Bezoek de meest artistieke wijken van Barcelona: musea, galerijen en architectuur


Kunst kan op vele manieren en in talloze stijlen worden weergegeven. Spanje beschikt dankzij zijn culturele rijkdom over diverse artistieke uitingen. Hoewel elke grote Spaanse stad belangrijke werken van gerenommeerde kunstenaars zal tentoonstellen, biedt Barcelona een scala aan mogelijkheden in zijn grote kunstgalerijen.

Kunst in Montjuïc

Een wandeling door Barcelona brengt je naar ruimtes waar je artistieke werken kunt ervaren. Je eerste stop kan zijn in het immense Plaça Espanya-gebied. Als je langs de Avenida de la Reina Maria Cristina loopt, zie je de beroemde Font Màgica de Montjuïc, die een watergordijn creëert en een mysterieus tintje geeft aan het iconische neobarokke gebouw uit 1929 van het Nationaal Paleis van Montjuïc. Het paleis herbergt momenteel het MNAC (Nationaal Kunstmuseum van Catalonië). Als u gepassioneerd bent door Romaanse kunst, de eerste grote architecturale stijl van de Middeleeuwen, zult u genieten van de galerij, een van de meest complete galerijen ter wereld. Ook beschikt het MNAC over prachtige schilderijen van kunstenaars als El Greco, Zurbarán, Casas, Dalí en Picasso.

Uitzicht op de MACBA in Barcelona, ​​Catalonië

Uitzicht op de MACBA in Barcelona, ​​Catalonië

Kunst in El Raval

Aan de Rambla del Raval heet El Gato de Botero u welkom in de wijk waar de meeste musea en kunstgalerijen van Barcelona zijn gevestigd. De straten zijn een mix van geschiedenis met oude kasseien die dateren uit de 18e eeuw, totdat je moderne gebouwen tegenkomt met tentoonstellingen van hedendaagse kunst en cultuur. Als je loopt, vind je een plein vol jonge mensen die skateboarden, vlak voor het bekende MACBA, Museu d’Art Contemporani de Barcelona, ​​gewijd aan hedendaagse kunst. En vlakbij heb je het CCCB (Centrum voor Hedendaagse Cultuur), een van de meest bezochte culturele centra voor stedelijke cultuur en tentoonstellingen in de stad. In Sala Mirador toont een iconische glazen façade een groot deel van de stad vanuit een bevoorrecht uitzicht.

Uitzicht op de Art Nouveau-site van Sant Pau in Barcelona, ​​Catalonië

Uitzicht op de Art Nouveau-site van Sant Pau in Barcelona, ​​Catalonië

Kunst in El Guinardó

In een van de nieuwste stedelijke gebieden van Barcelona vind je de Art Nouveau-site van Sant Pau. De geschiedenis begint in 1401 toen er werd besloten om het Hospital de la Santa Creu te bouwen, waarbij zes ziekenhuizen in Barcelona werden samengevoegd. Een prachtig project dat is uitgegroeid tot de belangrijkste art-nouveausite van Europa: de architecturale en culturele waarde ervan werd in 1978 internationaal erkend door de UNESCO en in 1997 uitgeroepen tot werelderfgoed vanwege de schoonheid en het unieke karakter van de constructie. Hoewel het gebouw op zichzelf een kunstwerk is, herbergen het culturele tentoonstellingen die vanuit artistiek oogpunt over de geschiedenis spreken.