Barcelona, ​​het Mekka van het modernisme van Gaudí

Mozaïek van kleurrijke, gebroken tegelstukken.


Het is onmogelijk om over Barcelona te spreken zonder enig werk van Antoni Gaudí te noemen. Net zoals nadenken over het genie van de modernistische architectuur zonder hem te associëren met beelden van de Catalaanse hoofdstad. De kenmerkende stijl van de architect maakt deel uit van de identiteit van de stad. Zijn decoratieve elegantie en kleurrijke mozaïeken (“trencadís” in het Catalaans) verschijnen wanneer je ze het minst verwacht. Barcelona en Gaudí zijn onafscheidelijk.

Panoramisch uitzicht op de Plaza Real en de zesarmige lantaarnpalen van Gaudí, Barcelona

Panoramisch uitzicht op de Plaza Real en de zesarmige lantaarnpalen van Gaudí, Barcelona © Josep Renalias

Lantaarnpalen, Plaza Real

Op het Plaza Real in de Gotische wijk staat een van de eerste projecten die de regering van Barcelona in 1879 aan Antoni Gaudí toevertrouwde: het ontwerpen van twee zesarmige lantaarnpalen. Hun licht verlicht het levendige nachtleven op dit plein, waar enkele van de levendigste bars van de stad zich onder de arcade-omtrek bevinden.

Palau Güell, Barcelona

Palau Güell, Barcelona © Jun Seita

Palau Güell

Steen, hout, smeedijzer, keramiek en glas zijn de belangrijkste edele materialen die Gaudí gebruikte om de lijn van zijn architecturale en decoratieve stijl te weerspiegelen in dit woonpaleis (1890), dat tot UNESCO Werelderfgoed is verklaard. Het ligt aan de Calle Nou de la Rambla, in de wijk Raval, op iets meer dan tien minuten lopen van de haven van Barcelona. Elke eerste zondag van de maand is het Palau gratis te bezoeken.

Casa Calvet, Barcelona

Casa Calvet, Barcelona © Cary Bass Deschenes

Casa Calvet

Aan het begin van de Paseo de Gracia leidt rechtsaf de Calle Caspe in naar een ander woongebouw dat in 1899 is opgetrokken uit steen van de Montjuic (een emblematische berg in Barcelona). Ook al kun je het niet bezoeken, behalve het restaurant op de begane grond, de gevel heeft onmiskenbare decoratieve details die typisch zijn voor Gaudí.

Casa Batlló, Barcelona

Casa Batlló, Barcelona

Casa Batlló

Op Paseo de Gracia 43 kunnen voetgangers een geometrisch onmogelijke constructie bewonderen. Eentje met onbetwiste verwijzingen naar het modernisme. Hier slaagde Gaudí erin om op meesterlijke wijze licht en kleur te integreren met het hout, ijzer, glas, keramiek en steen die voor het gebouw werden gebruikt. De constructie herschept een droomachtig universum van natuur en fantasie. Casa Batlló (1906) kun je elke dag van de week bezoeken. De tour, die virtual reality-elementen, 360°-projecties en meeslepende kamers omvat, onthult Gaudí’s werk via een unieke en innovatieve ervaring. Het meeslepende bezoek aan Casa Batlló heeft zelfs verschillende internationale prijzen gewonnen, waaronder de prijs voor “Best International Exhibition” tijdens de “Museums and Heritage Awards 2022”.

Casa Mila, Barcelona

Casa Mila, Barcelona © Tyler Hendy

Casa Milà, “La Pedrera”

Dit woongebouw aan de Paseo de Gracia 92 toont opnieuw de persoonlijkheid van de briljante Spaanse architect. Kijken naar de gevel is alsof je kijkt naar golven die in de zee bewegen, met smeedijzeren leuningen in de vorm van algen op de balkons. Bij Casa Milà, ook wel bekend als La Pedrera, kunt u ook een zoldergedeelte met bakstenen bovenleidingbogen, het dakterras met schoorstenen in de vorm van soldaten in zandduinen en een historisch appartement bezoeken.

Sagrada Família, Barcelona

Sagrada Família, Barcelona © Jace Grandinetti

Basiliek van La Sagrada Familia

Als er één werk is dat Gaudí internationale bekendheid heeft opgeleverd, dan is het ongetwijfeld de basiliek van La Sagrada Familia. De architect transformeerde het oorspronkelijke neogotische project radicaal tot een tempel van monumentale afmetingen. Wat kun je bezoeken? Twee van de drie geconstrueerde gevels, de beuken, de apsis en het museum, zijn essentieel voor het begrijpen van de evolutie van de tempel.

Casa Vicens, Barcelona

Casa Vicens, Barcelona

Casa Vicens

Dit was het eerste huis gebouwd door Antoni Gaudí (1885). Het is ontworpen als zomerresidentie voor een familie van ondernemers uit Barcelona. Met Arabische, Oosterse en neoklassieke invloeden heeft dit gebouw gedurfde kleuren en veel verwijzingen naar de natuur.

Teresaan College, Barcelona

Teresaan College, Barcelona © Enfo

Teresa College

De soberheid die dit project kenmerkte, vormde een echte uitdaging voor Antoni Gaudí. De gebruikte basismaterialen bleven beperkt tot baksteen en natuursteen. Het religieuze complex – klooster en universiteit – werd gebouwd in 1890 en voert nog steeds onderwijsactiviteiten uit, wat betekent dat het niet door toeristen kan worden bezocht. Het modernistische genie slaagde erin om op elke verdieping licht binnen te laten via twee grote binnenpatio’s en gangen met parabolische bogen.

Park Güell, Barcelona

Park Güell, Barcelona

Park Güell

En wat is een betere plek om de rondleiding door de architectonische werken van Antoni Gaudí af te ronden dan naar Park Güell te gaan. Het panoramische uitzicht over Barcelona vanaf hier is onbeschrijfelijk. Het is het meest unieke openbare park in de stad en een perfect voorbeeld van de integratie van natuur en architectuur.