Culinaire ervaringen die de reis naar Galicië waard zijn


Word een matroos voor een dag

Een dagje op en rond de zee doorbrengen is meestal erg leuk. Galicië biedt activiteiten zoals een dagje vissen en koken wat je vangt; kijken naar de percebeiros die tussen de rotsen de zee in waden om de heerlijke zeepokken te verzamelen; een cursus schelpdieroogst volgen op plaatsen als het eiland A Toxa; naar een vismarkt zoals die in Fisterra gaan om de veilingmeesters aan het werk te zien; een catamarantocht maken in O Grove (de “hoofdstad van zeevruchten”) met een mosselproeverij; Bekijk de zonsondergang vanaf een zeilboot terwijl je de lokale wijn drinkt… Om alvast in de sfeer te komen, kun je de pulpo á feira proberen, bereid door de beroemde pulpeiras van Carballiño, of een bezoek brengen aan badplaatsen als Muros, Fisterra en Muxía. Wees gewaarschuwd: een goed Galicisch zeevruchtenfeest of mariscada van spinkrab of kreeft is niet gemakkelijk om te vergeten.

Collage van culinaire ervaringen in Galicië

Collage van culinaire ervaringen in Galicië

Op pad voor tapas en wijnen in de oude stadscentra

Een wandeling door het historische stadscentrum van Ourense, Pontevedra, A Coruña, Santiago de Compostela of Vigo is een genot voor alle zintuigen. In deze ouderwetse straten vind je op elke hoek traditionele tavernes met de beste tapas. Sommige wijken zijn beroemd, zoals de markt van A Pedra in Vigo en de oesterbars. Maar het beste is om in elke plaats te vragen naar de lokale specialiteit en een zonnig terrasje te zoeken waar je deze kunt proberen. Als alternatief bezoeken veel mensen graag lokale markten zoals de Mercado de Abastos in Santiago de Compostela, waar je iets kunt kopen en het ter plekke voor je kunt laten koken.

Wijnbars in de oude wijk van A Coruña

Wijnbars in de oude wijk van A Coruña © Turismo de Galicia

Dineren in een furancho, een pazo of een watermolen

Als je van een gezellige familiale sfeer houdt waar je eet, dan zul je ook genieten van de ervaring om naar een furancho te gaan – kleine bars of wijnwinkels op de begane grond van privéhuizen, waar wijn rechtstreeks uit het vat wordt aangeboden, en zelfgemaakte gerechten zoals inktvistaart, ham of omeletten… Een andere unieke ervaring is eten in een gerestaureerde watermolen, zoals die in Meaño, meer dan 200 jaar oud, gelegen in landschappen van adembenemende natuurlijke schoonheid. En je mag de typische verblijven van Galicië niet missen: de imposante pazos. Dit zijn historische landhuizen gelegen in prachtige tuinen, en veel ervan hebben een restaurant.

Furancho bij Pontevedra

Furancho bij Pontevedra © Juantiagues

Sterren zien in de restaurants

Als u van lekker eten houdt, traditioneel of avant-garde, kunt u een van de met Michelin-sterren bekroonde restaurants van Galicië proberen: Auga e Sal, A Tafona, Árbore da Veira, As Garzas, O Retiro da Costiña, O Pazo en Casa Marcelo (in A Coruna); Casa Solla, Culler de Pau, O Eirado, Silabario, Maruja Limón, Pepe Vieira en Yayo Daporta (in Pontevedra) en Nova, Ceibe en Miguel González (in Ourense).

Punta Cabalo-vuurtoren

Vuurtoren van Punta Cabalo © Turismo de Galicia

Lunch op Ons Island: een beschermd natuurparadijs

Enkele van de mooiste landschappen van Galicië zijn te vinden op de Atlantische eilanden van het Galicia National Park: kristalhelder water dat kabbelt op fijne zandstranden, dennenbossen, vuurtorens en kliffen… Het park omvat de eilanden Cíes, Ons, Sálvora en Cortegada. Hoewel de bekendste de Cíes-eilanden zijn, raden we u voor deze gelegenheid aan om Ons te bezoeken, waar u kunt ontspannen en genieten van het langzame tempo van het eilandleven, kunt luisteren naar het brullen van de zee in de mysterieuze zeegrotten of furna’s, en het beroemde lokale gerecht kunt proberen: polbo á Illa (eilandoctopus).

