Andere plaatsen & regio's
Oppervlakte 34,43 km²
Toerisme Gemiddeld
Klimaat 14°C tot 26°C

Altea

Altea, een pittoresk kustplaatsje in Alicante, staat bekend om zijn witgekalkte huizen, kronkelende straatjes, ambachtelijke winkels en een prachtig kiezelstrand.

Op vakantie? Bekijk nu de beste deals op reis.nl Bekijk de beste deals
Regio

Over Altea

Genesteld tussen de glinsterende wateren van de Middellandse Zee en de imposante Sierra Bernia, ligt een charmante kustplaats die bekend staat om zijn witgekalkte huizen en kronkelende geplaveide straatjes. Deze bestemming is een toevluchtsoord voor kunstliefhebbers, met talrijke galerijen en ambachtelijke winkels die de lokale cultuur weerspiegelen. De historische oude stad, gelegen op een heuvel, biedt een adembenemend uitzicht over de baai en is de perfecte plek om de zonsondergang te bewonderen. Bezoekers kunnen genieten van de levendige jachthaven, de prachtige kerk met zijn opvallende blauwe koepel, en de wekelijkse markt waar verse producten en lokale lekkernijen te vinden zijn. Met een uitnodigend klimaat het hele jaar door, is deze plek een idyllische bestemming voor zowel ontspanning als avontuur langs de oostkust van het Iberisch schiereiland.

Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden

Het populaire Playa de la Roda ligt vlakbij Altea en biedt een prachtig kiezelstrand met helder water en gezellige promenade.

Het Museo de Arte Fundación Frax in Altea biedt een blik op hedendaagse kunst en culturele evenementen aan de Costa Blanca.

Altea, bekend om zijn witgekalkte huizen, werd in 1244 door de christelijke troepen van Jaime I veroverd op de Moren tijdens de Reconquista.

Xef Pirata – Gastropub staat bekend om zijn heerlijke Spaanse tapas en gezellige sfeer, een favoriet onder zowel locals als bezoekers.

Een populair gerecht uit Altea is paella, een rijstschotel met zeevruchten, kip, konijn, groenten en saffraan, weerspiegelend de rijke culinaire tradities van de Valenciaanse kust.

Reizen

Openbaar vervoer

In Altea, een pittoreske kustplaats aan de Costa Blanca, is het openbaar vervoer beperkt tot bussen en een tramlijn. De tram, bekend als de TRAM Metropolitano de Alicante, verbindt Altea met nabijgelegen steden zoals Benidorm en Alicante, en biedt een schilderachtige route langs de kust. Lokale bussen verzorgen vervoer binnen de stad en naar omliggende gebieden. Hoewel de dienstregeling niet erg frequent is, biedt het openbaar vervoer een betrouwbare optie voor reizigers zonder auto.

Locatie

Locatie

Gelegen aan de Costa Blanca, aan de oostkust van het Iberisch schiereiland, nestelt deze pittoreske kustplaats zich tussen de blauwe wateren van de Middellandse Zee en de indrukwekkende Sierra de Bernia. Bekend om zijn witgekalkte huizen en kronkelende geplaveide straatjes, weerspiegelt het een rijke Moorse geschiedenis die nog steeds voelbaar is in de architectuur en lokale cultuur. Het charmante oude centrum, dat uitkijkt over een levendige jachthaven en promenade, trekt bezoekers die op zoek zijn naar zowel ontspanning als culturele verrijking.

Activiteiten

Activiteiten

Ontdek de charmante oude stad met zijn kronkelende straatjes en witgekalkte huizen, waar je kunt genieten van het panoramische uitzicht op de kustlijn vanaf de historische kerkplein. Wandel langs de levendige promenade en geniet van de lokale keuken in een van de vele restaurants met uitzicht op de Middellandse Zee. Bezoek de kleurrijke markt waar ambachtslieden hun handgemaakte waren verkopen. Ontspan op de kiezelstranden of neem een duik in het kristalheldere water. Voor de avontuurlijke bezoekers zijn er mogelijkheden om te zeilen of te duiken, waardoor je de onderwaterwereld kunt verkennen.

Tip! Wandel langs de kustpromenade, ontdek de charmante oude stad en geniet van verse zeevruchten.

De Kerk van Onze Lieve Vrouw van de Consolatie (Iglesia de Nuestra Señora del Consuelo)

Altea, een pittoresk stadje aan de Costa Blanca, is de thuisbasis van een van de meest iconische bezienswaardigheden van de regio: de Kerk van Onze Lieve Vrouw van de Consolatie, beter bekend als de Iglesia de Nuestra Señora del Consuelo. Deze kerk, die trots bovenop een heuvel staat, is niet alleen een spiritueel centrum maar ook een symbool van de stad met zijn opvallende blauwe koepels die schitteren onder de mediterrane zon. De koepels zijn bedekt met geglazuurde keramische tegels, een typisch kenmerk van de regio Valencia, en zijn van veraf zichtbaar, waardoor ze een oriëntatiepunt zijn voor zowel bezoekers als lokale inwoners.Binnen in de kerk vinden bezoekers een rustige toevluchtsoord, met een prachtig interieur dat een serene sfeer uitstraalt. Het altaar is rijkelijk versierd en de muren zijn voorzien van religieuze kunstwerken, waaronder schilderijen en beelden die belangrijke religieuze figuren voorstellen. De kerk is niet alleen een plaats voor gebed en bezinning, maar ook een podium voor culturele evenementen, waaronder concerten en festivals die de rijke tradities van Altea vieren.

