Bezoek sprookjesachtige kastelen in de mooiste steden van Spanje


Geniet van een fantastische ervaring door te verdwalen in de steegjes van prachtige middeleeuwse stadjes. Het perfecte plan omvat het bezoeken van eeuwenoude kastelen in deze charmante stadjes. Ontdek welke van deze steden kastelen hebben die zijn geregistreerd in het Nationaal Historisch Erfgoednetwerk. Als je daar aankomt, moedigen we je aan om langzaam te lopen, te genieten van elke hoek en van de schoonheid van de traditionele architectuur. Je zult denken dat je naar het verleden bent gereisd.

Kasteel Peñíscola

Kasteel Peñíscola

Kasteel Peñíscola

Ben jij ooit in een Tempelierskasteel geweest? De Tempeliers waren krijger-monniken die in de Middeleeuwen een enorme macht hadden. Sommigen van hen waren bewoners van dit kasteel dat de geschiedenis in is gegaan als de woonplaats van de man die bekend staat als Papa Luna, die naar dit fort werd verbannen omdat hij een splitsing in de katholieke kerk had bevorderd. Het kasteel van Peñíscola, gebouwd in 1307, is bewaard gebleven binnen de muren eeuwen van geschiedenis en legendes, en het imposante silhouet op de top van een schiereiland domineert de kustlijn. U zult zeker genieten van een wandeling door het netwerk van steile witte straatjes van het oude centrum van Peñíscola totdat u het fort bereikt met een prachtig uitzicht op de Middellandse Zee. Bovendien kun je tijdens een wandeling door deze middeleeuwse stad – met restaurants en charmante winkeltjes op elke hoek – vele verrassingen ontdekken, zoals de “bufador” (een natuurlijk gat in de rots waardoor zeewater doorlaat en een “jankend” geluid maakt). ) of het prachtige Huis van de Schelpen. Buiten de oude wijk kunt u ook genieten van het uitgestrekte Nord-strand, de kleine baaien of natuurgebieden, zoals het Irta-gebergte. Een interessant feit is dat Peñíscola het decor is geweest voor verschillende films en series, zoals “Game of Thrones”.

Morella-kasteel

Morella-kasteel

Morella-kasteel

Iberiërs, Kelten, Grieken, Romeinen, Carthagers, Arabieren… Ze hebben allemaal hun sporen achtergelaten in de Morella in de regio Valencia, die sinds de oudheid bekend staat als een strategische enclave. De bijna twee kilometer lange en eeuwenoude muren met 16 torens bewaken het kasteel, dat ruim 1.000 meter hoog ligt. Zijn imposante figuur, alsof hij een oceaan van bergen domineert, zal uw aandacht al van verre trekken. Het beste plan is om doelloos door de middeleeuwse straten van het kasteel te slenteren. U kunt ook andere interessante plekken ontdekken, zoals de aartspriesterbasiliek en de prachtige koortrap met polychroom houtsnijwerk van dichtbij bekijken. Ook kun je overnachten in het Convent van San Francisco, momenteel een Parador. Andere interessante plannen in Morella? Bezoek musea, zoals Dinosaur Time, of bekijk de grotschilderingen van Morella la Vella, die door de UNESCO tot werelderfgoed zijn verklaard en die slechts zes kilometer verderop liggen.

Kasteel Puebla de Sanabria

Kasteel Puebla de Sanabria

Kasteel Puebla de Sanabria

De volgende stop is in de regio Zamora, met name in de stad Puebla de Sanabria, waar het imposante kasteel opvalt. Dit fort, gebouwd in het midden van de 15e eeuw, lijkt op dagen met dichte mist een droomachtig beeld. Binnen vindt u het Fortifications Visitor Centre, waar u meer te weten kunt komen over de geschiedenis van dit monument en andere kastelen in de regio. Een bezoek aan Puebla de Sanabria betekent niet alleen een bezoek aan het kasteel. Het is een genot om door de geplaveide straatjes te wandelen. Onderweg ziet u de prachtige honderd jaar oude versierde huizen, andere monumenten, zoals de kerk van Santa María del Azogue of merkwaardige plaatsen, zoals het traditionele Museum van Reuzen en Grote Hoofden. ’s Avonds kunt u overnachten in de prachtige Parador. Daarnaast kunt u twee zeer interessante excursies in de omgeving maken. Een must-see plek is het natuurreservaat Lago de Sanabria, met een enorm meer – het grootste van gletsjeroorsprong van heel Europa – dat zijn eigen golven heeft, net als de zee. We moedigen u ook aan om het Iberische Wolvencentrum te bezoeken, waar u deze bedreigde dieren van dichtbij en in semi-vrijheid kunt zien.