Uitzicht op Ons-eiland

Uitzicht op het eiland Ons © Turismo de Galicia

Een dagje wijntoerisme in de wijk Ribeira Sacra

In dit prachtige gebied, met kloven van 500 meter diep, uitgesleten door de rivieren Sil en Miño, zijn de wijngaarden even indrukwekkend. Hoe onwaarschijnlijk het ook lijkt, de wijnstokken groeien op vrijwel verticale hellingen, in weerwil van de natuur. Overal in de wijk Ribeira Sacra, naast kleine kloosters die eruit zien alsof ze in een sprookje thuishoren, zijn er kleine wijnhuizen waar je kunt bezoeken, kunt leren hoe de wijnen worden gemaakt en kunt genieten van een proeverij, vergezeld van een hapje. U kunt de dag afsluiten met een catamarantocht in de kloven van de rivier de Sil. Als u naast de Ribeira Sacra een aantal van de beroemdste wijnen van Galicië wilt proberen, moet u Cambados, de thuisbasis van Albariño, en de beroemde Fefiñáns-wijnmakerij bezoeken, of ga naar Ribadavia om de Ribeiro te proberen.

Vrouw die druiven oogst in het district Ribeira Sacra

Vrouw oogst druiven in de wijk Ribeira Sacra © Turismo de Galicia

Dineren en sterrenkijken op de hoogste berg van Galicië

Een van de beste plekken ter wereld om de sterren te zien is op Pena Trevinca, het hoogste punt van Galicië, in Ourense. Het is een spectaculair gebied met gletsjermeren en dorpen met stenen huizen, waar de tijd lijkt stil te staan. Sommige van deze landelijke pensions zijn uitgerust met telescopen waarmee je naar de sterren kunt kijken… en het eten is fantastisch. Wij raden het lokale rundvlees en de wijnen met de Valdeorras-oorsprongsbenaming aan.

Geniet van lekker eten na het ontspannen in een spa

Ontbijt op uw kamer, privétoegang tot een hydrotherapiecircuit, massages voor koppels, bezoeken aan wijnhuizen, degustatiemenu’s, romantische of maritieme diners, restaurants met weidse uitzichten… U kunt zich gemakkelijk laten verleiden door het aanbod van de vele spa’s van Galicië. Dit deel van Spanje is rijk aan warmwaterbronnen en kuuroorden waar het water geneeskrachtige en minerale eigenschappen heeft. Er zijn er veel om uit te kiezen: Termas de Outariz, Quinta da Agua, Termas A Chavasqueira, La Toja, Mondariz en meer.

Hydrotherapiecentrum Chavasqueira, Ourense

Hydrotherapiecentrum Chavasqueira, Ourense © Ayuntamiento de Ourense

Ervaar enxebre zelf

Volgens sommigen betekent enxebre dat iets authentiek is en typisch voor een streek. Maar enxebre is ook een manier om het leven te begrijpen, een gevoel. Je zult het beginnen te begrijpen als je Galicische tradities tegenkomt en tijdens hun feesten onder de lokale bevolking komt. Wil je meedoen aan een magosto? Dit is een soort feest dat in november wordt gehouden tijdens de kastanjeoogst, waarbij mensen zich rond vreugdevuren verzamelen om verhalen te vertellen en de komst van de herfst te vieren. Of misschien het ritueel dat gepaard gaat met de bereiding van queimada, een vlammende mix van koffie en alcohol, wanneer iemand de conxuro voorleest – deels gedicht, deels spreuk. Op elk moment van het jaar kun je de inwoners van Galicië vragen naar hun culinaire tradities, brood van Cea of ​​een aardappelomelet uit Betanzos proberen, lacón con grelos (varkensvlees en groente) eten, wijn drinken uit een cunca (keramische kom), de pittige Padrón-peper van het bord, geniet van de zoete pasteitjes…