Aardrijkskunde en landschap

Berglandschap bij zonsondergang met bewolkte lucht.


Waar is Spanje?

Spanje ligt in het zuidwesten van Europa en grenst aan Frankrijk (in het noorden) en Portugal (in het westen). Het grootste deel van zijn grondgebied is een schiereiland, maar het heeft ook twee grote archipels. De Balearen liggen voor de kust van Catalonië en de regio Valencia. De Canarische Eilanden liggen in de Atlantische Oceaan, ongeveer 1.500 kilometer van de Andalusische kust, het zuidelijkste uiteinde van het schiereiland. Spanje heeft ook autonome steden: Ceuta en Melilla. Ze liggen in Noord-Afrika en zijn via frequente veerdiensten verbonden met de kust van Andalusië. Het vasteland van Spanje vormt samen met Portugal het Iberisch schiereiland, omringd door de Middellandse Zee in het oosten en zuiden, de Atlantische Oceaan in het westen en delen van de Atlantische Oceaan. noord en zuid, en de Cantabrische Zee in het noorden.

Het Iberisch schiereiland vanuit de ruimte

Het Iberisch schiereiland vanuit de ruimte

Hoe is de geografie van Spanje?

De geografie van Spanje is zeer gevarieerd en de landschappen zijn zeer divers. De totale landoppervlakte bedraagt ​​iets meer dan 505.000 vierkante kilometer, waarvan 12.500 km2 eilanden. Spanje is een extreem bergachtig land met een groot centraal plateau. Om het enigszins te vereenvoudigen: dit plateau wordt gedeeld door twee grote berggebieden: de bergketens van het Sistema Central en de Montes de Toledo. Aan de randen liggen nog andere bergketens, waaronder het Galaico-massief, het Cantábrica-gebergte, het Sistema Ibérico en de Sierra Morena. De meest perifere bergsystemen zijn de Bética- en Catalaanse bergketens en de Pyreneeën. De hoogste punten van het land zijn de Teide (3.718 meter) op het eiland Tenerife; Mulhacén (3.478 meter) in Granada; en Aneto (3.404 meter) in de Pyreneeën.

Nationaal Park Teide.  Tenerife, Canarische Eilanden

Nationaal Park Teide. Tenerife, Canarische Eilanden

Enkele van de meest verbluffende landschappen…

Spanje belichaamt de natuurlijke diversiteit en heeft meer UNESCO-biosfeerreservaten dan enig ander land ter wereld, van de weelderige groene laurierbossen van Garajonay National Park (La Gomera) tot de woestijn van Las Bardenas Reales Natural Park (Navarra). Van de Andalusische kust met eindeloze fijne zandstranden tot de geschulpte oevers van kleine baaien met pijnbomen die bijna tot aan de waterlijn groeien op de Balearen en in sommige delen van Catalonië. Van het hoge berglandschap van Nationaal Park Picos de Europa tot de vlaktes van Nationaal Park Doñana of de wetlands van Nationaal Park Tablas de Daimiel. Je kunt hier verschillende artikelen bekijken over enkele van de meest fascinerende natuurlijke omgevingen in Spanje.

De Covadonga-meren in het Nationaal Park Picos de Europa, Asturië

De Covadonga-meren in het Nationaal Park Picos de Europa, Asturië