Avilés, transformatieve architectuur

Moderne architectuur bij nacht in stadslandschap.


Van staal- en ijzerwerken tot podiumkunsten

De bouw van het Niemeyer Cultureel Centrum (2011) heeft een revolutie teweeggebracht in het voormalige industriegebied van Avilés. De moderniteit is ontstaan ​​door architectuur, muziek, film, theater, dans, tentoonstellingen en gastronomie, zonder de geschiedenis de rug toe te keren en tegelijkertijd een aangenaam visueel evenwicht te bereiken. Het landschap van de dokken aan de monding – ecologisch gerenoveerd en voorzien van nieuwe loopbruggen – ligt naast het avant-garde culturele complex, dat door de Braziliaanse architect Oscar Niemeyer aan Asturië werd geschonken. Het Niemeyer Cultureel Centrum was zijn eerste en laatste werk in Europa, en zijn belangrijkste in Europa.

Niemeyer Centrum, Avilés

Niemeyer Centrum, Avilés © Ayuntamiento de Avilés

Brug tussen culturen

Door Niemeyer zelf beschreven als “een plek voor gemeenschap, onderwijs, cultuur en vrede”, bestaat de constructie uit vijf ruimtes: een auditorium (waarvan het podium naar buiten kan worden geopend), een koepel, een toren, een multifunctioneel gebouw en een plein aan de rand van de riviermonding dat symbool staat voor openheid naar bezoekers en de wereld. De impact van de Braziliaan omvat onder meer een loopbrug die het moderne culturele centrum verbindt met de oude binnenstad van Avilés. Slechts een paar stappen scheiden dus de gebogen lijnen van Niemeyer en de aantrekkelijke colonnades van het stadscentrum, Plaza de España en omliggende gebieden, die tot historische en artistieke gebouwen zijn verklaard en die middeleeuwse, romaanse, gotische, barokke en modernistische ruïnes omvatten.

Niemeyer Centrum, Avilés

Niemeyer Centrum, Avilés © Ayuntamiento de Avilés

Smaken van gisteren en vandaag

De charme van Avilés wordt weerspiegeld in de keuken. In die zin is het in het hart van de stad mogelijk om zowel de typische fabesbonen met venusschelpen als avontuurlijke culinaire creaties van de meest avant-gardistische chef-koks te proeven. Het is dan ook geen wonder dat eeuwenoude plaatsen zoals Casa Tataguyo aan de strandpromenade van Salinas liggen, naast gastrobars zoals Ewan Food. De regio Asturië is ook een goede bestemming om de typisch Spaanse gewoonte van tapas te proberen. Wij raden u aan ervan te genieten met een lekkere cider. De bijzondere manier van serveren van dit typisch ambachtelijke drankje zal iedereen aanspreken.

Fabada (witte bonenschotel)

Fabada (schotel met witte bonen) © Turismo de Asturias. José Ramón Navarro

Cinematografische en mijnbouwtraditie

Ondanks de bescheiden populariteit kan de stad Avilés worden beschouwd als een filmset omdat regisseurs uit alle tijdperken in de straten hebben gefilmd. Vicky Cristina Barcelona, ​​door Woody Allen; You’re the One, van José Luis Garci, en El milagro de P. Tinto, van Javier Fesser, zijn enkele van de meest bekende producties. De tuinen van het Ferrera-paleis, die nu deel uitmaken van een luxe hotel uit de 17e eeuw, waren een van de door Woody Allen gekozen locaties, terwijl de kerk San Nicolás de Bari, het stadhuisplein, het Parque del Muelle en de vuurtoren van Avilés andere inspiratiebronnen hebben geïnspireerd. filmmakers. Een ander deel van de identiteit van dit deel van Noord-Spanje is de connectie met de mijnbouw. Het Arnao Mijnmuseum is een interessant uitstapje en ligt op een klif zeven kilometer van Avilés. Het gaat over het oudste gebruik van minerale steenkool op het Iberisch schiereiland en de enige onderzeese mijn in Europa. Avilés is echt zowel traditioneel als avant-garde, en deze combinatie zou een van de belangrijkste attracties kunnen zijn.

De tuinen van het Ferrera-paleis

Tuinen van het Ferrera-paleis © Ayuntamiento de Avilés