Andere plaatsen & regio's
Oppervlakte 54,21 km²
Toerisme Gemiddeld
Klimaat 10°C tot 20°C

Vilaflor

Vilaflor, gelegen op Tenerife, is het hoogste dorp van Spanje, bekend om zijn schilderachtige landschappen, wijngaarden en dennenbossen.

Op vakantie? Bekijk nu de beste deals op reis.nl Bekijk de beste deals
Regio

Over Vilaflor

Genesteld in een schilderachtig landschap, hoog boven de zeespiegel, ligt dit charmante bergdorpje, bekend als een van de hoogstgelegen dorpen van het land. Omgeven door dennenbossen en uitgestrekte wijngaarden, biedt het een adembenemend uitzicht op de omliggende vulkanische bergen. De zuivere lucht en serene rust maken het een ideale plek voor wandelaars en natuurliefhebbers. De traditionele architectuur, met zijn witgekalkte huizen en kronkelende straatjes, weerspiegelt de rijke geschiedenis en cultuur. Bezoekers kunnen genieten van lokale wijnen en gerechten in gezellige restaurants en de unieke flora ontdekken, waaronder de beroemde amandelbloesems die in het vroege voorjaar een spectaculaire aanblik bieden. Dit dorp is een perfecte uitvalsbasis voor diegenen die de nabijgelegen nationale parken willen verkennen of op zoek zijn naar een vredige retraite weg van de drukte van de kuststeden.

Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden

Het dichtstbijzijnde strand bij Vilaflor, Tenerife, is Playa de las Américas, ongeveer 30 minuten rijden naar de zuidwestkust.

Het Museo del Pino in Vilaflor biedt bezoekers inzicht in de lokale cultuur en natuur, met een focus op de Canarische pijnboom.

Vilaflor, gelegen op Tenerife, is het hoogst gelegen dorp van Spanje en was de geboorteplaats van de eerste Canarische heilige, San Pedro de San José Betancur, in 1626.

Het populaire restaurant Casa Pana met zijn authentieke Canarische gerechten is een favoriet in Vilaflor, Spanje.

Een populair gerecht uit Vilaflor is Papas arrugadas con mojo, kleine gekookte aardappelen met een korstje zeezout, geserveerd met een pittige knoflook- en paprikasaus.

Reizen

Openbaar vervoer

In Vilaflor, een van de hoogst gelegen dorpen op Tenerife, is het openbaar vervoer beperkt maar functioneel. De belangrijkste vervoersdienst wordt verzorgd door bussen (guaguas) van TITSA, het openbaarvervoerbedrijf van het eiland. Deze bussen verbinden Vilaflor met nabijgelegen steden en toeristische bestemmingen, waaronder de populaire Costa Adeje en de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife. Dienstregelingen zijn aangepast aan de vraag en kunnen minder frequent zijn dan in stedelijke gebieden, dus het is aan te raden om vooraf de tijden te controleren.

Locatie

Locatie

Gelegen op het eiland Tenerife, een van de Canarische Eilanden, bevindt zich dit charmante bergdorpje op ongeveer 1400 meter boven zeeniveau, waarmee het de hoogst gelegen nederzetting van de archipel is. Omringd door dennenbossen en wijngaarden, staat het bekend om zijn frisse lucht en prachtige wandelroutes. Historisch gezien is het gebied rijk aan verhalen, waaronder legendes over de oorspronkelijke Guanche-bevolking. Het dorpje heeft een rustieke uitstraling met traditionele architectuur, wat bijdraagt aan zijn pittoreske charme.

Activiteiten

Activiteiten

In dit charmante bergdorpje kun je genieten van een scala aan activiteiten. Wandelliefhebbers kunnen de uitdagende paden van de Teide National Park verkennen, terwijl wijnenthousiastelingen lokale wijngaarden kunnen bezoeken voor proeverijen van de unieke hooggelegen wijnen. Voor een vleugje geschiedenis biedt de oude kerk een kijkje in het verleden. Avonturiers kunnen paragliden boven het adembenemende landschap, en degenen die op zoek zijn naar ontspanning kunnen de natuurlijke schoonheid van de amandelbloesem in bloei bewonderen tijdens de vroege lente.

Tip! Ontdek de hoogstgelegen wijngaarden van Europa, wandel door dennenbossen en bezoek de historische San Pedro-kerk.

