Bilbao, pincho door pincho

Luxe belegde broodjes met diverse toppings.


Gastronomiepaden om de stad te leren kennen

Naast zijn culturele activiteiten schittert Bilbao ook met zijn gastronomie, en dat weet het land! De zeven straten in de Casco Viejo en de Plaza Nueva, de straat Licenciado Poza de Indautxu, de Albia-tuinen, de wijk El Ensanche, enzovoort zijn enkele van de mogelijke routes naar “ir de potes” (het equivalent van een voorgerecht) in de ochtend, avond of nacht. Hoewel er rondleidingen zijn die pincho-proeverijen en musea combineren, volgen hieronder enkele essentiële ideeën om uw eigen “pincho naar pincho”-route te kunnen bedenken en diepgaander te leren over deze Baskische stad in het noorden van Spanje. Casco Viejo. De beroemde zeven straten in het oudste deel van Bilbao en omgeving wisselen elkaar af tussen monumenten, winkels en veel bars waar u tussen het winkelen door kunt uitrusten. Hoewel de oude binnenstad van Bilbao ook openstaat voor innovatie, is het de moeite waard om hier de pinchos te proberen die bijna net zo traditioneel zijn als de straten: gildas -olijf, ansjovis en chili-, gevulde mosselen, gemarineerde kabeljauwspies of chorizo ​​al infierno, weggespoeld met een vermout of een mooie txakoli, een typisch Baskische witte wijn.

Pintxos van olijven

Pintxos van olijven

El Ensanche. Het meest majestueuze bouwwerk van Bilbao staat ook vol met eeuwenoude gebouwen. De balies in Calle Diputación, Ledesma en Ercilla en de Albia-tuinen zijn de perfecte plek om een ​​paar “zuritos” (bieren) te begeleiden met Moorse pinchos, Iberisch vleeswaren, txangurro (saus op basis van krab), koningskrab en garnalen of een van de kleurrijke tortilla’s met tapa die gevuld zijn met allerlei ingrediënten en heel typisch zijn voor de noordelijke streken. Indautxu. We kunnen dit deel van de stad niet noemen zonder te praten over de levendige Calle Licenciado Poza, het ontmoetingspunt voor fans van Athletic Bilbao vóór de thuiswedstrijden in het San Mamés-stadion. Alle soorten kazen, piperrada (typische Baskische saus gemaakt met paprika, ui en tomaten), champignons, gerookte sardines… enzovoort. Dit zijn enkele van de basisingrediënten voor pinchos, waardoor ze moeilijk te weerstaan ​​zijn. De felipada verdient een eigen vermelding: een driehoekig broodje met mayonaise, ansjovis, sla en iets pittigs.

Baskische kazen

Baskische kazen © Basquetour

De culturele betekenis van pinchos

Het creëren van een pincho is een oefening in creativiteit die net zo uitgebreid is als de bekende combinaties van ingrediënten en wordt daarom als oneindig beschouwd. Deze kleine hapjes zijn in feite een identiteitskenmerk voor mensen uit Bilbao. Van bar naar bar gaan en smaken ontdekken is een smakelijk culinair avontuur. In tegenstelling tot de rest van Spanje wordt een pincho in Baskenland niet als gratis beschouwd… hij moet apart worden gekocht. Daarom is elke vestiging steeds op zoek naar een mix van sterproducten die de trend in de stad zal zetten en loyaliteit zal creëren bij vaste klanten. Fantasie, passie voor gastronomie en uiteraard goede ingrediënten zijn essentieel om uitmuntendheid te bereiken. Reizen naar Bilbao betekent toegeven aan de charmes van de pinchos. Het is alsof je naar een kleurenfestival gaat, waarbij de geuren en smaken voortkomen uit de geweldige relatie die de stad heeft met de gastronomie. Genieten!

Pincho's met champignons

Pincho’s met champignons