Asón-Agüera: aard van de contrasten in Cantabrië

Bosbeek stroomt tussen herfstbomen en mossige rotsen.


Een fijne dag op het strand

Genieten van een paar heerlijke dagen aan de kust is hier heel gemakkelijk, want het is een gebied met allerlei hotels en lange, mooie promenades, vooral in het weekend. De grootste stranden liggen in de steden. Bijvoorbeeld het strand van Brazomar, in Castro Urdiales, dat de charme heeft van een zeevarende stad met een statige traditie. Slenter door de steegjes van het middeleeuwse centrum met houten balkons en vergeet niet de kerk van Santa María uit de 13e eeuw te bezoeken. Nog een voorbeeld: het strand van Salvé, in Laredo, een prachtig kustplaatsje waar je door Puebla Vieja kunt wandelen (waar nog steeds overblijfselen van de oude muren bewaard zijn) of stop bij de vissers- en jachthavenhavens. Wist je dat hier veel illustere personages zijn langsgekomen? De bekendste is keizer Carlos V. Hier staat een afbeelding van zijn laatste landing. Nog meer stranden om van te genieten: San Julián en Sonabia, in Liendo.

Algemeen beeld van Laredo

Algemeen beeld van Laredo

Vind vrede in een vallei

Als u het binnenland in reist, vindt u rust voor plattelandstoerisme en ongelooflijke landschappen bestaande uit valleien, kalkstenen bergen, grotten en rivieren. Een van de grootste trekpleisters van dit gebied is alles wat met de geologische geschiedenis te maken heeft. Naast de talloze grotten die speleologen van over de hele wereld aantrekken, geeft het reliëf aanleiding tot natuurlijke spektakels zoals de waterval aan de bron van de rivier de Asón, meer dan 70 meter hoog en in de vorm van een paardenstaart. Er zijn verschillende routes en uitkijkpunten zodat je er van dichtbij van kunt genieten.

Bron van de rivier Asón, Cantabrië

Bron van de rivier Asón, Cantabrië

Een andere indrukwekkende optie is het Reina-uitkijkpunt, vanwaar je de Gandara-watervallen kunt zien. En als u meer wilt weten over de omgeving in het algemeen, mag u het bezoekerscentrum van het natuurpark Collados del Asón in La Gandara (Soba) niet missen. Als u liever een grot betreedt, zijn er twee heel bijzondere. waar je perfect bewaarde grotschilderingen van paleolithische kunst kunt zien: Covalanas en Cullalvera. Liefhebbers van actief toerisme kunnen grotten betreden zoals die op de kruising Cueto-Coventosa, gaan speleologie of indrukwekkende verticale wanden van kalksteen beklimmen, want er zijn verschillende via ferrata.

Natuurpark Collados del Ason, Cantabrië

Natuurpark Collados del Ason, Cantabrië

Tijd voor cultuur

Veel van de steden in dit deel van Cantabrië, zoals Ampuero, Arredondo en Ramales de la Victoria, bewaren de herinnering aan vervlogen tijden en het is een genot om er doorheen te lopen. Je kunt bijvoorbeeld de merkwaardige casas de indianos vinden: herenhuizen of zeer opzichtige paleizen in koloniale stijl. Of je kunt de heiligdommen bezoeken zoals La Bien Aparecida (in Ampuero) of de parochiekerk van San Pedro de Limpias. En de bezoeker De centra en musea van de regio Asón-Agüera zijn een andere manier om het gebied te ontdekken en de overblijfselen uit het verleden te verkennen. Een paar voorbeelden: het Rasines Stonecutting Museum, het bezoekerscentrum voor etnografie van de Villaverde Valley, het Etnografisch Museum van Soba of het Ichthyologisch Centrum van Arredondo. Bezoek ook zeker de ijzerfabriek Yseca in Guriezo, een voorbeeld van industrieel erfgoed.

Heiligdom van de Bien Aparecida in Ampuero, Cantabrië

Heiligdom van de Bien Aparecida in Ampuero, Cantabrië