Bezoek het Barcelona dat je niet in de reisgidsen vindt

Uitzicht op Barcelona met laan van bomen.


De eerste stop is in het hart van de Gotische wijk, op een binnenplaats bij Carrer Paradís. Hier zijn de overblijfselen van de Templo Augusto (waarover je meer kunt leren in het Museum voor Geschiedenis van Barcelona), vier kolommen die niet op hun plaats lijken en die direct onze volgende stop inspireerden: het Parthenon Masriera (calle Bailén 70). Het is geïnspireerd op de vorige en de gevel doet denken aan een tempel van Griekse oorsprong, maar gebouwd aan het einde van de 19e eeuw. Het was de thuisbasis van een kunstatelier, theater en religieuze residentie. Tegenwoordig is het een van de geheimen van de stad en een raadsel voor veel toeristen (alleen de buitenkant mag bekeken worden). De volgende ontdekking behoudt de maritieme charme van de typische vissershuisjes aan zee. Dit is Plaza Prim, in de wijk Poblenou, een rustige enclave met een populair visrestaurant.

Tempel van Augustus, Barcelona

Tempel van Augustus, Barcelona

Barcelona in één keer

Je zult genieten van deze plek, een uitkijkpunt buiten de gebaande paden met een 360 graden uitzicht over de stad. Dit is de Mirador de Turó de la Rovira, een natuurlijk balkon met uitzicht op de stad die tijdens de burgeroorlog een van de verdedigingsstellingen van Barcelona werd. Dat en nog veel meer kun je zien in de tentoonstellingsruimte. We gaan verder met plaatsen die verband houden met de Burgeroorlog en ontdekken delen van Barcelona die je je nooit had kunnen voorstellen. U kunt bijvoorbeeld schuilkelders bezoeken zoals die op Plaça del Diamant of Refugi 307 (Carrer Nou de la Rambla, 175). Deze tunnels zijn ruig maar onthullende herinneringen aan de geschiedenis van Barcelona. Er zijn nog meer van dergelijke herinneringen die onopgemerkt voorbijgaan in de stad. Kijk goed naar de gevel van de kerk van San Felipe Neri als je deze bezoekt. Hoewel het gerestaureerd is, zijn de littekens van de bombardementen bewaard gebleven ter nagedachtenis aan de oorlog. Barcelona kan veel dieper bezocht worden… vanuit de riolen. Deze unieke ervaring onthult een deel van het rioleringssysteem met een rondleiding georganiseerd door het gemeentebestuur. De rondleidingen zijn echter alleen beschikbaar in het Catalaans (hoewel groepen een Spaanse gids kunnen hebben en u uw eigen tolk mee kunt nemen).

Turó de la Rovira.  Bunkers del Carmel-uitkijkpunt, Barcelona

Turó de la Rovira. Uitkijkpunt Bunkers del Carmel, Barcelona © Rober

Romantische momenten?

Er zijn er genoeg in Barcelona. Dat ontdek je als je met zijn tweeën reist, want de wandelingen, de zonsondergangen en de bezienswaardigheden van de stad zitten vol excuses voor een kus. Toch kunnen we u enkele minder bekende excuses laten zien. Wist je dat er een straat van kussen is (Carrer dels Petons)? Het is een typisch oud Barcelona-steegje, maar het is een icoon van kussen geworden, vooral op Sint-Valentijnsdag (14 februari). Het ligt vlakbij Parc de la Ciutadella, het perfecte park voor een romantische middag. En als je graag een beetje verdwaalt in de stad… dan hebben wij precies wat je zoekt. Ga naar de Horta Maze Garden en verdwaal in het doolhof van cipressenhagen. Beelden van mythologische figuren staan ​​verspreid over het park, en in het midden van het doolhof staat nog een excuus voor een kus: de Griekse god van de liefde, Eros.

Horta-doolhoftuin, Barcelona

Horta Maze Garden, Barcelona © Tassili Rosmar

Een andere cultuur

Er is zoveel cultuur in Barcelona dat dit niet kan worden samengevat in de beroemde musea en monumenten. Je zult het zelf zien als je door de wijken Raval, Gotisch en Born loopt. Deze gebieden staan ​​vol met voorbeelden van straatkunst. Een van de bekendste is de muurschildering “Todos juntos podemos parar el sida” (Together We Can Stop AIDS) op de gevel van MACBA, door Keith Haring. Wij raden de graffiti-bezichtigingsrondleidingen aan die worden aangeboden door het toeristenbureau van Barcelona. Je kunt de tocht ook maken op een fiets gemaakt van bamboe. Deze route langs minder bekende plaatsen omvat ook art nouveau- en werelderfgoedlocaties. Het Art Nouveau-complex van Sant Pau, het belangrijkste werk van de Catalaanse architect Lluís Domènech i Montaner, wordt vaak over het hoofd gezien als mensen massaal naar de must-see werken van Gaudí, Park Güell, Casa Batlló en La Pedrera komen. Eindelijk twee heerlijke verrassingen . De eerste is de Biblioteca de Catalunya, een bibliotheek in het historische Antic Hospital de la Santa Creu. De leeszaal en de binnenplaats zijn betoverend. Als u in februari in de stad bent, profiteer dan van het Festival Llum Bcn om de tuin verlicht te zien. We weten zeker dat je de tweede verrassing niet had verwacht: Barcelona heeft ook een vrijheidsbeeld. Je kunt het zien in de Biblioteca Arús-bibliotheek – het is een kopie van de modernistische beeldhouwer Manel Fuxà.

Stop AIDS-muurschildering van Keith Haring, Barcelona

Stop AIDS-muurschildering door Keith Haring, Barcelona © Daniel Zapater