Carnaval in Spanje


Kom naar Spanje en geniet van carnaval, een opwindend festival dat op veel plaatsen in het land wordt gevierd. Carnaval wordt meestal gehouden in februari of maart, waarbij de data afhankelijk zijn van het jaar, hoewel ze op sommige plaatsen zelfs eerder plaatsvinden. Het festival staat bekend om humor, parodieën en kostuums in de straten van Spaanse dorpen en steden, die allemaal hun eigen tradities hebben. Hier zijn zes voorbeelden van originele, mooie en spectaculaire Spaanse carnavals die zijn uitgeroepen tot Festivals van Internationaal Toeristisch Belang. Denk na over je kostuum en boek een vlucht naar Spanje.

Carnaval in Cádiz

Carnaval in Cadiz © José Carrasco / Shutterstock

Carnaval in Cádiz

Cadiz, in Andalusië, is het carnaval van ‘comparsas’, ‘coros’ en ‘chirigotas’: liedjes vol ironie en kritiek die zijn geschreven door de verschillende groepen die aan het feest deelnemen. Verken het centrum van de stad en dompel jezelf onder in een sfeer van ongebreidelde vrijheid en plezier.

Carnaval in Santa Cruz de Tenerife

Carnaval in Santa Cruz de Tenerife © Jesús DSousa

Carnaval in Santa Cruz de Tenerife

Een van ’s werelds grootste carnavals wacht op u in de hoofdstad van het eiland Tenerife. Doe mee aan de parades en sta versteld van de fantasierijke, mooie en opvallende kostuums van de hoopvolle Carnavalskoningin. Verlies jezelf in de muziek, het ritme en de vreugde van dit feest met mensen van over de hele planeet.

Carnaval in Águilas, Murcia

Carnaval in Águilas, Murcia © Carnaval.com Studios

Carnaval in Águilas

Een ander van de beroemdste carnavals is Águilas (Murcia). Dit festival is vol kleur en biedt een veelvoud aan parades en wedstrijden waarbij de spectaculaire kostuums centraal staan. Twee van zijn tradities zijn bijzonder beroemd. het gooien van cascarones (eieren gevuld met confetti) en het drinken van ‘cuerva’, een drankje dat velen omschrijven als een ‘toverdrankje’ dat de carnavalsgeest doet ontwaken.

Carnaval in Xinzo de Limia, Ourense

Carnaval in Xinzo de Limia, Ourense © VicVa / Shutterstock

Entroido van Xinzo de Limia

Dit Galicische festival heeft het langste carnavalsprogramma van Spanje. Het begint op Fareleiro-zondag (drie weken vóór Carnavalszondag) en eindigt op Piñata-zondag. De parade van praalwagens en troepen wordt geleid door een groep traditionele gemaskerde karakters, genaamd ‘pantallas’, die riemen dragen met belletjes eraan. Zij zijn ervoor verantwoordelijk dat mensen zich verkleden, en zij zijn de topsterren van dit feest. Carnavalsdinsdag is de belangrijkste dag.

Carnaval in Badajoz

Tientallen carnavalsbands, bekend als comparsas, en duizenden mensen nemen deel aan de grote Carnavalszondag Comparsas Parade. Tot de festiviteiten behoren ook de Murgas-muziekwedstrijd en de begrafenis van de sardine.

Festiviteiten tijdens Carnaval in Las Palmas de Gran Canaria

De stad wordt overspoeld met mensen, kleur en plezier tijdens deze festiviteiten, die al sinds 1574 plaatsvinden. Hoogtepunten zijn onder meer de Grote Parade, die tienduizenden mensen trekt en zich uitstrekt over meer dan zeven kilometer, en het Gala van de Carnavalskoningin, waarin de deelnemers prachtige kostuums van veren en strasssteentjes dragen. Het Drag Queen Gala is een ander hoogtepunt.

Carnaval Koningin Gala, Las Palmas de Gran Canaria

Carnaval Koningin Gala, Las Palmas de Gran Canaria

In heel Spanje

Maar dit zijn niet de enige grote carnavals die in Spanje worden gehouden. Er zijn er nog meer op veel andere locaties, en ze zijn altijd vol originaliteit en vreugde. Hoogtepunten van het Verín Carnaval (Galicië) zijn de “fariñadas” (meelgevechten) en de vreemde gemaskerde figuur van Cigarrón. We kunnen verschillende andere carnavals van nationaal toeristisch belang aanbevelen, waaronder Villarrobledo, La Bañeza, Ciudad Rodrigo (Toro Carnaval), Miguelturra, Alcázar de San Juan (Carnavalcázar), Cebreros, Herencia en La Vijanera in Cantabrië. Welke ga jij kiezen?