Agrotoerisme

Appelpluk seizoen, verse oogst in boomgaard.


WAAROM SPANJE

Omdat het door het hele land goed verzorgde accommodaties biedt en omdat het heel gemakkelijk te boeken is. Veel van de agrotoeristische activiteiten vinden plaats in prachtige beschermde natuurgebieden, zoals nationale parken. Het landschap is werkelijk spectaculair… Wist je dat Spanje meer biosfeerreservaten heeft dan enig ander land ter wereld?

Spanje beschikt over een prachtig landelijk en etnografisch erfgoed. U zult merken dat elke stad zijn eigen kenmerkende landbouw-, culturele en taaltradities heeft. Ons National Rural Network is een platform dat dit rijke erfgoed wil promoten door verschillende ervaringen aan te bieden. Omdat er zoveel verschillende plekken zijn om te verblijven. Als u van plattelandstoerisme houdt, kunt u kiezen uit landhuislodges, landelijke appartementen, plattelandshotels, hostels, vakantievilla’s, campings op het platteland en educatieve boerderijen voor kinderen, om er maar een paar te noemen. Wist je dat er zelfs plattelandstoeristische activiteiten plaatsvinden in verlaten dorpen? In elk gebied zijn er ook traditionele lokale landhuizen en boerderijen om in te verblijven, zoals “caseríos” in Baskenland en Navarra, “pazos” in Galicië, Catalaanse “masías”, “hospederías” in Extremadura en “casonas” in Asturië, maar ook centra voor plattelandstoerisme in Castilla y León en agrotoeristische boerderijen op de Balearen. Er zijn meestal andere activiteiten beschikbaar als aanvulling op het agrotoerisme, zoals kunst- en architectuurrondleidingen, nachtelijke wandelingen om de sterren te zien, massages, avontuurlijke sporten en nog veel meer. Dankzij het uitstekende klimaat van Spanje is er het hele jaar door van alles te doen.

Agrotoerisme voor gezinnen in Asturië

Agrotoerisme voor gezinnen in Asturië © Saboreando Asturië

MEEST VOORKOMENDE AGROTOERISME-ACTIVITEITEN

Omdat er zoveel verschillende plekken zijn om te verblijven, zijn de ervaringen om uit te kiezen eindeloos.

– Landbouwtaken: de dieren voeren, de koeien melken, kippeneieren verzamelen, een schaap scheren, een dag herder zijn of de paarden verzorgen, terwijl de kinderen ezeltochten kunnen maken. – Het verzorgen van de gewassen: de planten water geven, groenten plukken, helpen bij het ploegen, biologische technieken gebruiken, enz. – Wijn of cider maken: bekijk onze Wijnroutes om alle activiteiten te zien die ze aanbieden. – Het bos of de zee verkennen: bessen en wilde paddenstoelen leren herkennen, over paden lopen die alleen de lokale bevolking kent, een dag zeeman durven zijn… – Voedsel maken: jam, junket, yoghurt, kaas, honing… Heerlijk . – Handwerk: leer hoe je natuurlijke decoraties of aromatische oliën maakt, experimenteer met aardewerk, enz. – Geniet van een aantal ongewone festivals: er zijn er vele die verband houden met de landbouw, zoals de wijnoogst in La Rioja of de herdersmarkt in de Covadonga-meren, waaronder demonstraties van herdershonden.

Druivenoogst in de Ribeira Sacra, Galicië

Druivenoogst in de Ribeira Sacra, Galicië © Turismo de Galicia

GEBIEDEN

Agrotoeristische activiteiten zijn vrijwel overal in Spanje te vinden, maar hier zijn een paar voorbeelden: Navarra: Dit binnenland in het noorden van Spanje zit vol met mogelijkheden. Hier vindt u “Navarra Agroroutes”, routes die langs prachtige toeristische attracties gaan en veel recreatieve activiteiten omvatten die verband houden met agrotoerisme. Deze agroroutes voeren je door prachtige bergen zoals de Pyreneeën, en laten je schapenboerderijen, traditionele boerderijen, bezoekerscentra, kaasmakers, wijnhuizen, oliemusea, truffelmusea en vele andere spannende plekken bezoeken. Baskenland: Gelegen aan de noordkust van Spanje, is het zeer beroemd om zijn traditionele keuken. Je zult zien dat sommige boerderijen hun eigen natuurlijke cider maken en je kunt het proces in een kleine groep bekijken. U kunt ook de heerlijke Idiazabal-oorsprongskaas proeven, na een bezoek aan de schapen die in de velden grazen, en de herdershuizen.

Agrotoerisme voor gezinnen in Navarra

Agrotoerisme voor gezinnen in Navarra © AGROTURANA. FUNDAGRO – UAGN

Asturië en ciderland: Ook in het noorden van Spanje biedt dit gebied de appel- en ciderroute en workshops waar je handwerk, sieraden, leer en houten voorwerpen kunt maken. Galicië en maritiem toerisme: In het noordwesten van Spanje kun je op een vissersboot gaan en een dag doorbrengen met de bemanning. Malaga, in Andalusië: In dorpen vlak bij de Costa del Sol (in het zuiden van Spanje) kun je workshops volgen en leren hoe je voedsel maakt of olijven verwerkt, en een ezelrit maken door pittoreske straatjes. Waarom beoefenen we geen duurzaam agrotoerisme? Spanje heeft zelfs de Ecoagroturismo Foundation, die meer dan 100 initiatieven op het gebied van plattelandstoerisme en agrotoerisme omvat die kwaliteit en respect voor het milieu garanderen. We raden u aan de website van het Ceres Ecotur-project te bezoeken om landelijke accommodatie en activiteiten op het platteland te vinden.