meest opvallende visgerechten zijn de kleine gebakken visjes of pescaíto frito uit Zuid-Spanje, en pulpo a la gallega: octopus met paprika. Als u in de zomer op bezoek bent, is een verfrissende gazpacho of salmorejo een must. En de meest traditionele feestdagen, Kerstmis en Pasen, hebben ook speciale delicatessen voor de gelegenheid. U kunt hier enkele van de meest populaire recepten bekijken en meer te weten komen over de regionale keuken van elk gebied.

Wat zijn tapas?

Deze kleine hapjes en porties eten zijn in veel bars in Spanje een traditionele aanvulling op een drankje. Ze variëren van een eenvoudig gerecht met olijven, worst of friet tot uitgebreide culinaire creaties die van een menu worden gekozen. In Spanje is het de gewoonte om met vrienden uit te gaan voor tapas en van bar naar bar te dwalen om te genieten van de specialiteiten die iedereen te bieden heeft. Weet jij welke tapas jij graag zou willen proberen? Je ziet hier de populairste tapas en de bekendste buurten om uit te gaan voor tapas op vakantiebestemmingen.

Selectie van tapas

Selectie van tapas

Waarom is de Spaanse keuken gezond? Het mediterrane dieet

Spanje is een van de belangrijkste exponenten van het mediterrane dieet, dat gebaseerd is op olijfolie, verse groenten en ander vers seizoensvoedsel. Deze gezonde, smaakvolle traditie heeft de Spaanse keuken de status van immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO opgeleverd. Een ander kenmerk van het mediterrane dieet is dat elke maaltijd een sociale gelegenheid kan zijn. Lekker uit eten gaan voor tapas is een geweldige manier om het zelf uit te proberen.

Mediterraans diëet

Mediterraans diëet

Internationale erkenning voor Spaanse chef-koks

De afgelopen decennia hebben ’s werelds meest prestigieuze publicaties hun culinaire prijzen aan Spanje toegekend. Momenteel beschikken 272 Spaanse restaurants over Michelin-sterren, en een aantal daarvan staan ​​doorgaans op de lijst van “De 50 beste restaurants ter wereld”. Daarnaast is Dabiz Muñoz drie keer op rij uitgeroepen tot “Beste Chef ter Wereld” tijdens “The Best Chef Awards” en is de Spaanse sommelier Josep Roca, uit Celler de Can Roca, onderscheiden als beste sommelier ter wereld. .

De Spaanse chef-kok Martín Berasategui kookt

De Spaanse chef-kok Martín Berasategui kookt