Beste tijd om Spanje te bezoeken

Flamencodansers voor historisch gebouw.

Spanje behoort niet voor niets consequent tot de meest bezochte bestemmingen ter wereld. Dit levendige en veelzijdige Europese land heeft attracties die elk soort reiziger aanspreken. Of je nu een cultuurliefhebber bent die zich wil onderdompelen in kunst en architectuur, een zonaanbidder die op zoek is naar spectaculaire stranden en eilanden, een gepassioneerde fijnproever die aan een culinaire rondreis begint of zelfs een spirituele avonturier die in de voetsporen van pelgrims wil treden, Spanje is er één van. van die zeldzame bestemmingen die seizoen na seizoen een rijk en divers aanbod aan ervaringen bieden. Haal het meeste uit elk avontuur met behulp van onze wekelijkse nieuwsbrief die in uw inbox wordt bezorgd. Bedenk wat u zoekt tijdens een bezoek aan Spanje en plan vooruit. Reist u met een klein budget? Op zoek naar de beste tijd om te genieten van de zon aan een zandige kustlijn, of zin te hebben in een oogstfeest? Hier zijn enkele van de beste tijden om deze fascinerende Iberische bestemming te bezoeken.

April tot mei en september tot oktober zijn de beste tijden voor perfect weer

In Midden-Spanje en aan de Middellandse Zeekust worden de lente- en herfstseizoenen gekenmerkt door zonovergoten dagen en aangenaam weer, perfect om te wandelen en buiten te eten op terrassen, waarbij de temperaturen afkoelen als de avond valt. Omgekeerd zijn de zomermaanden juli tot en met augustus verzengend heet, waarbij de temperaturen in Midden- en Zuid-Spanje de midden tot hoge 40 graden Celsius bereiken. Madrid loopt leeg in augustus, omdat de lokale bevolking op zomervakantie gaat en veel restaurants sluiten om de drukkende hitte te vermijden. Deze zomermaanden zijn ideaal voor een bezoek aan de noordelijke regio’s, zoals Asturië, País Vasco (Baskenland), Galicië en Cantabrië, waar de temperaturen milder zijn.
Een bijna leeg strand aan de rand van een stadOm drukke kustlijnen te vermijden, kun je ervoor kiezen om Spanje in mei en juni te bezoeken. © Iakov Filimonov / Shutterstock

Mei tot september is de beste tijd om naar het strand te gaan

Spanje is gezegend met een kustlijn van bijna 5000 km (3107 mijl), die zich uitstrekt van de Atlantische Oceaan tot de Middellandse Zee. Archipels in de Balearen en voor de noordwestelijke Afrikaanse kust bedekken de maritieme allure van het land. Wanneer het weer in de lente begint op te warmen, komen Spaanse strandbestemmingen tot leven en bereiken hun hoogtepunt in augustus. Ibiza bereikt zijn hoogtepunt in de feeststemming in juli en augustus, wanneer top-dj’s binnenvliegen om in de wereldberoemde clubs te spelen. Als u drukke stranden wilt vermijden, kies dan voor mei en juni.

April tot mei en september tot oktober zijn de beste tijden om de Camino de Santiago te lopen

De populaire periode voor het lopen van deze duizend jaar oude pelgrimsroute richting Santiago de Compostela is tussen mei en september, vanwege het gunstige weer en de langere daglichturen. Om die drukke maanden te vermijden, kun je kiezen voor de lente- en herfstseizoenen, wanneer de paden minder druk zijn en een rustigere en introspectievere ervaring bieden.

September tot oktober is de beste tijd om te genieten van wijnoogstfestivals

Oenofielen zullen vooral genieten van een bezoek aan de beroemdste wijnregio’s van Spanje, zoals La Rioja en Ribera del Duero, tijdens het traditionele oogstseizoen dat in september begint. Logroño, de hoofdstad van La Rioja, trapt het San Mateo-festival af, waar u kunt deelnemen aan activiteiten voor het pletten van druiven, parades en, natuurlijk, voortreffelijke wijnproeverijen voor verbazingwekkend lage prijzen per copa. Voor een ervaring buiten de toeristische radar, bezoek je Valdepeñas in de regio Castilla-La Mancha in de eerste week van september, wanneer de hele stad zijn liefde voor vino naar een geheel nieuw niveau tilt met het jaarlijkse oogstfeest, met een wijnproeverij. tunnel- en wijnproeverijen in ondergrondse bodega’s (wijnhuizen). Er is zelfs een wijnbus die je na een hele dag Dionysus-aanbidding naar huis brengt.
Een groep mannen en vrouwen, uitsluitend gekleed in rood en zwart, tijdens een CarnavalsoptochtDe winter in Spanje brengt vakantiefestiviteiten met zich mee, van Kerstmis tot Carnaval © Oscar Garriga Estrada / Shutterstock

November tot februari is de beste tijd voor budgetreizigers

Het Spaanse winterseizoen trekt minder toeristen, dus de prijzen voor accommodaties en vluchten zijn over het algemeen lager. De winter kan eigenlijk een geweldige tijd zijn om Madrid en Barcelona te bezoeken, die tot leven komen met kerstverlichting, openluchtmarkten en vakantiefestiviteiten.

November tot januari is de beste tijd om te genieten van olijfoliefestivals

Het jaarlijkse olijvenoogstseizoen wordt gevierd met olijfoliefestivals door het hele land, vooral in de regio’s Andalusië en Catalonië. Bekijk de gastronomische agenda voor het Martos Olive Festival in de stad Jaen, dat jaarlijks plaatsvindt op 8 december, terwijl de Siurana Olive Oil Fair elk jaar in november plaatsvindt.

Januari tot februari en juli tot augustus zijn de beste tijden voor uitverkoop

Meestal gehouden na Kerstmis en tijdens de zomervakantie, wanneer mensen tijd hebben om te winkelen, worden de traditionele rebajas (uitverkoop) periodes in Spanje gereguleerd door de Spaanse overheid om consumenten en lokale bedrijven te beschermen. Tijdens deze winter- en zomeruitverkoopseizoenen kunnen koopjesjagers hun winkelbudget vergroten, omdat winkels deze tijd gebruiken om hun voorraad op te ruimen en aanzienlijke kortingen aan te bieden die kunnen oplopen tot 70%.

Januari tot april is de beste tijd om calçots te proberen

La Calçotada is een jaarlijks gastronomisch festival in de Catalaanse regio, waar grote groepen samenkomen om gegrilde calçots te eten – een soort groene ui die in de winter wordt geoogst – gedoopt in heerlijke sauzen.
Skiërs op een besneeuwde bergtop met een stoeltjeslift op de achtergrondDe pieksneeuwomstandigheden in de Pyreneeën lopen van januari tot maart © Iakov Filimonov / Shutterstock

Januari tot en met maart zijn de beste tijden om te skiën

Skigebieden gaan doorgaans in december open en sluiten direct na Pasen in april. De pieksneeuwcondities lopen van januari tot maart in de Pyreneeën en van januari tot februari in Midden-Spanje. In Zuid-Spanje bij Granada kent de Sierra Nevada een verrassend langer skiseizoen dat soms tot mei kan duren.