Dagtochten vanuit Madrid


Alcalá de Henares

Deze stad is er trots op de geboorteplaats te zijn van de beroemdste schrijver van Spanje: Miguel de Cervantes. Hier vindt u zelfs het Cervantes Birthplace Museum, een 16e-eeuws huis met nagebouwde historische interieurs. Naast de ingang van het museum zie je een standbeeld van zijn beroemdste literaire personages, Don Quixote en Sancho Panza. Het is de ideale plek om met ze op de foto te gaan. Tijdens je rondleiding door Alcalá de Henares moet je ook zeker het prachtige Plaza de Cervantes-plein, de Calle Mayor met zijn traditionele zuilen en het originele Corral de Comedias-theater zien. De kathedraal is ook een bezoek waard, en het Colegio Mayor de San Ildefonso (nu de thuisbasis van het rectoraat van de universiteit) is een van de mooiste gebouwen in de stad. Alcalá de Henares staat ook bekend om zijn royale tapas, waardoor het de perfecte plek is om probeer deze zeer Spaanse stijl van dineren. Genieten!

Plaza Cervantes-plein, in Alcalá de Henares

Plaza Cervantes-plein, in Alcalá de Henares © Grupo Ciudades Patrimonio de la Humanidad de España

Afstand vanaf Madrid: Ongeveer 36 kilometer. Hoe er te komen: Met de trein: de lijnen C-2 (Chamartín – Atocha – Alcalá de Henares – Guadalajara) en C-7 (Príncipe Pío – Chamartín – Atocha – Alcalá de Henares). Met de bus: bus 223, die begint vanaf het knooppunt Avenida de América.

  • Zie meer: ​​Alcalá de Henares

Toledo

Eenmaal in Madrid kunnen maar weinig mensen de aantrekkingskracht van deze werelderfgoedstad in Castilla-La Mancha weerstaan. Het is een gemakkelijke dagtocht en een must-see. De beroemde bezienswaardigheden zijn adembenemend: het Alcázar, het klooster van San Juan de los Reyes, de kathedraal, de moskee van Cristo de la Luz, de Puerta de Bisagra-poort en de bruggen. Hier in de ‘Stad van de Drie Culturen’ vind je kerken, moskeeën en synagogen. Je voelt je alsof je terug in de tijd bent gereisd als je door de smalle straatjes loopt, de traditionele winkels verkent en vanuit het uitkijkpunt naar het uitzicht kijkt punten zoals de Mirador del Valle. Het is niet verwonderlijk dat deze stad schilders als El Greco inspireerde, wiens museum hier is.Twee tips: mis de stad die ’s avonds verlicht is niet terwijl je een rondleiding volgt en al haar legendes hoort, en zorg ervoor dat je een aantal van de beroemde lokale gerechten.

Paar genieten van het uitzicht op de stad Toledo

Koppel geniet van het uitzicht op de stad Toledo © Grupo Ciudades Patrimonio de la Humanidad de España

Afstand vanaf Madrid: Ongeveer 72 kilometer. Hoe er te komen: Met de trein: AVE vanaf station Atocha. Met de bus: vertrekt vanaf station Plaza Elíptica en er is ook vertrek vanaf Terminal 4 van Barajas Airport.

  • Zie meer: ​​Toledo

Segovia

Deze werelderfgoedstad in Castilla y León is het meest bekend om zijn unieke Romeinse aquaduct, gebouwd in de 1e eeuw na Christus, met in totaal 167 bogen gebouwd zonder mortel. Het is een indrukwekkend gezicht. Nadat je veel foto’s hebt gemaakt, valt er nog veel meer te ontdekken, zoals de kathedraal en het Alcázar, een versterkt paleis dat als de boeg van een schip boven de heuvel uitsteekt. Sommigen zeggen dat dit de inspiratie was voor een van Disney’s beroemde kastelen. Als u de 152 treden van de wenteltrap van de toren beklimt, wordt u beloond met een onovertroffen uitzicht op Segovia. En vleesliefhebbers mogen Segovia niet verlaten zonder het bekendste gerecht, speenvarken, te proeven.

Luchtfoto van Segovia

Luchtfoto van Segovia

Afstand vanaf Madrid: Ongeveer 92 kilometer. Hoe er te komen: Met de trein: de AVE vanaf de stations Atocha of Chamartín. Met de bus: ze vertrekken vanaf het knooppunt Moncloa.

