6 interessante dingen die je nog niet wist over de kathedraal van Sevilla


Er zijn ongetwijfeld een aantal dingen die je al weet over de kathedraal van Sevilla, bijvoorbeeld dat het een van de meest bezochte monumenten in de stad is en dat het door UNESCO de status Werelderfgoed heeft gekregen. Maar – wist je dat de gewelven ‘ademen’? Of dat er een replica is van de enorm beroemde klokkentoren, La Giralda, in Kansas? Als je meer wilt weten over deze en andere eigenzinnige feiten over de kathedraal van Sevilla, lees dan verder.

Kathedraal van Sevilla

Kathedraal van Sevilla

Een gotische kathedraal met een vierkante plattegrond?

Qua oppervlakte is de kathedraal van Sevilla de grootste gotische kathedraal ter wereld. De plattegrond heeft echter niet de vorm van het Latijnse kruis, zoals gebruikelijk bij dit type kerk: het is vierkant. Dit komt omdat het werd gebouwd op de plaats van de grote moskee van de stad, en aangepast aan de reeds bestaande structuur. Zo werd de Arabische minaret de klokkentoren, La Giralda, die op dat moment met een hoogte van bijna honderd meter de hoogste toren ter wereld was. De Patio de los Naranjos en de Puerta del Perdón werden ook geërfd van de moskee.

Replica van La Giralda en L'Arboç del Penedés in Tarragona, Catalonië

Replica van La Giralda en L’Arboç del Penedés in Tarragona, Catalonië © joan_bautista

La Giralda en zijn “replica’s”

Wist u dat La Giralda geen trappen heeft, maar hellingen? Er zijn 35 hellingen gebouwd die breed genoeg zijn zodat de sultan op zijn paard naar de top kan rijden om van het uitzicht te genieten. De architectonische schoonheid van La Giralda is voor zoveel mensen een constante bron van fascinatie geweest dat het mogelijk is om ‘replica’s’ te vinden, zowel in andere plaatsen in Spanje als in de rest van de wereld. Enkele van de meest succesvolle zijn degene die deel uitmaakt van een winkelcentrum in Kansas City, een andere het dorp L’Arboç del Penedés in de provincie Tarragona, en wat bekend staat als La Giraldilla van de kerk van San Pedro de Carmona (provincie van Sevilla). Tussen 1890 en 1925 stond er zelfs een ‘kopie’ in Madison Square Garden in New York.

Het glas-in-loodraam met afbeelding van keizer Karel V

De kathedraal van Sevilla heeft een uiterst waardevol artistiek erfgoed. In feite wordt het beschouwd als een van de beste kunstgalerijen in Spanje, met werken van meesters als Murillo, Velázquez, Goya en Zurbarán. Tussen de sculpturen, schilderijen, goud- en zilverwerk, behangsels en andere stukken vind je enkele verrassingen. Het hoofdaltaarstuk bijvoorbeeld is met zijn 44 bas-reliëfs en meer dan 200 figuren het grootste van het hele christendom. En als het gezicht van San Sebastián in het glas-in-loodraam (boven de Portada de los Palos) je enigszins bekend voorkomt, wees dan niet al te verrast, want hij is afgebeeld met de trekken van keizer Karel V.

Detail van de krokodil in het Nave del Lagarto in de kathedraal van Sevilla

Detail van de krokodil in het Nave del Lagarto in de kathedraal van Sevilla © joserpizarro

Een krokodil in de kathedraal!!!

Maak je geen zorgen: hij bijt niet. Je ziet het aan het plafond hangen naast de slagtand en het hoofdstel van een olifant als je door de Patio de los Naranjos bij de Puerta del Lagarto naar binnen gaat. Er wordt gezegd dat dit geschenken waren die de sultan van Egypte naar koning Alfonso X “De Wijze” stuurde toen hij om de hand van zijn dochter vroeg. Hoewel de koning het aanbod afwees, bewaarde hij de cadeautjes, waaronder een levende krokodil, de slagtand van een olifant en een tamme giraffe. Je zult je waarschijnlijk ook afvragen wat de amforen zijn die je op de daken van de kathedraal aantreft: deze werden door bouwers uit de 15e eeuw gebruikt om de binnenkant van de gewelven te vullen.

Uitzicht op de koepel van de kathedraal van Sevilla

Uitzicht op de koepel van de kathedraal van Sevilla © Alberto Loyo

De kathedraal “ademt”

Elke dag zetten de gewelven van de kathedraal enkele centimeters uit en krimpen ze in als gevolg van temperatuurveranderingen. In de ochtend zetten ze uit door de hitte, en aan het eind van de dag, als het koeler is, trekken ze samen, in een beweging die lijkt op ademhalen. Dit werd pas in 2006 ontdekt, toen bij de restauratiewerkzaamheden gebruik werd gemaakt van sensoren. Hoewel het misschien niet zo lijkt, is deze ‘flexibiliteit’ feitelijk een voordeel, waardoor de kathedraal veiliger wordt omdat de manier waarop deze is gebouwd een zekere mate van bewegingsvrijheid mogelijk maakt in het geval van welke ramp dan ook.

Detail van de zuilen en kettingen rond de kathedraal van Sevilla © Avillfoto

Detail van de zuilen en kettingen rond de kathedraal van Sevilla © Avillfoto

Beschermende kolommen

Is het je opgevallen dat de kathedraal omgeven is door een reeks zuilen die met kettingen met elkaar verbonden zijn? Deze dienden om de grenzen van de burgerlijke en kerkelijke jurisdictie in de 16e eeuw te markeren: in die tijd betekende het recht op asiel dat de stadsambtenaren, bekend als alguaciles, geen heilige ruimtes mochten betreden om mensen vast te houden, een feit dat gewone criminelen vaak gebruikten aan gerechtigheid ontsnappen. De oudste zuilen zijn die van La Giralda naar de Puerta de San Miguel. De meeste zijn van Romeinse oorsprong en zijn uit Italica gehaald om in de kathedraal te worden hergebruikt.