De Promenade van Altea (Paseo Marítimo)

De Promenade van Altea, of Paseo Marítimo, is een levendige en schilderachtige boulevard die langs de kustlijn van de stad slingert. Het is een favoriete plek voor zowel toeristen als lokale bewoners om te wandelen, te joggen of gewoon te genieten van het prachtige uitzicht op de Middellandse Zee. Langs de promenade vind je een verscheidenheid aan restaurants, cafés en winkels die lokale ambachten en souvenirs aanbieden. Het is de perfecte plek om te ontspannen met een kopje koffie of een glas lokale wijn, terwijl je de boten ziet dobberen in de jachthaven en luistert naar het rustgevende geluid van de golven.De Paseo Marítimo is ook de locatie voor vele culturele evenementen, waaronder markten, straatfeesten en live muziekoptredens, die de levendige sfeer van Altea versterken. De promenade is prachtig verlicht in de avond, waardoor het een romantische setting is voor een avondwandeling. De combinatie van de natuurlijke schoonheid van de zee en de gezellige sfeer maakt de Promenade van Altea een onmisbare ervaring voor elke bezoeker.

De Oude Stad van Altea (Casco Antiguo)

Een bezoek aan Altea is niet compleet zonder een wandeling door de charmante straatjes van de Oude Stad, of Casco Antiguo. Dit historische deel van de stad is een doolhof van smalle geplaveide straatjes, witgekalkte huizen en bloeiende bougainvillea die tegen de muren klimt. Het is een waar paradijs voor fotografen en liefhebbers van geschiedenis, met elke hoek die een nieuw pittoresk tafereel onthult.De Oude Stad is ook de thuisbasis van een scala aan boetieks, kunstgalerijen en ateliers waar lokale kunstenaars hun werk tentoonstellen en verkopen. Het is een centrum van creativiteit en kunst, waar bezoekers unieke handgemaakte items kunnen vinden die nergens anders te verkrijgen zijn. Naast de kunstscene biedt de Oude Stad ook een verscheidenheid aan culinaire ervaringen, van traditionele tapasbars tot gastronomische restaurants die de beste lokale gerechten serveren.Het hoogtepunt van de Oude Stad is het plein rondom de Iglesia de Nuestra Señora del Consuelo, waar bezoekers kunnen genieten van een adembenemend uitzicht over de stad en de zee. Het plein is een populaire ontmoetingsplaats en biedt een rustige plek om te ontspannen na het verkennen van de steile straatjes van de Oude Stad.

Deals

Ontdek de beste deals!

Bekijk alle deals

Charmante Oude Stad

Altea staat bekend om zijn prachtige oude stad (Casco Antiguo), die zich uitstrekt op een heuvel en gekenmerkt wordt door smalle, geplaveide straatjes en witgekalkte huizen. Deze historische kern biedt een authentieke Spaanse sfeer en is een perfecte plek voor liefhebbers van fotografie en cultuur. De oude stad is ook de thuisbasis van de beroemde kerk van Altea, de Virgen del Consuelo, met haar opvallende blauwe koepels die als een herkenningspunt boven de stad uitsteken.

Prachtige Kiezelstranden

Langs de kustlijn van Altea vind je verschillende prachtige kiezelstranden, zoals Playa de la Roda naast de promenade en het grotere Playa de Cap Blanch, dat zich uitstrekt tot aan de naburige stad Albir. Deze stranden zijn ideaal voor diegenen die op zoek zijn naar een rustigere strandervaring vergeleken met de nabijgelegen zandstranden van Benidorm.

Boeiende Kunst en Ambachten

Altea is een magneet voor kunstenaars en ambachtslieden, wat duidelijk wordt in de vele galerijen en ateliers die verspreid liggen door de stad. De Fira d’Artesania, een ambachtelijke markt, wordt in de zomermaanden gehouden en biedt bezoekers de kans om unieke handgemaakte producten te kopen en de kunstenaars aan het werk te zien.

Gastronomische Ervaringen

De lokale keuken in Altea is een smeltkroes van smaken, met een nadruk op verse zeevruchten en rijstgerechten zoals paella. Er zijn tal van restaurants en tapasbars te vinden, waar je kunt genieten van traditionele Spaanse gerechten en de lokale wijnen kunt proeven. De gastronomische ervaring wordt versterkt door de charmante setting van de vele eetgelegenheden met uitzicht op de zee of in de schilderachtige straatjes van de oude stad.

Natuurlijke Schoonheid en Buitenactiviteiten

De omgeving van Altea biedt een overvloed aan natuurlijke schoonheid en is ideaal voor buitenactiviteiten. Wandelaars en fietsers kunnen genieten van de Sierra de Bernia, een bergketen die prachtige uitzichten en uitdagende routes biedt. Watersportliefhebbers kunnen hun hart ophalen met activiteiten zoals zeilen, kajakken en duiken in de heldere wateren van de Middellandse Zee.

Leukste bars en restaurants van Altea

Xef Pirata – Gastro Bar

Een gezellige bar met een creatieve tapasmenu en een uitstekende sfeer.

La Claudia

Een restaurant met een prachtig uitzicht op de zee, bekend om zijn verse zeevruchten en paella.

Crown of India

Een authentiek Indiaas restaurant dat bekend staat om zijn rijke smaken en traditionele gerechten.

L’Obrador

Een charmante bistro die lokale producten gebruikt om heerlijke mediterrane gerechten te serveren.

El Negre

Biedt een fusion van traditionele Spaanse gerechten met een moderne twist, perfect voor een avondje uit.