Vijf must-sees in de stedelijke kant van Galicië


Kathedraal van Santiago de Compostela

Elk jaar reizen duizenden pelgrims over de Camino, de Jacobsweg, om bij Praza do Obradoiro in Santiago de Compostela aan te komen. Het is hier op dit plein dat de kathedraal van Santiago de Compostela staat, het architecturale wonder dat boven de stad uitsteekt. Er zijn drie prachtige buitengevels: Obradoiro, Platerías en Azabachería. Nadat je je hebt verwonderd over de architectonische hoogstandjes en de twee hoge torens (Las Campanas en La Carraca), betreed je de kathedraal via de lange renaissancetrap. Eenmaal binnen ontdek je het klooster en de botafumeiro (wierookbrander) in de Kapittelbibliotheek, de Porta da Gloria, de gewelfde ante-tesoro-kamer, de orgels en de bekende sacristie.

Uitzicht op de kathedraal van Santiago de Compostela, Galicië

Uitzicht op de kathedraal van Santiago de Compostela, Galicië

Romeinse stadsmuren, Lugo

Wist je dat Lugo een Romeinse stadsmuur rond het historische stadscentrum heeft? Het is meer dan 2.000 meter lang, heeft ongeveer 85 torens en werd in 2000 uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed. Het werd eeuwen geleden gebouwd met granieten en leistenen platen en werd jarenlang als verdedigingswerk gebruikt. Er zijn verschillende poorten langs de lengte. Sommigen van hen bestonden al in de Romeinse tijd. De meest iconische zijn Puerta de Miñá, Puerta de Falsa, Puerta de San Pedro, Puerta Nova en Puerta de Santiago.

Romeinse muur in de historische wijk naast de kathedraal van Lugo, Galicië.

Romeinse muur in de historische wijk naast de kathedraal van Lugo, Galicië.

Het Museum voor Hedendaagse Kunst (MARCO) in Vigo

Als kunst uw ware passie is, dan is het Vigo Museum voor Hedendaagse Kunst een absolute must tijdens uw verblijf in Galicië. Oorspronkelijk ontworpen als een gevangenis in panopticonvorm, is het tegenwoordig een centrum van creativiteit en moderniteit. Het herbergt ook een aantal tijdelijke tentoonstellingen over kunst, architectuur, video, film en zelfs mode.

Het Vigo Museum voor Hedendaagse Kunst (MARCO)

Het Vigo Museum voor Hedendaagse Kunst (MARCO)

Ponte Romana, Ourense

De Romeinse brug van Ourense, bekend als de Ponte Romana, Ponte Vella of Puente Mayor, werd eeuwen geleden gebouwd om de rustige rivier de Miño te overspannen. Omdat het een voetgangersgebied is, kun je vrolijk van de ene naar de andere kant wandelen en het zonlicht zien weerspiegelen op het water. Het is een geweldige plek om te genieten van een ontspannende dag en de oevers van de rivier te verkennen. Zeven van de bogen staan ​​nog steeds overeind, waarvan de hoogste in het midden de 300 meter lange brug ondersteunt.

Romeinse brug van Ourense over de rivier de Miño, Galicië.

Romeinse brug van Ourense over de rivier de Miño, Galicië.

De kerk van La Virgen Peregrina, Pontevedra

De stad Pontevedra beschikt over architectuur van uitzonderlijk hoge kwaliteit. Vlakbij het Praza da Ferraría vind je de kerk van La Peregrina van Pontevedra, een uniek voorbeeld van late barok met een vleugje beginnende neoklassieke stijl. Het zal je opvallen dat de plattegrond van de kapel de vorm heeft van een schelp en dat het standbeeld van de Pilgrim Maagd, de patroonheilige van de stad, staat. Dus nu weet je wat de beste dingen zijn om van te genieten in het stedelijke Galicië. Maak je klaar om verliefd te worden op deze prachtige steden.

Kerk van La Virgen Peregrina, Praza da Ferraría, Pontevedra, Galicië.

Kerk van La Virgen Peregrina, Praza da Ferraría, Pontevedra, Galicië. © Dolores Giráldez Alonso