12 ongelooflijke voorbeelden van avant-gardistische architectuur

Moderne architectuur met blauwe verlichting en reflectie in water.


Als u even stilstaat bij een typisch Spaans architectonisch monument, roept u mogelijk beelden op van grote kathedralen of indrukwekkende kastelen. De avant-garde in Spanje is echter ook van groot belang. Bepaalde moderne gebouwen zijn er zelfs in geslaagd het imago van steden volledig te revolutioneren en onderscheidende kenmerken van de steden zelf te worden. Fotografieliefhebbers zullen verliefd worden op de 12 voorbeelden van architectuur die we hieronder vermelden. Vormen en materialen die onmogelijk lijken en beroemde architecten als Santiago Calatrava, Oscar Niemeyer en Norman Foster presenteren het meest moderne beeld van Spanje.

Stad van Kunsten en Wetenschappen, Valencia

Stad van Kunsten en Wetenschappen, Valencia © Linus Ekenstam

Stad van Kunsten en Wetenschappen in Valencia

Dit werk van architect Santiago Calatrava is simpelweg niet te missen in Valencia. De verrassende constructies herbergen onder meer het grootste aquarium van Europa, een wetenschapsmuseum en een 3D-bioscoop. Het is een voorbeeld van futuristische architectuur van een architect met bijkomend werk in Spanje, zoals het Auditorio de Tenerife en het Oviedo Conference Centre.

Guggenheim, Bilbao

Guggenheim, Bilbao

Guggenheimmuseum Bilbao

De 33.000 titaniumplaten van het gebouw en de gebogen lijnvormen lijken de logica te tarten en bezoekers te verrassen die dicht bij de oever van de Nervión komen. Architect Frank Gehry maakte van het Guggenheim het meest herkenbare icoon in de stad Bilbao en een van de mooiste musea ter wereld.

Metropol Parasol, Sevilla

Metropol Parasol, Sevilla © Luca Bravo

Metropol-parasol in Sevilla

Vanwege zijn vreemde vormen wordt hij plaatselijk ook wel de “Paddestoelen van Sevilla” genoemd. Het traditionele Plaza de la Encarnación herbergt het grootste houten bouwwerk ter wereld, ontworpen door Jürgen Mayer. Het is een grote ruimte waar je een archeologisch museum, restaurants en een bijna 30 meter hoog uitkijkpunt vindt. Geweldig uitzicht gegarandeerd.

Cuatro Torres, Madrid

Cuatro Torres, Madrid

Zakenwijk Cuatro Torres in Madrid

Het is onmogelijk om de skyline van Madrid voor te stellen zonder deze vier imposante torens: Torre Foster, Torre PwC, Torre de Cristal (het hoogste gebouw in Spanje) en Torre Emperador Castellana (voorheen bekend als Torre Espacio), allemaal meer dan 200 meter hoog. Het hele complex trekt de blik onverbiddelijk naar boven. Naast hen verrijst ook een vijfde wolkenkrabber van 181 meter, het Caleido-gebouw, ingehuldigd in 2021.

MUSAC, Leon

MUSAC, León © Hans Brinker

MUSAC in León

Een kleurrijk mozaïek verwelkomt bezoekers in het Castilla y León Museum voor Hedendaagse Kunst (MUSAC), dat is gebouwd met betonnen muren en 3.351 glazen panelen. Het werd bedacht door de Spaanse architecten Tuñon en Mansilla. Het is een soort ‘hedendaagse kathedraal’ die wordt gedefinieerd als een open ruimte voor reflectie.

Stad van Cultuur, Santiago

Cultuurstad, Santiago © Grupo de Ciudades Patrimonio

Cultuurstad van Galicië

Dit project veranderde de top van de berg Gaiás in Santiago de Compostela radicaal. Architect Peter Eisenmann bracht een reeks unieke gebouwen tot leven die geïnspireerd waren op de pelgrimsroutes naar de middeleeuwse stad. Bezoekers kunnen buiten rondlopen, zich inschrijven voor een rondleiding en een van de tentoonstellingen of concerten bijwonen die er georganiseerd worden.

Uitzicht op Barcelona met de Torre Glòries (voorheen Torre Agbar)

Uitzicht op Barcelona met de Torre Glòries (voorheen Torre Agbar) © Héctor Martínez

Torre Glories, Barcelona

Deze 144 meter hoge glazen cilinder, voorheen bekend als Torre Agbar, werd in 2003 onderdeel van de stad. Leuk weetje: de architect, Jean Nouvel, wilde het ontwerp van de beroemde Sagrada Familia nabootsen en de nabijgelegen berg Montserrat. Het is onmogelijk om het te missen omdat het ’s avonds speciaal verlicht is.

Centre Pompidou, Malaga

Centre Pompidou, Malaga © Adrian Scottow

Centre Pompidou in Malaga

Het is gemakkelijk om de culturele revolutie die Malaga heeft ondergaan te zien door simpelweg door de straten te lopen en de nieuwe musea te bekijken. Deze omvatten het Centre Pompidou, waarvan de beroemde kleurrijke Kubus van Daniel Buren ieders aandacht trekt. Binnen vind je geselecteerde kunstwerken uit de 20e en 21e eeuw.

Brugpaviljoen, Zaragoza

Brugpaviljoen, Zaragoza

Het brugpaviljoen en de watertoren in Zaragoza

Een brug in de vorm van een gladiola en een originele, 76 meter hoge toren zijn de twee meest spectaculaire voorbeelden die overgebleven zijn van de Expo 2008 in een stad die voor altijd getransformeerd is. Een gebied dat ook de thuisbasis is van de Aquariumrivier van Zaragoza en het Luis Buñuel Waterpark.

Niemeyer Centrum, Avilés

Niemeyer Centrum, Avilés © Ayuntamiento de Avilés

Het Niemeyer-centrum in Avilés

Dit is het enige werk in Spanje van de Braziliaanse architect Oscar Niemeyer. In tegenstelling tot het oude centrum van Avilés is het de moderniteit gepersonifieerd. De grote witte gebouwen en gebogen vormen trekken de blik en herbergen een auditorium, een uitkijktoren en een spectaculaire koepel.

Museum voor menselijke evolutie, Burgos

Museum voor menselijke evolutie, Burgos © José Luis Filpo Cabana

Museum voor menselijke evolutie in Burgos

Paradoxaal genoeg heeft de stad Burgos ervoor gekozen om bezoekers de oorsprong van de mens te laten zien in een modern gebouw. Architect en schilder Juan Navarro Baldeweg ontwierp het gebouw als een reproductie van het Atapuerca-gebergte (een van de belangrijkste prehistorische archeologische vindplaatsen ter wereld) in de stad. Het is een grote lichtbak die tevens dienst doet als uitkijkpunt op het historische centrum.