Castilla y Leon, een reis door de tijd.


Een geschiedenis door architectuur

De grootste regio van Spanje beschikt over enkele van de mooiste architecturale erfgoederen van het land. Honderden kastelen, kerken en paleizen wachten hier op u, evenals 12 kathedralen, allemaal binnen een autonome gemeenschap die acht UNESCO-werelderfgoedlocaties omvat.

Astorga stadsmuren voor de bisschop

De stadsmuren van Astorga voor het bisschoppelijk paleis aan de linkerkant, naast de kathedraal

De Jacobsweg als focuspunt

De Franse Weg bestaat uit ruim 450 kilometer aan paden. De provincies Burgos, Palencia en León vormen het decor voor de Sint-Jacobsroute in Castilla y León. Op deze route kun je steden als Castrojeriz, Carrión de los Condes, Sahagún en Astorga ontdekken, waar onderweg kerken en kloosters verrezen.

Uitzicht op de Zamora-kathedraal

Uitzicht op de Zamora-kathedraal

Romaanse juwelen

Onder invloed van de herovering verspreidden christelijke bouwstijlen zich naar andere gebieden. Ontdek wat je te wachten staat in provincies als Soria, Palencia en Zamora, met enkele van de meest representatieve voorbeelden van Castiliaanse Romaanse stijl, waaronder de Zamora-kathedraal en de kerken van San Martín in Frómista, Palencia, Santa María La Antigua in de stad Valladolid, en San Miguel in het dorp San Esteban de Gormaz, Soria.

Buitenaanzicht van de kathedraal van León

Buitenaanzicht van de kathedraal van León

De gotische stijl, reikend naar de hemel

De romaanse periode werd gevolgd door de gotische stijl, met hoge, slanke torentjes en klokkentorens van kerken en kathedralen. In de gotische zoektocht naar lichtheid werden kathedralen zoals die in León luchtige ruimtes, verlicht door fabelachtig kleurrijke glas-in-loodramen.

Avila in de sneeuw

Avila in de sneeuw

Een stad binnen de muren

Beschermd door zijn volledige muur, die dateert uit de 12e eeuw, vertegenwoordigt Ávila de traditionele Castiliaanse charme. Smalle geplaveide steegjes en kleine kerken worden beschermd door deze ommuurde ruimte. Sommige delen van de muur zijn aangepast om langs de bovenkant te lopen, en je kunt ook buiten rondlopen om dit unieke voorbeeld van verdedigingsconstructie te zien. Oh, en vergeet niet te genieten van de zonsondergangen van de stad, die indrukwekkend zijn vanaf een hoogte van 1.132 meter.

Detail van de ingang van de kathedraal van Burgos

Detail van de ingang van de kathedraal van Burgos © Mariluz Rodríguez

De trots van El Cid

De kathedraal van Burgos heeft de status van UNESCO-werelderfgoed verdiend. De imposante façade, beïnvloed door de Franse gotische stijl, neemt je mee terug naar de 13e eeuw. Daar begraven ligt El Cid Campeador, een legendarische figuur in de geschiedenis van Spanje.

Segovia-aquaduct 's nachts

Segovia-aquaduct ’s nachts

Een reis van 2000 jaar in één stad

Romeinse erfenis en middeleeuwse sfeer ontmoeten elkaar in Segovia, een stad met meer dan tweeduizend jaar geschiedenis. Naast het wandelen onder de bogen van het aquaduct, de belangrijkste attractie uit de Romeinse tijd, is ook het unieke Alcázar een kijkje waard, een middeleeuwse citadel die de inspiratie vormde voor het ontwerp van het beroemde kasteel in Disneyland. Bezoek zeker ook de gotische kathedraal, bijgenaamd “de onbekende schoonheid”.

Kathedraal van Salamanca

Kathedraal van Salamanca

Een monument voor kennis

Ondanks het motto ‘Wat de natuur niet geeft, kan Salamanca niet bieden’, hebben het Plaza Mayor, de erfenis van de universiteit (het was een van de eerste universiteiten in Europa) en de twee kathedralen hun eigen magie, die een tijd oproept waarin kennis vergde vorm in steen. In het historische stadscentrum van Salamanca verwelkomen kerken en paleizen reizigers van over de hele wereld, die graag deze middeleeuwse zetel van leren willen verkennen.

Gedeeltelijk zicht op de kloostergangen van het klooster van Santo Domingo de Silos.  Burgos

Gedeeltelijk zicht op de kloostergangen van het klooster van Santo Domingo de Silos. Burgos

Land van kloosters

Verschillende religieuze ordes, zoals de cisterciënzers, de kartuizers en de Clarissen, droegen bij aan de bouw van kloosters in heel Castilië en León. Namen zoals Santo Domingo de Silos, in Burgos; San Pedro de Dueñas, in León; en Santa Clara, in Palencia, dat nog steeds een actief klooster is, zijn een bewijs van het belang van religie in het gebied.

Toren van het kasteel van Peñafiel.  Valladolid

Toren van het kasteel van Peñafiel. Valladolid

Meer dan 150 kastelen

Na de herovering en de herbevolking moesten de nieuwe landen worden beschermd door verdedigingsgebouwen. Gebouwd tijdens de Middeleeuwen, zijn er talloze voorbeelden te zien in de negen provincies. Coca en Cuellar in Segovia; Peñafiel in Valladolid; Mombeltrán in Ávila; Ponferrada in León; en Puebla de Sanabria in Zamora zijn enkele van de best bewaarde voorbeelden in de regio.