Parque Nacional del Teide

Vilaflor, gelegen op het eiland Tenerife, is een uitstekende uitvalsbasis voor bezoekers die het Parque Nacional del Teide willen verkennen. Dit nationale park, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is een van de meest iconische natuurlijke bezienswaardigheden van Spanje. Het park is vernoemd naar de vulkaan El Teide, die met zijn 3718 meter de hoogste berg van Spanje is. Bezoekers kunnen genieten van een adembenemend uitzicht over het maanachtige landschap, dat bestaat uit vulkanische rotsformaties, lavavelden en de rijke flora die zich heeft aangepast aan de unieke omstandigheden op grote hoogte. Wandelliefhebbers kunnen kiezen uit een netwerk van paden, terwijl de kabelbaan Teleférico del Teide een snelle manier biedt om de hogere delen van de vulkaan te bereiken.

Iglesia de San Pedro Apóstol

De Iglesia de San Pedro Apóstol is een historisch juweeltje in het hart van Vilaflor. Deze kerk, die een belangrijk onderdeel vormt van het lokale erfgoed, dateert uit de 16e eeuw en is gewijd aan Sint Petrus. De architectuur van de kerk is een mix van verschillende stijlen, waaronder elementen van de traditionele Canarische bouwstijl en de barok. Het interieur van de kerk is rijk versierd met religieuze kunstwerken, waaronder een opmerkelijk houtgesneden altaarstuk. De kerk staat bekend om zijn serene sfeer en biedt een plaats van rust en bezinning voor zowel de lokale bevolking als bezoekers. De Iglesia de San Pedro Apóstol is niet alleen een plaats voor religieuze diensten, maar ook een cultureel symbool dat de diepe historische wortels van Vilaflor weerspiegelt.

Sendero Lunar

De Sendero Lunar, of ‘Maanpad’, is een populaire wandelroute in de buurt van Vilaflor die wandelaars meeneemt door een van de meest unieke landschappen van Tenerife. Het pad dankt zijn naam aan de opvallende gelijkenis van het terrein met dat van een maanlandschap, met zijn witte zand en vreemd gevormde rotsformaties van pumice en tufsteen. Deze natuurlijke schoonheid is het resultaat van de vulkanische activiteit van de Teide en biedt een onvergetelijke ervaring voor natuurliefhebbers en fotografen. De route is goed gemarkeerd en geschikt voor wandelaars van verschillende niveaus, waardoor het een toegankelijke manier is om de bijzondere geologie van het eiland te ervaren. Naast het unieke landschap biedt de Sendero Lunar ook prachtige uitzichten op de omliggende bergen en de Atlantische Oceaan in de verte.

Deals

Ontdek de beste deals!

Bekijk alle deals

Hoogst Gelegen Dorp op Tenerife

Vilaflor is met zijn ligging op ongeveer 1.400 meter boven zeeniveau het hoogst gelegen dorp op het eiland Tenerife. Deze unieke positie in de bergen zorgt voor adembenemende uitzichten en een koeler klimaat, wat een welkome afwisseling kan zijn van de hitte aan de kust.

Thuisbasis van de Pino Gordo

In de omgeving van Vilaflor staat een indrukwekkende Canarische den genaamd de Pino Gordo. Deze boom is een natuurlijk monument en een van de dikste dennenbomen van de Canarische Eilanden. Bezoekers komen van heinde en verre om deze majestueuze boom te bewonderen en te fotograferen.

Wandelroutes en Natuur

Vilaflor is een paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers. Het dorp is een uitstekend startpunt voor verschillende wandelroutes, waaronder paden die leiden naar de spectaculaire Teide-vulkaan. De omringende natuur biedt een diversiteit aan flora en fauna, wat elke wandeling tot een ontdekkingstocht maakt.

Wijnproductie en Lokale Gastronomie

De regio rond Vilaflor staat bekend om zijn wijnproductie, met name de witte wijnen die op de vruchtbare vulkanische bodem worden verbouwd. Bezoekers kunnen lokale bodega’s bezoeken om deze unieke wijnen te proeven en meer te leren over het wijnproductieproces. Daarnaast biedt de lokale gastronomie heerlijke gerechten die vaak bereid worden met verse ingrediënten uit de regio.

Historische Betekenis en Architectuur

Vilaflor heeft een rijke geschiedenis en is de geboorteplaats van de eerste Canarische heilige, San Pedro de San José Betancur. In het dorp kunnen bezoekers historische gebouwen en kerken bewonderen, zoals de kerk van San Pedro Apóstol, die de architectonische stijl en het erfgoed van de regio weerspiegelt.

