De Jacobsweg op de fiets

Fietser op landweg naast groen veld.


Welke fiets kiezen?

Je beste optie is een mountainbike, en hoe lichter hoe beter, dus een stijf model kan geschikter zijn dan een volledig geveerde fiets. Het kiezen van een toerfiets kan u op sommige stukken van de route beperken, waardoor u gedwongen wordt een weg te vinden om verder te gaan. In ieder geval is het essentieel dat de banden in perfecte staat zijn en dat alle bewegende delen worden gecontroleerd en gesmeerd. Ook moet je nooit nieuwe uitrusting of materiaal uitproberen op de Camino; je zult veel comfortabeler zijn met een opstelling waar je al aan gewend bent.

Pelgrim op een fiets op het platteland van Castilië en León

Pelgrim op een fiets op het platteland van Castilië en León

Welke uitrusting is essentieel om mee te nemen?

Voor jou: een helm, comfortabele kleding om in te fietsen (lycra is altijd een goede keuze), passende schoenen, een signalisatievest, een regencape of cagoule met reflectoren, handschoenen, een zonnebril en zonnebrandcrème. Voor je fiets een Basisgereedschapsset voor incidentele ongelukken, bestaande uit pleisters, steeksleutels, lijm, bandenafdichtmiddel, vet en een slot en kabel.

Waar moet u uw kleding en andere spullen die u meeneemt laten?

Pelgrims hebben meestal fietstassen. Als u een rugzak gebruikt, probeer deze dan indien mogelijk niet op uw rug te dragen, om te voorkomen dat u zich ongemakkelijk voelt of uw bewegingen beperkt. Het wordt aanbevolen om het gewicht van de bagage onder de 15 kilo te houden. Als u meer gewicht moet vervoeren, onthoud dan dat u uw bagage van etappe naar etappe kunt posten via het nationale postkantoor, Correos. Sommige pelgrims bevestigen een aanhanger aan hun fiets, al kan dit soms lastig te vervoeren zijn.

Hoeveel kilometer per dag reizen?

Dit is altijd afhankelijk van hoe u zich voelt en hoe het weer is, maar u kunt een gemiddelde van 55 kilometer per dag schatten.

Een fiets klaar om op weg te gaan naar de Sint-Jacobsweg

Een fiets klaar om op weg te gaan naar de Sint-Jacobsweg

Moet je hiervoor fit zijn?

Het hangt af van de route die je kiest, maar de Camino is altijd een fysieke uitdaging en het is aan te raden om in vorm te komen. Dit is een redelijk atletische activiteit waar je al aan gewend zou moeten zijn, en het is een goed idee om bergopwaarts te fietsen. Je moet ook kijken naar oefeningen om je knieën en je core te versterken. Het beste advies is om voorbereid te zijn: begin een paar maanden van tevoren met trainen en oefen fietsroutes van vergelijkbare lengte en terrein.

Wat is de beste tijd om de Sint-Jacobsweg te fietsen?

De beste maanden zijn april, mei, juni en september, omdat het weer dan milder is en het veel minder regent. Juli en augustus zijn ook goede opties, zolang je maar in de vroege ochtend en de late namiddag fietst, om de heetste uren van de dag te vermijden. Van november tot en met februari is fietsen niet echt aan te raden vanwege de regen. In alle gevallen is het essentieel om elke dag de weersvoorspelling te checken, zodat je voorbereid bent op regenachtige dagen en modderig terrein.

Pelgrims op de originele weg door Asturië

Pelgrims op de originele weg door Asturië

Hoeveel kilometer moet u reizen om het Compostela-certificaat van voltooiing te behalen?

Wil je Compostela halen, dan moet je op weg naar Santiago de Compostela minimaal 200 kilometer fietsen. Dit is de accreditatie die bevestigt dat u de Jacobsweg heeft voltooid. Om deze te verdienen moet u bij elke etappe uw pelgrimspaspoort laten afstempelen. U kunt het paspoort verkrijgen bij het Internationale Pelgrimsontvangstkantoor, pelgrimsherbergen en verenigingen van Vrienden van de Jacobsweg in verschillende landen.

De Jacobsweg op de oostelijke Rioja-wijnroute

De Jacobsweg langs de oostelijke Rioja-wijnroute © Acevin

Drie hele belangrijke laatste tips

– Het is beter om met anderen te reizen. Als u met vrienden bent, kunt u gereedschap en andere apparatuur delen. Maar maak je geen zorgen als je alleen bent; het is gemakkelijk om deel uit te maken van een groep, en de meeste pelgrims doen dat ook. – Rijd indien mogelijk in één rij (of hoogstens twee naast elkaar). – Plan elke etappe van tevoren. Laad de route op uw mobiele telefoon of GPS-apparaat en als u in pelgrimsherbergen slaapt, kies dan degene met de meeste capaciteit, aangezien pelgrims die te voet reizen voorrang krijgen op accommodatie tot 20.00 uur.

Een bord voor de Camino met voorbijrijdende pelgrims op fietsen

Een bord voor de Camino met voorbijrijdende pelgrims op fietsen