Andere plaatsen & regio's
Oppervlakte 83 km²
Toerisme Gemiddeld
Klimaat 18°C tot 29°C

Formentera

Formentera, het kleinste Balearen-eiland, staat bekend om kristalhelder water, rustige stranden en een ontspannen mediterrane sfeer.

Op vakantie? Bekijk nu de beste deals op reis.nl Bekijk de beste deals
Steden & Dorpen

Ontdek alle steden en dorpen!

Regio

Over Formentera

Genesteld in de kristalheldere wateren van de Middellandse Zee, is dit serene eiland een idyllische ontsnapping voor reizigers die op zoek zijn naar rust en natuurlijke schoonheid. Met zijn uitgestrekte witte zandstranden, omzoomd door dennenbossen en het kenmerkende turquoise water, biedt het een paradijs voor zonaanbidders en watersportliefhebbers. De charmante dorpjes, met hun witgekalkte huizen en kronkelende straatjes, ademen een tijdloze sfeer uit. Het eiland staat ook bekend om zijn iconische vuurtorens, die een panoramisch uitzicht bieden over de adembenemende kustlijn. Duurzaamheid staat hier hoog in het vaandel, met inspanningen om het unieke ecosysteem te beschermen, waardoor het een perfecte bestemming is voor eco-toeristen en natuurliefhebbers.

Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden

Het dichtstbijzijnde strand bij Formentera is het prachtige Ses Illetes, bekend om zijn kristalheldere water en witte zand.

Het Ethnologisch Museum van Formentera biedt inzicht in de lokale cultuur en geschiedenis van dit prachtige Baleareneiland.

Formentera, het kleinste van de bewoonde Balearen, was een piratenschuilplaats en heeft oude wachttorens uit de 18e eeuw ter verdediging tegen invallen.

Can Carlos is een geliefd restaurant op Formentera dat authentieke Spaanse en Mediterrane gerechten serveert in een charmante, romantische setting.

Een populair gerecht uit Formentera is Bullit de Peix, een stoofpotje van verschillende soorten vis met aardappelen, geserveerd met een aparte alioli-saus.

Stedentrip

Stedentrip regio Formentera

Bekijk alle deals
Reizen

Openbaar vervoer

Formentera, het kleinste van de bewoonde Balearen eilanden, biedt een beperkt maar efficiënt openbaar vervoersysteem, voornamelijk bestaande uit bussen die de belangrijkste locaties en stranden verbinden. Tijdens het toeristenseizoen zijn de diensten frequenter en verbinden ze de haven van La Savina, waar de veerboten aankomen, met populaire bestemmingen zoals Es Pujols en Illetes. Voor een meer persoonlijke verkenning van het eiland zijn fietsen en scooters populaire huuropties, gezien de compacte grootte van Formentera.

Locatie

Locatie

Gelegen in de Middellandse Zee, is dit serene eiland het kleinste van de Balearen archipel. Het ligt ten zuiden van Ibiza, waarmee het verbonden is via een korte veerboottocht. Bekend om zijn kristalheldere wateren, ongerepte stranden en rustige sfeer, is het een paradijs voor liefhebbers van rust en natuur. Historisch gezien was het eiland een toevluchtsoord voor piraten en later een rustige boerengemeenschap. Tegenwoordig trekt het vooral toeristen die de drukte willen ontvluchten en genieten van de ongerepte natuurlijke schoonheid.

Activiteiten

Activiteiten

Ontdek kristalheldere wateren door te snorkelen of duiken, waarbij je de rijke onderwaterwereld en misschien zelfs posidonia-weiden kunt bewonderen. Huur een fiets en verken de rustige wegen die leiden naar afgelegen stranden en charmante dorpjes. Geniet van een dag zeilen rond het eiland, waarbij je afgelegen baaien en ongerepte stranden kunt aandoen. Bezoek de iconische vuurtorens, zoals Cap de Barbaria, voor een adembenemend uitzicht, vooral bij zonsondergang. Ontspan in een van de vele hippe strandbars met een verfrissende cocktail en lokale tapas, terwijl je de relaxte sfeer en het prachtige uitzicht in je opneemt.

Tip! Ontdek ongerepte stranden, huur een fiets voor pittoreske routes, en geniet van verse zeevruchten bij lokale tavernes.

Playa de Ses Illetes

Als een juweel in de Middellandse Zee, trekt Playa de Ses Illetes bezoekers van over de hele wereld met zijn kristalheldere water en fijn wit zand. Dit strand is een waar paradijs voor zonaanbidders en watersportliefhebbers. De ondiepe wateren maken het een ideale plek voor gezinnen met kinderen, terwijl de natuurlijke schoonheid van het omliggende landschap een perfecte achtergrond biedt voor romantische wandelingen langs de kustlijn. De nabijheid van de zoutvlaktes, die een belangrijk onderdeel zijn van het ecosysteem van het eiland, voegt een uniek element toe aan het strandbezoek. Bovendien is het strand een populaire ankerplaats voor jachten en zeilboten, wat bijdraagt aan de exclusieve sfeer van de locatie.

Far de la Mola

Gelegen op het hoogste punt van het eiland, biedt de vuurtoren Far de la Mola een adembenemend uitzicht over de Middellandse Zee en het eiland zelf. Deze historische vuurtoren is niet alleen een belangrijk navigatiepunt voor schepen, maar ook een cultureel symbool en een must-see voor elke bezoeker. De kliffen waarop de vuurtoren staat, bieden een spectaculair panorama dat vooral bij zonsondergang een onvergetelijke ervaring is. De omgeving van Far de la Mola is ook populair bij wandelaars en natuurliefhebbers, die de ruige schoonheid van het landschap en de rijke flora en fauna van het eiland kunnen waarderen.