Leukste bars en restaurants van Vilaflor

Casa Pana

Casa Pana is een charmante bar die bekend staat om zijn authentieke Canarische sfeer en gastvrijheid. Gelegen in het hart van Vilaflor, biedt deze bar een uitnodigende ambiance waar bezoekers kunnen genieten van lokale wijnen en traditionele tapas. De inrichting is rustiek met houten balken en stenen muren, wat bijdraagt aan de warme en gezellige uitstraling. Het personeel van Casa Pana is vriendelijk en staat altijd klaar om aanbevelingen te doen over de beste lokale gerechten en drankjes. De bar heeft een uitgebreide selectie van Canarische wijnen die perfect samengaan met de huisgemaakte tapas, waaronder kaas van het eiland, almogrote en chorizo de teror. Bezoekers kunnen hier urenlang ontspannen terwijl ze genieten van het uitzicht op de omliggende bergen en de serene sfeer van Vilaflor.

El Rincon de Roberto

El Rincon de Roberto is een populaire ontmoetingsplek voor zowel de lokale bevolking als toeristen. Deze bar staat bekend om zijn levendige atmosfeer en uitstekende service. Met een breed scala aan drankjes, waaronder ambachtelijke bieren en cocktails, is er voor ieder wat wils. De bar organiseert regelmatig live muziekavonden, waardoor het een perfecte plek is om te ontspannen na een dag verkennen van de omgeving. De inrichting is modern met een Canarische twist, en de comfortabele zitgelegenheden maken het een ideale plek om te socialiseren en nieuwe mensen te ontmoeten. El Rincon de Roberto biedt ook een selectie van lichte snacks en tapas die perfect zijn om te delen met vrienden terwijl je geniet van de sfeer.

La Fuente

La Fuente is een restaurant dat bekend staat om zijn verfijnde Canarische keuken en elegante setting. Het restaurant biedt een menu met een verscheidenheid aan lokale specialiteiten, bereid met verse ingrediënten van het eiland. De presentatie van de gerechten is artistiek en de smaken zijn rijk en authentiek. La Fuente heeft een uitnodigende eetzaal met een romantische sfeer, ideaal voor koppels die op zoek zijn naar een intiem diner. De wijnkaart is indrukwekkend en bevat een selectie van de beste Canarische en Spaanse wijnen. Het personeel is deskundig en kan helpen bij het kiezen van de perfecte wijn om de maaltijd te begeleiden. Met zijn prachtige uitzicht op de bergen en de verfijnde ambiance, is La Fuente een must-visit voor fijnproevers en wijnliefhebbers.

Bar El Limon

Bar El Limon is een gezellige bar die een huiselijke sfeer uitstraalt en waar gasten zich direct welkom voelen. Deze bar is perfect voor diegenen die op zoek zijn naar een ontspannen plek om te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven. De bar serveert een scala aan lokale bieren, sterke dranken en niet-alcoholische dranken, evenals heerlijke huisgemaakte gerechten. De inrichting is eenvoudig en ongecompliceerd, met comfortabele zitplaatsen en een vriendelijke uitstraling. Bar El Limon is een geweldige plek om te genieten van een koud drankje op een warme dag, of om op te warmen met een kopje lokale koffie op een koele avond. Het personeel is altijd bereid om een praatje te maken en de lokale cultuur te delen met bezoekers.

Restaurante El Sombrerito

Restaurante El Sombrerito is een gerenommeerd restaurant dat bekend staat om zijn uitstekende Canarische keuken en adembenemende uitzichten. Het restaurant biedt een menu dat de rijke culinaire tradities van de Canarische Eilanden viert, met gerechten die zorgvuldig zijn bereid met lokale ingrediënten. De sfeer in Restaurante El Sombrerito is zowel rustiek als verfijnd, met een decor dat de natuurlijke schoonheid van Vilaflor weerspiegelt. Gasten kunnen dineren op het terras met panoramisch uitzicht op de omliggende bergen en valleien. Het personeel is attent en professioneel, en zorgt ervoor dat elke maaltijd een onvergetelijke ervaring is. Of je nu op zoek bent naar een romantisch diner bij kaarslicht of een gezellige maaltijd met familie en vrienden, Restaurante El Sombrerito biedt een warm welkom en een onvergelijkbare eetervaring.