Valderrobres kasteel

Kasteel Valderrobres © Naast Obvius / Shutterstock.com

Valderrobres kasteel

De stad, met zijn emblematische stenen brug, ligt in het hart van de regio Aragón, bekend als “Matarraña”, die vol zit met charmante stadjes, waar u zeker even wilt stoppen. Zonder twijfel is Valderrobres een van de mooiste steden in de regio, en het heeft een van de mooiste gotische ensembles in de omgeving. Wandel ontspannen door het oude centrum tussen paleisachtige huizen tot je het Plaza Mayor bereikt en klim dan naar de voet van het kasteel, grenzend aan de kerk van Santa María la Mayor. Als je dit kasteel betreedt, is het alsof je rechtstreeks naar een ander tijdperk teleporteert. Mis de Schoorsteenzaal niet – waar maaltijden werden gehouden voor degenen die de Cortes van Aragon bijwoonden, bijeengeroepen door koning Alfonso V in 1429 – of het uitzicht op de vallei vanaf hier. In de regio Matarraña kunt u ook verschillende routes nemen, zoals de Gotische route, de bomenroute of de gevangenisroute. U kunt ook genieten van een unieke ervaring bij het vogelobservatorium Más de Bunyo, een oud rustiek huis in een wild gierenreservaat.

Infantado-toren, Potes

Infantado-toren, Potes

Infantado-toren, Potes

Een ander Spaans kasteel dat een bezoek waard is, ligt in het hart van de regio Liébana, in Potes (Cantabrië). U vindt het direct aan de samenvloeiing van vier valleien en omgeven door een bergachtig en idyllisch landschap. Als u de muren van dit kasteel betreedt, reist u naar het verleden, naar de tijden van middeleeuwse strijd tussen de machtige huizen van de families Mendoza en Manrique. De 1.800 vierkante meter is verdeeld over zes verdiepingen en binnen vind je een tentoonstelling gewijd aan Beato de Liébana, de eerste Cantabrische en Spaanse schrijver. Vanaf het kasteel kun je het ongelooflijke uitzicht over de hele stad Potes zien, met de Picos de Europa op de achtergrond. Naast een wandeling door de steegjes van Potes tussen versierde herenhuizen, torens en bruggen, kun je het bezoek ook compleet maken met het nabijgelegen klooster van Santo Toribio de Liébana of de pre-romaanse kerk van Santa María de Lebeña.

Kasteel Alcalá del Júcar

Kasteel Alcalá del Júcar

Kasteel Alcalá del Júcar

Onder het maanlicht dat de stad verlicht, omringd door sneeuw of lentebloemen… De schoonheid van dit kasteel kan op elk moment van het jaar worden genoten in , een stad in Albacete (Castilla – La Mancha), een van de mooiste in Spanje. Het was oorspronkelijk een Almohadenfort, gebouwd om Al-Andalus te beschermen en dat later eigendom van christenen werd. Om bij het kasteel te komen – dat zijn eigen legende van geliefden heeft – is het een genot om door de smalle straatjes op sommige berghellingen te lopen en enkele van de ongelooflijk steile trappen van de stad, kleine boomgaarden en de typische opgegraven grotwoningen te bekijken. in de berg. De oudste grot is de grot van koning Garadén – met 750 jaar geschiedenis en een geweldig uitzichtpunt – hoewel enkele van de meest populaire onder toeristen de Duivelsgrotten zijn, waar je een drankje kunt drinken terwijl je geniet van het uitzicht over de kloof van de Júcar-rivier. Andere monumenten in Alcalá del Júcar, zoals de Hermitage van San Lorenzo, de Romeinse brug of de arena, zijn ook must-see plekken. Nog een laatste interessant feit: wist je dat deze stad in 1986 een onderscheiding ontving voor zijn artistieke verlichting, na de Eiffeltoren en de Grote Moskee van Istanbul?