20 aanbevolen en zeer populaire Spaanse tapas

Spaanse tortilla met chorizo, serranoham en kroketten.


Hier heb je een kleine gids om uit eten te gaan en te kiezen wat je gaat eten in Spanje. Dit zijn enkele van de meest typische tapas die je bij de borrel kunt serveren of die je kunt bestellen bij het eten van een tapasmaaltijd of volledige borden.

Spaanse omelet

Vaak wordt dit besteld als pincho de tortilla, oftewel een stukje tortilla. De meest traditionele worden gemaakt met eieren, aardappelen en olijfolie, maar veel bevatten ook ui.

Patatas bravas

Patatas bravas

patatas bravas en patatas alioli

Dit zijn gebakken aardappelen bedekt met een smakelijke saus. bravassaus is pittig en alioli wordt voornamelijk gemaakt van olijfolie en knoflook.

Iberische ham op brood

Iberische ham op brood

Gezouten ham

En als het Iberisch is, nog beter. Dit is een van de Spaanse producten die het meest geliefd zijn bij bezoekers en wordt als tapa meestal geserveerd met brood of picos en colines (klein gerecht met knapperig brood, typisch voor Spanje).

Kazen

Kazen © El Carito

Kaas

In Spanje zijn er veel varianten en krijg je meestal een lokale kaas aangeboden. Enkele van de meest bekende zijn Manchego (typisch voor Castilië – La Mancha), Idiazábal (Baskenland), Roncal (Navarra), Mahón (Balearen) en Majorero (Canarische Eilanden).

Olijven

Olijven

Olijven

Olijven worden meestal ingelegd geserveerd. Ingelegde items worden over het algemeen vaak aangetroffen in tapas. Er zijn ook gevulde olijven (normaal gesproken met ansjovis of paprika).

Calamares “raciones”

Calamares “raciones”

Calamares

Gehavende inktvis gebakken in olijfolie en warm geserveerd. Ze zijn populair in het hele land, vooral in ringen gesneden.

Kroketten

Kroketten

Kroketten

Hoewel hamkroketten de meest traditionele kroket zijn, kun je ze ook steeds vaker maken met wilde paddenstoelen, koningskrab, inktvis, garnalen, kabeljauw of verschillende soorten sterke kazen, zoals Cabrales.

Mosselen

Mosselen

Mosselen

Deze worden voornamelijk gestoomd en kunnen worden geserveerd met citroen of met fijngesneden en aangeklede tomaat, ui en paprika.

pan tumaca

pan tumaca

pan tumaca

Brood, tomaat, olijfolie, knoflook (optioneel) en zout. Dit is typisch voor Catalonië, waar het ook wel pa amb tomàquet wordt genoemd. Afhankelijk van de smaak kunnen ham, vleeswaren, tortilla of kaas worden toegevoegd.

Chorizo ​​pintxo

Chorizo ​​pintxo

Bloedworst en chorizo

Samen met ham zijn dit twee van de meest populaire gezouten varkensvleesproducten die als tapas worden geserveerd. De eerste wordt gemaakt met rijst en de tweede wordt gegrild of gekookt in cider geserveerd. Andere populaire varkensvleestapas zijn picadillo (gehakt en gepaneerd vlees) en chicharrones en torreznos, voornamelijk gemaakt van spek.

Gilda

Gilda © Turismo de Donostia – San Sebastián

Gilda

Dit is een klassieker uit Baskenland, waar tapas pintxos worden genoemd. Het is een spiesje met een ansjovis, olijf en hete peper.