De Aragonese Pyreneeën, rust en stilte in een ansichtkaartomgeving

Wandelaars met hond in berglandschap.


Selva de Oza, Aragón

Het prachtige Selva de Oza ligt in de Hecho-vallei, het meest westelijke deel van de Aragonese Pyreneeën. Het maakt deel uit van het natuurpark Valles Occidentales en valt op door zijn dennen- en beukenbossen. De parkeerplaats hier is het startpunt voor diverse wandelroutes. Een van de bekendste gaat naar de vallei van Aguas Tuertas. Het hoge berglandschap omvat de rivier de Aragón Subordán en vee dat in de weilanden graast. Een andere, iets veeleisendere route leidt naar Ibón de Estanés, een bergmeer. In dit gebied vind je een reeks hunebedden en zelfs een Romeinse weg. Het is de ideale plek voor een dagje uit met het hele gezin in de bergen. En als u tijd heeft, kunt u ’s middags Ansó bezoeken, dat wordt beschouwd als een van de mooiste dorpen van Spanje.

Landschap in het natuurpark Valles Occidentales, in de Hecho-vallei, Aragón

Landschap in het natuurpark Valles Occidentales, in de Hecho-vallei, Aragón

Pineta-vallei

Deze vallei, in het hart van de wijk Sobrarbe, is bedekt met dennen-, beuken- en dennenbomen. Dit is een van de vijf belangrijkste valleien van het Ordesa y Monte Perdido Nationaal Park. Als je op zoek bent naar een redelijk vlakke wandelroute, neem dan die naar Llanos de La Larri. Het is een aangename wandeling door beukenbos, opvallend door een waterval. Ben je op zoek naar iets intensers? In dat geval moet u het Marboré-pad nemen richting de Parador de Bielsa die u naar Balcón de Pineta en het meer Ibón de Marboré brengt. Het is een klim naar 2500 meter boven zeeniveau en de bron van de rivier de Cinca.

Klimmers in de Pineta-vallei, in het Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido, district Sobrarbe, Aragón

Klimmers in de Pineta-vallei, in het Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido, district Sobrarbe, Aragón

Lanuza

In de Tena-vallei is er een lusvormige route die begint vanuit dit kleine dorp en helemaal rond het stuwmeer loopt. Het oorspronkelijke dorp ligt onder water, maar het nieuwe heeft dezelfde bergstijl en charme. Je kunt het als uitvalsbasis gebruiken en verschillende wandelroutes volgen. Zo kun je bijvoorbeeld naar Ibón de Piedrafita klimmen of naar de Orós waterval in Biescas gaan.

Lanuza en zijn stuwmeer in de Tena-vallei, Aragón

Lanuza en zijn stuwmeer in de Tena-vallei, Aragón

Partacua

In hetzelfde gebied van de Tena-vallei kun je de quiñón (een lokale landeenheid) van Partacua zien. Dit weinig bekende gebied langs de rivier de Gállego ligt dicht bij het skigebied Formigal. Het is een zeer populaire plek voor langlaufen en sneeuwschoenwandelen in de winter. Deze plek verbergt een geheim tussen de toppen van de bergketen: een natuurlijke boog. Als je het lusvormige pad volgt, kom je langs een gletsjermeer, Ibón de Piedrafita, en het laatste stuk, dat iets uitdagender is, brengt je naar de stenen boog. De uitzichten vanaf hier zijn adembenemend. De nabijgelegen dorpen, zoals Tramacastilla de Tena en Sandiniés, zijn perfecte plekken voor een wandeling of een hapje eten.

Uitzicht op het meer Piedrafita en de Quiñón de Partacua in de Tena-vallei, Aragón

Uitzicht op het meer Piedrafita en de Quiñón de Partacua in de Tena-vallei, Aragón