  • Zie meer: ​​Segovia

Avila

Het eerste wat de bezoeker opvalt in deze Werelderfgoedstad in Castilla y León is de stadsmuur: een omtrek van ruim 2.500 meter, met 87 torens en 9 poorten. Dit is ’s werelds best bewaarde stadsmuur en is het decor geweest voor veel films. Bovendien kun je langs de top van de muur lopen voor een fantastisch uitzicht. Andere bezienswaardigheden van de stad zijn de kathedraal, de basiliek van San Vicente en het klooster en museum van Santa Teresa. Een andere heel bijzondere plek is Cuatro Postes, een uitkijkpunt met prachtige uitzichten in de schemering en wanneer de stadsmuur verlicht is. Voor een heerlijke ervaring in Ávila raden veel mensen de drie beroemdste gerechten aan, de ‘Tríada Gastronómica’: Judías del Barco (bonen), Chuletón de ternera (biefstuk) en Yemas de Santa Teresa (gekonfijte eierdooiers).

Plaza de Santa Teresa-plein, Ávila

Plaza de Santa Teresa-plein, Ávila

Afstand vanaf Madrid: Ongeveer 111 kilometer. Hoe er te komen: Met de trein: treinen vertrekken vanaf station Madrid-Chamartín (zowel intercity- als regionale treinen). Met de bus: ze vertrekken vanaf het station Sur-Méndez Álvaro.

  • Zie meer: ​​Ávila

Aranjuez

We komen terug naar de gemeenschap van Madrid om Aranjuez aan te bevelen, met zijn culturele landschap dat op de Werelderfgoedlijst staat. Je vraagt ​​je misschien af ​​wat een Cultuurlandschap is. In dit geval verwijst het vooral naar de spectaculaire tuinen van de plek en de gebouwen, zoals het Koninklijk Paleis, dat 500 jaar geleden begon als de lenteresidentie van de koninklijke familie. De grootste van de tuinen is de Jardín del Príncipe, met veel stenen en marmeren fonteinen, het Museum van Koninklijke Schuiten en het mooie kleine paleis van het Real Casa del Labrador. Veel reizigers ronden hun reis af met een bezoek aan het oude stadscentrum en de arena, of het toeristentreintje (Chiquitrén) of boot. En in het seizoen (lente en zomer) moet je gewoon de lokale aardbeien proberen.

/.content/imagenes/reportajes/madrid/palacio-aranjuez-1-o.jpg

/.content/imagenes/reportajes/madrid/palacio-aranjuez-1-o.jpg

Afstand vanaf Madrid: Ongeveer 49 kilometer. Hoe er te komen: Met de trein: lokale lijn C3 vanaf de stations Atocha of Chamartín. Er is ook een seizoensgebonden toeristentrein, de Strawberry Train, die het station Príncipe Pío in Madrid verlaat en meestal rijdt van april tot juni en van september tot oktober. Met de bus: bussen vertrekken vanaf Estación Sur de Autobuses de Madrid.

  • Zie meer: ​​Aranjuez

San Lorenzo de El Escorial

De hoofdattractie van deze stad in Madrid is uiteraard het klooster van San Lorenzo de El Escorial, dat op de Werelderfgoedlijst staat. Dit alleen al maakt uw reis de moeite waard. Dit complex, gebouwd door koning Filips II in de 16e eeuw, is niet zomaar een klooster: het omvat een koninklijk graf, een paleis, een basiliek en een indrukwekkende bibliotheek, en wordt ook wel ‘het achtste wonder van de wereld’ genoemd. Als je er de hele dag wilt doorbrengen, kun je ook de kleinere paleizen Casita del Infante en Casita del Príncipe bekijken, het oude stadscentrum verkennen of het bos Bosque de la Herrería ingaan naar Silla de Felipe II, een uitkijkpunt in een natuurlijke omgeving met het mooiste uitzicht op het klooster.

Afstand vanaf Madrid: Ongeveer 56 kilometer. Hoe er te komen:Met de trein: lokale lijn C-8. Het dichtstbijzijnde treinstation ligt in de naburige stad El Escorial. Met de bus: bussen C661 en C664, die vertrekken vanaf het knooppunt Moncloa.

  • Zie meer: ​​San Lorenzo de El Escorial

Andere steden van Madrid

Als je nog steeds meer keuze wilt voor dagtochten vanuit de hoofdstad en meer dagen hebt om meer activiteiten te ondernemen, kun je proberen een van de steden te bezoeken die bekend staan ​​als ‘Villas de Madrid’. Meer specifiek zijn dit zes charmante stadjes met veel cultureel erfgoed en natuurlijke schoonheid die toeristen te bieden hebben: Navalcarnero (ongeveer 34 kilometer met de auto), Chinchón (ongeveer 47 kilometer verderop), Nuevo Baztán (48 kilometer verderop), Colmenar de Oreja (58 kilometer verderop), kilometer afstand), Buitrago de Lozoya (83 kilometer afstand) en Rascafría (ongeveer 80 kilometer afstand).

Een plein in Chinchón

Een plein in Chinchón © Turismo de Chinchón