Castilla – La Mancha: ontdek deze bestemming van groot cultureel belang in Spanje


Op minder dan een uur rijden van Madrid wacht een prachtig cultureel erfgoed in Castilla – La Mancha, dat u zal verrassen met zijn archeologische parken, oude nederzettingen en monumenten. Door de musea dwalen, is een wandeling maken door de geschiedenis: Romeins, Mudejar en zelfs zo ver terug in de tijd van het Koper. Ontdek bezienswaardigheden waar u zowel kunt leren als genieten.

Schematische tekening van een man en een vrouw in de grotten van Fuencaliente en Villar del Humo, Ciudad Real

Schematische tekening van een man en een vrouw in de grotten van Fuencaliente en Villar del Humo, Ciudad Real

Rotsschuilplaatsen in Fuencaliente en Villar del Humo, Ciudad Real

In deze ondiepe grotten, ook wel rotsschuilplaatsen of abrigo’s genoemd, kun je grotschilderingen bewonderen uit de Chalcolithische periode (2.500 – 1.800 v.Chr.) tot aan de bronstijd (1.800 – 750 v.Chr.). Er zijn grote verschillen tussen de schilderijen, die variëren van een basisoverzicht van een man en een vrouw tot gedetailleerde schilderijen van dieren in verfijnde technieken, die de veranderingen weerspiegelen naarmate oude samenlevingen zich in de loop van de tijd ontwikkelden.

Overblijfselen van een Romeinse villa in het archeologische park Carranque, Toledo.

Overblijfselen van een Romeinse villa in het archeologische park Carranque, Toledo.

Archeologisch park Carranque, Toledo

In de buurt van de rivier de Guadarrama ontdekt u de overblijfselen van wat ooit een Romeinse villa was, waaruit een verzameling mozaïeken, munten, gravures en gebruiksvoorwerpen van hoge kwaliteit, allemaal zeer goed bewaard gebleven, werden gered, waardoor Carranque een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen op het Iberisch schiereiland, die meer dan 1500 jaar oud zijn. Zoals bijvoorbeeld het mozaïek dat Adonis voorstelt, omringd door groen, dat het verhaal van een jacht met een schat aan details vertelt.

Binnen het Taller del Moro Museum, een traditioneel Arabisch gebouw, in Toledo.

Binnen het Taller del Moro Museum, een traditioneel Arabisch gebouw, in Toledo.

Taller del Moro-museum, Toledo

In dit museum, dat in 1931 tot Historisch Artistiek Monument werd verklaard, geven de Mudejar-kunst uit de stad Toledo en de muren en structuur van het gebouw je het gevoel terug in de tijd te zijn getransporteerd naar de 14e eeuw. Je ziet de gebeeldhouwde houten plafonds die typerend zijn voor islamitische gebouwen, en artefacten in rode klei en marmer.

Binnen in de Romeinse mijn, meer dan 2000 jaar oud.

Binnen in de Romeinse mijn, meer dan 2000 jaar oud.

Romeinse Lapis Specularis-mijnen, Cuenca

Bezoek Cuenca om de mijnen te zien waar de Romeinen lapis specularis wonnen, een soort gips dat transparante kristallen platen vormt en dat op vrijwel dezelfde manier als glas in ramen en andere ruimtes werd gebruikt. De mijn heeft drie niveaus en je kunt kamers binnengaan die 2000 jaar oud zijn en door galerijen en ruimtes lopen die je sprakeloos zullen maken. Er is een beroemd verhaal over deze plaats genaamd La Mora Encantada, een legende die vertelt over een Noord-Afrikaanse prinses die een schat verborg die werd beschermd door krachtige spreuken.

De Santa Maria-poort, Hita, Guadalajara.

De Santa Maria-poort, Hita, Guadalajara.

Het historische ensemble van Hita

Hita is een charmant middeleeuws stadje met gotische vestingwerken, waar je de wereld van de auteur Juan Ruiz kunt ontdekken, bekend als de aartspriester van Hita, die The Book of Good Love schreef. Je ontdekt ook het verhaal van de Marqués de Santillana, die de stad in 1441 versterkten, een stadsmuur oprichtten en het oude kasteel hoog op de heuvelrug herbouwden. En als u op de eerste zaterdag van juli op bezoek komt, kunt u genieten van het beroemde Middeleeuwse Theaterfestival, een evenement dat is uitgeroepen tot Cultureel Belang en dat u niet mag missen.