De Al-Andalus-ervaring, totale harmonie

Historische stad en brug bij zonsondergang.


De geneugten van Al-Andalus

Cordoba is een open deur naar het Spaanse verleden en de wereld van Al-Andalus. Met andere woorden: de rijke erfenis van de islamitische samenleving van het Spanje van de 10e eeuw. Naast het prachtige architecturale erfgoed is de levensstijl van Al-Andalus met zijn waardering voor zintuiglijke geneugten nog steeds intens voelbaar in veel steden in Andalusië, zoals Cordoba, Sevilla en Granada. Kijk omhoog om de indrukwekkende decoratieve mozaïeken op veel van de historische gebouwen. Adem de bloemige geuren van elke hoek van de stad in. Geniet van de mix van Andalusische smaken met de kruiden, noten, oranjebloesemwater en dadels die typisch zijn voor de Arabische keuken. Ontspan in de wolken van een stoombad. Zuiver lichaam en geest met een muntthee na een massage. Dit is allemaal mogelijk in Córdoba.

Details van Cordoba

Details van Cordoba

La Casa Andalusí

Als er één ruimte is die de zoektocht naar harmonie in de levensstijl van Al-Andalus samenvat, dan is het Casa Andalusí in Cordoba. Dit is een bijzondere plek, meer dan alleen maar een museum, waar bezoekers kunnen genieten van de ervaring van die cultus van ecologische en zintuiglijke schoonheid. De binnenplaatsen, de bloemen, het water en de oosterse parfums van Casa Andalusí herscheppen de tijd van het kalifaat, maar ze brengen ook iets over dat alle beschavingen gemeen hebben: de individuele zoektocht naar ons meer spirituele zelf. Terugkomend op meer wereldse zaken: een rondleiding door dit museumhuis omvat een demonstratie van het papierproductieproces dat in Cordoba werd gebruikt in de Al-Andalus-periode.

Detail van Casa Andalusí

Detail van Casa Andalusí © Casa Andalusí

Van de Arabische baden tot de moskee

Twee routes die doorgaans deel uitmaken van de Al-Andalus-ervaring en het artistieke niveau nog verder verhogen, gaan naar Medina Azahara en de Grote Moskee van Cordoba. Medina Azahara is een archeologische vindplaats die de overblijfselen onthult van een stad die in de 10e eeuw op de Sierra Morena (8 kilometer van Cordoba) werd gebouwd. De Grote Moskee, een Werelderfgoedlocatie in het stadscentrum van Cordoba, is misschien wel het huis van aanbidding dat de islamitische kunst in Spanje het beste vertegenwoordigt. En daarna een duizend jaar oud middel om het lichaam te ontdoen van hedendaagse stress. Arabische baden zijn een fundamenteel onderdeel van natuurlijke therapieën en gezondheidszorg en worden door de eeuwen heen zeer gewaardeerd. Dompel jezelf onder in watercircuits met verschillende temperaturen en ontgift door kou, hitte en stoom om welzijn te bereiken. Het is zo aantrekkelijk dat een bezoek aan een hamam bijna verplicht is tijdens deze Al-Andalus-rondleidingen door Andalusische steden.

Hamam

Hammam © Turismo de Córdoba

Als je daar een massage met essentiële oliën aan toevoegt, is het mogelijk dat je Cordoba nooit meer wilt verlaten! Deze activiteiten kunnen worden gepersonaliseerd voor verschillende mensen, dus de uiteindelijke ervaring zal echt afhangen van uw voorkeuren.