Es Caló de Sant Agustí

Het pittoreske vissersdorpje Es Caló de Sant Agustí is een charmante bestemming die de traditionele levensstijl van Formentera weerspiegelt. Met zijn authentieke vissersboten en rustieke boothuizen biedt het dorp een kijkje in het eenvoudige eilandleven. De natuurlijke haven is een veilige haven voor vissersboten en biedt tevens een unieke zwemervaring in de beschutte baai. De lokale restaurants staan bekend om hun verse zeevruchten en traditionele gerechten, waardoor bezoekers kunnen genieten van de culinaire hoogstandjes van Formentera. Es Caló de Sant Agustí is niet alleen een plaats van rust en ontspanning, maar ook een bron van inspiratie voor kunstenaars en schrijvers die de serene sfeer en het prachtige landschap komen opzoeken.

Deals

Ontdek de beste deals!

Bekijk alle deals

Prachtige Stranden

Formentera staat bekend om zijn adembenemende stranden met kristalhelder water en fijn wit zand. Een van de meest beroemde stranden is Playa de Ses Illetes, dat vaak wordt genoemd als een van de mooiste stranden ter wereld. Bezoekers kunnen hier genieten van de rustige zee en de natuurlijke schoonheid van de omgeving.

Fiets- en Wandelroutes

Het eiland is een paradijs voor liefhebbers van buitenactiviteiten. Met een netwerk van groene routes kunnen toeristen het eiland verkennen per fiets of te voet. Deze paden leiden door de prachtige natuur en bieden de kans om de lokale flora en fauna te ontdekken.

Historische Vuurtorens

Formentera heeft een aantal opvallende vuurtorens, zoals de Far de la Mola, die een spectaculair uitzicht biedt over de Middellandse Zee. Deze historische vuurtorens zijn niet alleen belangrijk voor de scheepvaart, maar zijn ook populaire toeristische attracties geworden.

Hippie Markt

De Hippie Markt van La Mola is een plek waar de bohemien sfeer van het eiland tot leven komt. Bezoekers kunnen hier handgemaakte producten, lokale kunst en unieke souvenirs vinden. De markt weerspiegelt de artistieke en vrije geest van Formentera.

Posidonia Oceanica

De wateren rond Formentera zijn thuis voor de Posidonia Oceanica, een zeegras dat essentieel is voor het behoud van het mariene ecosysteem. Dit zeegras is verantwoordelijk voor de helderheid van het water en de gezondheid van het mariene leven. Het staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is een belangrijk onderdeel van de natuurlijke rijkdom van het eiland.

Leukste bars en restaurants van Formentera

Blue Bar

Blue Bar is een iconische plek op Formentera, bekend om zijn adembenemende uitzichten op de Middellandse Zee en zijn relaxte sfeer. Hier kun je genieten van heerlijke cocktails en een verscheidenheid aan lokale en internationale gerechten terwijl je luistert naar de chill-out muziek die de DJ’s draaien. De bar is prachtig gelegen op de kliffen van Platja de Migjorn en biedt een onvergetelijke zonsondergangervaring. Het interieur is kleurrijk en bohemien, wat bijdraagt aan de unieke charme van de plek. Blue Bar is niet alleen een plek om te eten en te drinken, maar ook een culturele ontmoetingsplaats waar regelmatig live muziek en kunstevenementen worden georganiseerd.

Can Carlos

Can Carlos staat bekend om zijn verfijnde ambiance en uitstekende Italiaanse keuken. Dit restaurant, gelegen in een prachtige tuin vol met sinaasappelbomen, biedt een romantische setting voor een avond uit. De gerechten zijn bereid met verse, lokale ingrediënten en de menukaart wisselt regelmatig om de seizoensgebonden producten te weerspiegelen. De pasta’s zijn huisgemaakt en de visgerechten zijn een echte aanrader. Can Carlos is de perfecte plek voor een speciale gelegenheid of een intiem diner voor twee.

El Pirata

El Pirata is een van de meest geliefde bars op Formentera, gelegen aan de levendige haven van La Savina. Deze bar trekt een gemengd publiek van locals en toeristen die komen voor de relaxte sfeer en het uitgebreide aanbod aan drankjes. Het is een ideale plek om mensen te kijken en te genieten van de bedrijvigheid van de haven. El Pirata serveert ook eenvoudige, maar smakelijke tapas en snacks die perfect samengaan met een koud biertje of een glas lokale wijn.

Es Moli de Sal

Es Moli de Sal is een exclusief restaurant gelegen in een oude zoutmolen met een spectaculair uitzicht over de zoutpannen van Formentera en het naburige eiland Ibiza. Het restaurant staat bekend om zijn uitstekende zeevruchten en traditionele Formentera-gerechten. De paella en de fideuà zijn bijzonder populair, evenals de verse kreeft en de gegrilde vis. De sfeer is elegant en de service is onberispelijk, waardoor Es Moli de Sal een must-visit is voor fijnproevers en liefhebbers van goede wijn.

Chezz Gerdi

Chezz Gerdi is een charmante pizzeria en bar gelegen aan de rand van het water in Es Pujols. Het is een fantastische plek om te ontspannen en te genieten van de zonsondergang met een cocktail in de hand. De pizza’s worden gebakken in een houtoven en zijn beroemd om hun dunne, knapperige korst en hoogwaardige toppings. Naast pizza biedt Chezz Gerdi ook een scala aan andere Italiaanse gerechten en een selectie van verse salades. De sfeer is ongedwongen en vriendelijk, en de inrichting met gerecyclede materialen en kunstwerken geeft de bar een unieke en eclectische uitstraling.