Costa Blanca, thuisbasis van rijstgerechten

Rijpe rijsthalmen in het veld.


Als u van rijst houdt, kunt u uw smaakpapillen verwennen met de keuken van de Costa Blanca. Er zijn zoveel rijstgerechten om uit te kiezen: soepig, droog of plakkerig, met groenten, vis, zeevruchten of vlees… In de gebieden die het dichtst bij de Middellandse Zee liggen, worden de meeste recepten bereid met vis en schaaldieren, terwijl je verder landinwaarts vaak opties vindt een combinatie van vlees, peulvruchten en groenten. Er zijn ook lokale specialiteiten die afhankelijk van het gebied anders worden bereid. In de provincie Alicante vind je veel restaurants die gespecialiseerd zijn in rijstgerechten. We raden u aan vooraf te reserveren en uw gerecht van tevoren te bestellen, vooral als u met een grote groep bent. Dit zijn enkele van de traditionele rijstgerechten die u kunt proberen: Arroz a banda: gekookt in een ovenschotel met kleine, kleine roodbaarsvissen en vervolgens geserveerd zonder de vis – maar met al hun smaak. Je kunt dit overal in de provincie Alicante bestellen, maar in de wijk Marina Alta is het traditioneel.

Arroz en banda

Arroz a banda © Agéncia Valenciana de Turisme

Arroz con costra: gemaakt met vlees zoals konijn, kip of worst, en op verschillende manieren gekookt in verschillende steden. De “costra” is een knapperige toplaag die ontstaat door losgeklopt ei over de pan te gieten. Dit recept is vooral populair in de gebieden Bajo Vinalopó en Vega Baja. Arroz al Horno: gebakken in de oven in een kleischotel, dit recept varieert ook sterk afhankelijk van het gebied. De belangrijkste ingrediënten zijn aardappel, bloedworst, kikkererwten, tomaat en varkensribbetjes. El caldero: dit is een kleverige rijst gemaakt met sterk gearomatiseerde vis zoals zeeduivel, zeepaling, harder of schorpioenvis. Het wordt gekookt in een koperen of ijzeren ketel en is zeer traditioneel op het eiland Tabarca en in Villajoyosa, Torrevieja en de zuidelijke provincie.

Arroz met kosten

Arroz met kosten

Arroz negro: zwarte rijst, de kleur komt van de inkt van de kleine inktvisjes die gebruikt zijn om het te maken. Het wordt meestal geserveerd met garnalen en stukjes rode paprika, en vergezeld van aliolisaus (gemaakt met olijfolie, ei, citroen en knoflook). Arroz del Senyoret: gemaakt met vis en schaaldieren, de naam “senyoret” doet denken aan iemand die nogal chic is , omdat alles geschild en klaar om te eten wordt geserveerd, zodat de gasten hun handen niet vuil maken. Arroz con conejo y caracoles: rijst, konijn, slakken en saffraan zijn de hoofdingrediënten van dit gerecht, traditioneel gekookt boven een houtvuur in een paellapan. Typisch voor de wijken Alto Vinalopó en Medio Vinalopó.

Arroz neger

Arroz neger