Cultuur toegankelijk voor iedereen in Spanje

Groep mensen luistert naar gids bij historisch gebouw.


Ontdek Madrid met zijn aangepaste rondleidingen. De cultuur van Madrid is toegankelijker dan ooit. Er zijn geplande rondleidingen aangepast voor mensen met een handicap, zowel fysiek, visueel, mentaal als auditief. Bezoek de ‘kunstdriehoek’ van Madrid in een rolstoel, zonder je zorgen te maken over architectonische barrières, ga sightseeing of verken de wijk Las Letras met stemversterkte gidsen, of beleef de traditionele kerstvieringen ten volle… dit alles is mogelijk dankzij deze speciale trajecten. Als u wilt deelnemen, hoeft u zich alleen vooraf aan te melden bij het VVV-kantoor.

Bovendien hebben grote musea zoals het Prado Museum en het Reina Sofía National Art Museum toegankelijke faciliteiten. Als er echter één museum is dat speciaal is ontworpen voor mensen met een handicap, dan is het wel het Typhlologisch Museum, waar je onder andere je handen kunt gebruiken om modellen van beroemde monumenten te verkennen, zoals het Koninklijk Paleis in Madrid, het Alhambra in Granada en het aquaduct in Granada. Segovia.

Barcelona en zijn meest toegankelijke gebiedenTwee van de meest toegankelijke culturele gebieden in Barcelona zijn de Gotische wijk en de Art Nouveau-route. De Gotische wijk maakt deel uit van het oude stadscentrum van Barcelona, ​​rond de kathedraal, en is toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit. Op de Art Nouveau Route kun je genieten van de werken van Gaudí met gebouwen als La Pedrera en Casa Batlló. U kunt ook een bezoek brengen aan de Sagrada Familia en Park Güell, beide toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit. Deze vier locaties hebben de status van UNESCO-werelderfgoed en de eerste drie hebben tactiele modellen om uw bezoek te verrijken.

Een andere interessante locatie in de stad is het Montjuic Park, in het zuidwesten van Barcelona, ​​samen met het Catalonia National Art Museum, dat toegankelijk is voor gehandicapten. Vanaf de top van het Montjuic-park heb je een prachtig uitzicht over de stad. Ook als je minder mobiel bent, kun je toch genieten van het uitzicht dankzij de aangepaste kabelbaan. Het Centre de Cultura Contemporània de Barcelona en het Museum van de Geschiedenis van Catalonië zijn ook vrij van architectonische barrières en bieden toegankelijke activiteiten en informatie. Er zijn ook audiogidsen beschikbaar voor de belangrijkste routes en monumenten van Barcelona, ​​evenals aangepaste diensten die u kunt raadplegen op hun website. website.

Barrièrevrije steden Er zijn steeds meer steden in Spanje met routes die architectonische barrières wegnemen. Een goed voorbeeld is de groep Werelderfgoedsteden. Alcalá de Henares, Ávila, Baeza, Cáceres, Córdoba, Cuenca, Eivissa, Mérida, Salamanca, San Cristóbal de la Laguna, Santiago de Compostela, Segovia, Tarragona, Toledo en Úbeda hebben allemaal toegankelijke routes om de meeste van hun erfgoedgebieden te verkennen. Dit geldt ook voor Zaragoza, met een route langs monumenten die volledig toegankelijk zijn voor mensen met beperkte mobiliteit, zoals de basiliek van El Pilar, het symbool van de stad, en het Lonja-gebouw. Anderen, zoals de toren van de basiliek van El Pilar en de kathedraal van San Salvador, zijn toegankelijk, maar je hebt óf iemand nodig die je helpt, óf je kunt hen vragen een alternatieve ingang te openen.

Op dezelfde manier kun je in Valencia de parken en bezienswaardigheden langs de voormalige bedding van de rivier de Turia, de historische wijk of de avant-gardistische Stad van Kunsten en Wetenschappen verkennen, die allemaal toegankelijk zijn, net als nog veel meer musea en monumenten. Je kunt ze raadplegen op de online stadsgids.

Ondertussen heeft de Europese Commissie de goede praktijken van verschillende bestemmingen erkend met de Access City Awards. Deze steden omvatten Ávila, in Castilla y León; Pamplona, ​​in Navarra; en Lugo en Vigo, in Galicië. De stadsmuur van Avila is een uitstekend voorbeeld; de meest recente renovatie omvat onder meer toegangspunten voor mensen met beperkte mobiliteit. Avila werd zelfs benadrukt als een voorbeeld van toegankelijkheid op het Internationale Congres over Toerisme For All, georganiseerd in Spanje door het Europese Netwerk voor Toegankelijk Toerisme (ENAT). In Pamplona zijn de muren van de Citadel ook toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit. Lugo stelt op sommige sites kaarten en informatieborden in braille ter beschikking, en pictogrammen om mensen met autisme te helpen genieten van het provinciaal museum. En in Vigo zijn liften geïnstalleerd op plekken waar er niveauverschillen zijn tijdens rondleidingen door de stad.

Toegankelijke monumenten die je niet mag missen Een andere interessante optie, vooral gezien de aanvankelijke complexiteit van het garanderen van de toegankelijkheid voor mensen met beperkte mobiliteit, is een bezoek aan prehistorische grotten. Dit kun je bijvoorbeeld in Noord-Spanje in de regio Cantabrië doen bij de El Soplao Grot en het Altamira Museum, waar een exacte kopie van de originele grot staat. Er is ook een app beschikbaar voor mensen met functionele diversiteit en een auditieve beperking.

Toegankelijk Theater De afgelopen jaren hebben ook de podiumkunsten zich aangesloten bij de beweging om cultuur voor iedereen toegankelijk te maken. Jaarlijks presenteert het programma Toegankelijk Theater verschillende toneelstukken aangepast voor mensen met een auditieve, visuele of verstandelijke beperking. Hoewel de meeste voorstellingen plaatsvinden in Madrid en Barcelona, ​​heeft het Toegankelijke Theaterprogramma al meer dan 40 steden en 100 theaters in heel Spanje bereikt. U kunt het programma raadplegen op de website.